Dabartinis Indijos įstatymas draudžia abortus po 20-os nėštumo savaitės, išskyrus atvejus, kai nėštumas kelia pavojų moters gyvybei, bet esami suvaržymai dažnai priversdavo moteris pagalbos kreiptis į nelegalius gydytojus ar griebtis pavojingos savigydos.

Pastaraisiais metais virtinė jaunų lytinės prievartos ir prekybos žmonėmis aukų kreipėsi į teismą siekdamos teisės nutraukti nėštumą, pastebėtą tik po 20-os jo savaitės.

2017 metais 10-metė išžaginimo auka pagimdė mergaitę. Prieš tai Aukščiausiasis Teismas atmetė jos prašymą leisti atlikti vėlyvą abortą.

Šalies premjero Narendros Modi vyriausybė trečiadienį patvirtino tai, ką pavadino aborto įstatymo „pažangia reforma“.

„Tai svarbu, nes yra atvejų, kai atitinkama mergina pirmuosius penkis mėnesius nesuvokia esanti nėščia ir turi kreiptis į teismą“, – spaudos konferencijoje sakė aplinkos, miškų ir klimato kaitos ministras Prakashas Javadekaras, taip pat einantis informacijos ministro pareigas.

„Tai sumažins motinų mirštamumą“, – pridūrė jis.

Indijoje per metus atliekama maždaug 6,4 mln. abortų, kurių daugiau kaip pusė laikomi nesaugiais, nurodoma tarptautinės organizacijos „Ipas Development Foundation“ 2017 metų studijoje.