Verta paminėti, kad prieš naudojant distancijos matavimo kuoliukus, užmetimo nuotolis yra apribojamas užfiksuojant valą ant ritės būgno esančio specialaus valo laikiklio. Na, o kai valo atkarpa užfiksuota, t.y. užmesti toliau neįmanoma, belieka pasirinkti kažkokį statišką markerį kitame vandens telkinio krante, kad užmetama būtų reikiama kryptimi ir taip gana tiksliai pataikant į pasirinktą tašką.

Mano žiniomis, distancijos matavimo kuoliukus sugalvojo karpininkai. Šiems meškeriotojams itin svarbu žinoti tikslų atstumą iki taško dėl dviejų priežasčių: pirma, jie paprastai jaukina tašką/nedidelį plotelį ištisas paras, todėl „pamesti“ tą jaukinamą tašką arba jaukinti, kur papuola, yra tiesiog neefektyvu; antra, kai karpis užkimba, jis sprunka su didele sprogstamąja jėga, todėl bendru atveju, po užmetimo karpininkai nuima valą nuo ritės būgno valo laikiklio, kad užkibusi stambi žuvis galėtų laisvai imti valą iš ritės.

Ar distancijos matavimo kuoliukai yra naudingi tik karpininkams? Tikrai ne! Dugninės gerbėjai labai sėkmingai perėmė šiuos karpininkų aksesuarus. Taip pat, sakyčiau, kad net meškeriojant waggler‘iu ar slider‘iu tikrai verta naudoti distancijos matavimu kuoliukus, kai meškeriojama tiksliai ir užfiksuojant valą ant ritės būgno valo laikiklio.

Mano nuomone, distancijos kuoliukai reikalingi ne tik karpininkams, dugninės ar plūdinės sportu užsiimantiems meškeriotojams. Iš tikro sakyčiau, kad meškeriotojams mėgėjams, gaudantiems dugninėmis ir plūdinėmis ir norintiems efektyviau jaukinti ir tiksliau užmesti ir to pasėkoje sulaukti daugiau kibimų, vertėtų naudoti distancijos matavimo kuoliukus. Žinoma, jei paprastai meškeriojate ne daugiau nei 15 m. atstumu, jūs tikrai galite apsieiti be distancijos matavimo kuoliukų.

Tikiuosi, kad įtikinau, kad norint jaukinti ir pateikti masalą pajaukintoje vietoje efektyviai, distancijos matavimo kuoliukai yra nepakeičiamas, nors ir labai elementarus, daiktas. Na, o dabar priimkime, kad distancijos matavimo kuoliukų jūs neturite, tačiau norite įsigyti arba susimeistrauti panaudojant kažkokius nereikalingus žūklės rakandus. Taigi, ką pirkti arba kuo remtis meistraujant distancijos matavimo kuoliukus? Į šį klausimą ir pabandysiu glaustai atsakyti.

Šį rašinį suskirstysiu į keturias dalis. Pirmose trijose išdėstysiu konkrečius distancijos matavimo kuoliukų parametrus, į kuriuos būtinai reiktų atkreipti dėmesį: smailus ir bukas galai, spalva ir virvė. Paskutinėje dalyje aptarsiu keletą konkrečių produktų, jei nuspręstumėte distancijos matavimo kuoliukus įsigyti.

Smailus ir bukas galai

Mano nuomone, pats svarbiausias distancijos kuoliukų kriterijus/reikalavimas būtų toks, kad šių aksesuarų smaigalys būtų su sriegiu. Taip sakau dėl labai paprastos ir praktiškos priežasties. Dažnai pakrantės, kur meškeriojama, būna žvyruotos, ar akmenuotos.

Taigi, įbesti kuoliuko su tiesiu smaigaliu į akmenuotą paviršių, iš esmės nėra įmanoma, ten kur norima. Tuo tarpu kai smaigalys yra su sriegiu, kuoliukas be jokių problemų gali būti įsuktas, kad į smarkiai žvyruotą gruntą, būtent toje vietoje, kur norima. Nusmailintas sriegis tiesiog be vargo prasisuka pro smulkesnius akmenukus ir tvirtai „įsikimba“ į grunto paviršių, kad meškeriotojas galėtų pakankamai įtempti valą, kai apsukinėja jį aplink kuoliukus.

Priešingi distancijos matavimo kuoliukų galai, nei smaigalys, turėtų turėti skylę ar kiaurymę. Tos skylės yra reikalingos tam, kad pro jas būtų galima prakišti metalinį pleištą ir taip sudaryti tarsi kryžių. Tuomet kuoliukas įsukamas į žemę įsikibus į tą pleištą.

Spalva

Mano nuomone, distancijos matavimo kuoliukai turi būti ryškūs ar bent jau viršutinė jų dalis turi būti nudažyta ryškia fluorescencine spalva. Ryški kuoliukų spalva atlieka net tris funkcijas.

Pirmiausia, ant ryškių/kontrastuojančių su aplinka kuoliukų labai lengva apsukinėti valą – meškeriotojui kuoliukai tiesiog vizualiai išsiskiria iš aplinkos.

Antra, kai kuoliukai ryškūs, sumažėja tikimybė, kad jie bus pamiršti po žūklės. Sakykime, tamsių spalvų kuoliukus nesunku pamiršti kai meškeriotojas renkasi mantą vakarėjant arba pablogėjus apšvietimui.

Galiausiai, kai kuoliukai ryškūs, mažesnė tikimybė, kad pats meškeriotojas arba kiti aplinkiniai užklius ir susižeis už pačių kuoliukų arba įtemptos virvės tarp kuoliukų.

Virvė

Kad tiksliai išmatuoti atstumą iki taško, kuriame bus meškeriojama, rekomenduočiau atstumą tarp kuoliukų apriboti netampria virve. Tuomet apsukimų aplink kuoliukus skaičių bus galima padauginti iš atstumo tarp kuoliukų ir taip sužinoti gana tiksliai kokiu atstumu valas yra užfiksuotas. Tą skaičių tuomet galima atsiminti, net tik tai dienai, kai meškeriojama, bet ir ateičiai. Sakykime, surandamas koks žvyruoto dugno ruoželis tvenkinyje, kur mėgsta užsukti karšiai; tuomet galima išsimatuoti atstumą ant distancijos matavimo kuoliukų vieną kartą, o atvykus kitą kartą į tą pačią žūklavietę, galima tą atstumą iškart išsimatuoti ir užfiksuoti valą ant ritės būgno!

Mano nuomone, optimalus atstumas tarp distancijos matavimo kuoliukų yra 3 metrai. Kai atstumas tarp kuoliukų būtent toks, naudotis jais itin lengva, efektyvu ir greita. Esu pastebėjęs, kad 3,00–3,60 m ilgio kotais patogiausia apsukinėti valą apie kuoliukus, kai tarp jų yra būtent 3 m atstumas. Taip pat, kad norima suskaičiuoti užfiksuotos valo atkarpos ilgį ant ritės būgno tereikia padauginti pilnų apsisukimų skaičių iš 6.

Britų karpininkai dažnai naudoja 12 pėdų (maždaug 3,60 m) atstumą tarp kuoliukų – būtent tokį koks yra klasikinis karpinio koto ilgis. Mano nuomone, tokia distancija tarp kuoliukų yra kiek per didelė ir su 3,60 m. ar trumpesniu kotu sukti valą apie kuoliukus jau yra nepatogu – per daug mojavimo kotu ir sunkoka tai atlikti nevaikštant. Na, ir mums, europiečiams, kaip ir didžiajai Pasaulio daliai tarptautinius SI sistemos vienetus lengviau suprasti, o ne britiškus Imperatoriškuosius matmenis. Bet kokiu atveju, jei nusipirktame distancijos matavimo kuoliukų komplekte esanti virvė yra per ilga – ją galima patrumpinti be didesnių problemų.

Baigiant kalbėti apie distancijos matavimų kuoliukų virvę turiu paminėti, kad mėgstu virvę susižymėti 1 metro intervalais juodu/kontrastingu su virve markeriu. Tokiu būdu, kai apsukinėju valą apie kuoliukus ir valo atkarpa gaunasi užfiksuota kažkur viduryje tarp kuoliukų, galiu su kelių centimetrų atkarpą įvertinti nepilno apsisukimo ilgį ir jį pridėti prie suskaičiuoto pilnų apsukimų skaičiaus.

Konkretūs produktai

Šiai dienai pačius geriausius distancijos kuoliukus gamina Britų karpininkų kompanija KORDA. Jie pasižymi itin aukšta pagaminimo kokybe. Taip pat, jie net tik kad atitinka visus mano išvardintus kriterijus, bet ir turi įvairių papildomų galimybių. Juose yra įmontuotas gulsčiukas, kad įsukt į gruntą kuoliukus statmenai; taip pat numatyta vieta, kur galima įdėti šviečiančią cheminės švieselės elementą. Žinoma, šis produktas nėra pigus – jis kainuoja maždaug 3–4 kartus brangiau nei bet kurie kiti distancijos matavimo kuoliukai. Bet kai paimi juos į rankas, klausimai dėl tokios aukštos kainos tiesiog išgaruoja. Paminėsiu, kad šių kuoliukų komplektas kainuoja apie 55 angliškus svarus sterlingus.

Neblogi distancijos matavimo kuoliukai taip gaminami dar vienos karpininkų kompanijos AVID. Jie paprasti ir turi šiek tiek palenktą viršutinę dalį, tai juos į gruntą galima įsunkti ir be pleišto. Tik gal sakyčiau, mano nuomone, jie yra kiek per ilgi. Šie kuoliukai kainuoja apie 24 angliškus svarus sterlingus, taigi, yra gerokai pigesni už minėtuosius KORDA.

Pats naudoju TASKA kuoliukus. Jie atitinka visus pagrindinius mano keliamus kriterijus ir ypač ryškumą; jų galai nudažyti ryškiai geltona spalva ir jie tiesiog šviečia iš toli, kaip storos plūdės. Dėl ryškumo, juos labai lengva naudoti ir gana sunku pamiršti po žūklės. Na, o trūkumas būtų toks, kad jie parduodami be virvės. Ją reikia pirkti atskirai arba tiesiog susimeistrauti. Šie kuoliukai yra ir patys pigiausi iš to, ką paminėjau – jie kainuoja tik apie 18 angliškųjų svarų sterlingų.

Taigi, kaip supratote, šie meškeriotojo aksesuarai nėra pigūs, ypač kai kurie modeliai. Tikiu, kad dažnas tūlas meškeriotojas pamatęs kiek šie aksesuarai kainuoja, nuspręs pasidaryti kažką savo. Iš esmės tai yra sveikintinas dalykas, tačiau reiktų atkreipti dėmesį į jau išvardintus kriterijus – labiausiai sriegį.

Jeigu turite porą 1 cm. skersmens vamzdelių ar strypelių kurių vienas galas smailus ir su sriegiu – didžioji dalis darbo jau padaryta. Pats esu buvęs susikonstravęs savadarbius distancijos matavimo kuoliukus su smailiu, tačiau be sriegio smaigaliu. Iš esmės, jie veikė gal tik kokių 50 proc. situacijų, kai gruntas žūklavietėje būdavo minkštas, o kitais atvejais buvo tikras galvos skausmas. O va pirktiniai, kurių smaigalys yra su sriegiu veikia iš esmės 100 proc.

Verta paminėti, kad pirktinių distancijos matavimo kuoliukų paviršius iš esmės yra idealiai lygus, taigi, valas nekliuva už jų ir taip pat toliau ir sumažėja tikimybė, kad valas susipainios. Tais atvejais, kai naudojamas pintas valas ir jis susipainioja kažkur, sakykime, 50 m nuo ritės – finansiškai žiūrint, jei ant ritės būgno liks tik kitas 50 m valo, tai visą 100 m reiktų išmesti, kas finansiškai jau būtų skaudu. Taigi, jei susipainiojimo priežastis būtų savardarbiai kuoliukai, kurių paviršius nėra lygus arba jie atsilaisvino (nes nebuvo tvirtai įsukti į gruntą, nes nuturi sriegio) ir nugriuvo apsukinėjant valą aplink juos – tie pirktiniai kuoliukai turbūt jau ir nebeatrodytų tokia prabanga.

Manau, kad išdėsčiau pakankamai aiškiai kodėl distancijos matavimo kuoliukai yra itin svarbus meškeriotojo aksesuaras. Taip pat, tikiu, kad paaiškinau, į kokius konkrečiai kuoliukų kriterijus reiktų atkreipti dėmesį, todėl atvykę į žūklės įrankių parduotuvę, žinosite ką rinktis.