Viceministras sako, kad šiuo metu Lietuvos institucijos, kurios yra atsakingos už piliečių sveikatą, turi labai daug darbo, tačiau ir progresas vyksta: taikomos priemonės, kurios neleistų į Lietuvą pateikti Kinijoje siaučiančiam naujajam koronavirusui.

Naujasis koronavirusas Lietuvoje nenustatytas, nors žmonės kreipėsi.

„Vakar įvyko ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame buvo išsamiai pristatyta apimtis ir priemonės, kurias atliekame dėl prevencijos, kad Lietuvoje gyventojai išvengtų viruso. Šiandien turime labai daug darbo. Vakar priimtas kitų institucijų, ministerijų nurodymas aktyvuoti ekstremalių situacijų operacijų centrus, – sakė A. Šešelgis.

– Šiandien turime labai daug kontaktų su kitomis ministerijomis, kada formuojamos ir specialios grupės, kurios dalyvaus mūsų darbe, kiekvieną dieną matys, kas vyksta ir galės prisidėti savo indėliu dėl konsultacijų, derinimo ir kitų dalykų.“

Viceministras informavo, kad vakar buvo išbandyti termovizoriai ir svarstoma labai rimta galimybė juos naudoti. „Greičiausiai ne tik oro uostuose, bet ir kituose postuose, per kuriuos keliauja žmonės“, – sakė A. Šešelgis.

Algirdas Šešelgis

Viceministras sakė, kad vakar susitiko su Kinijos ambasadoriumi Lietuvoje ir aptarė galimas kitas prevencines priemones.

„Teko vakar susitikti su Kinijos Liaudies Respublikos ambasadoriumi, <...> susitikimo metu aptarėme situaciją, jis papasakojo, kokios priemonės yra taikomos Kinijoje. Jei reikės nustatėme kanalą, per kurį, jei bus būtinybė ir poreikis bendrauti. Iškart galime pasakyti, kad mes pasinaudosime jų pasiūlymu oro uostuose [informacinius – DELFI] stendus išversti į kinų kalbą kinų rašmenimis, galėsime pateikti informaciją, ypač kinų turistams, kurie gali informaciją gauti gimtąja kalba. Tai yra daroma ir artimiausiu metu, aš tikiuosi, ta informacija atidurs prie tos, kuri yra anglų ir rusų kalbomis“, – sakė viceministras.

A. Šešelgis sakė, kad šiuo metu ministerija vykdo susitikimus ir su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios nori savanoriauti ir padėti specialistams dirbti prie kontrolės, prie atvykstančių žmonių registracijos. Šiuo metu Vilniaus oro uoste dirba Raudonojo kryžiaus. Šią savaitę ministerijos atstovai susitiks ir su kitomis organizacijomis, kurios pareiškė norą bendradarbiauti šiuo klausimu.

Gavo reagentus

Viceministras taip pat pranešė, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) gavo visus reikiamus reagentus, iki tol laboratorijos specialistai ruošėsi dėl tyrimų atlikimo, susipažino su metodikomis.

„Mes esame pasiruošę, jei tik bus įtarimas, turime galimybę operatyviai savo jėgomis, nesikreipiant į kitas laboratorijas ar pagal sutartis į užsienį atlikti tyrimus dėl koronaviruso nustatymo“, – sakė A. Šešelgis.

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė informavo, kad dėl viruso prevencijos įstaiga dirba nuo sausio 25 dienos, šiuo metu į Lietuvą atvykstantieji konsultuojami civiliniuose oro uostuose, taip pat ir jūrų uoste. „Nusileidusių lėktuvų buvo virš 300, keleiviai buvo konsultuoti, tie, kurie norėjo, – sakė R. Lingienė.

– Pavyko sutikti 41 keleivį, kuris lankėsi Kinijoje. Iš jų absoliuti dauguma buvo Lietuvos piliečiai, taip pat yra Kinijos piliečių, buvo tik 2 studentai iš Kinijos. Vienas iš jų studentas, dėl kurio žiniasklaidoje buvo labai daug dėmesio, su juo dirbame ir bendraujame. Duomenys, kuriuos dabar turime, gali keistis net ir po kelių minučių.“

NVSC atstovė sako, kad visiems norintiems keleiviams yra suteikiama informacija raštu, žodžiu, taip pat dalinami lankstinukai lietuvių ir anglų kalba. Matuojama kūno temperatūra tik Kinijoje buvusių žmonių, įsitikinus, kad jiems viskas gerai, paimami jų kontaktiniai duomenys, kad būtų galima susisiekti, jei to reikėtų.

Rolanda Lingienė (k.)

R. Lingienė sako, kad ketvirtadienį į Vilnių atvyksta apie 30 studentų iš Pietų Korėjos, Kinijos, Honkongo, Singapūro, Japonijos, Taivano. „Išskyrus Kiniją, šios šalys nėra rizikos zonoje, tačiau darbuotojams yra pranešta, todėl apsauga bus sustiprinta“, – sakė NVSC atstovė.

Vasario 3 dieną prasideda naujas semestras Vilniaus universitete, kuriame mokosi apie 25 studentus iš Kinijos. „Tai nereiškia, kad visi jie šiuo metu išvykę iš Lietuvos, tačiau bendraujame su universitetu“, – sakė R. Lingienė.

Pasak NVSC atstovės, kol kas apsaugos priemonių Lietuvoje tikrai nereikia dėvėti, bet turėti – naudinga.

„Dar praėjusią savaitę PSO termovizorių panaudojimą vertino kaip nerekomenduojamą, tačiau šiuo metu jie laikomi kaip viena iš prevencijos priemonių. Svarstoma, ar juos įsigyti ir Lietuvai“, – sakė R. Lingienė.

Pasak NVSC atstovės, šiuo metu bendradarbiaujama ir su turizmo agentūromis, Viešbučių ir restoranų asociacija, savivaldybėmis.

Dirba padidintu budrumu

Viceministras sako, kad šiuo metu pajėgos yra plečiamos, stebima, kas vyksta pasaulyje, kiek šiuo metu yra užsikrėtusiųjų, kiek įtariamų ir mirčių atvejų bei pasveikusiųjų žmonių skaičių pagal šalis. „Tikrai tas duoda galimybę greičiau stebėti, reaguoti, kelti klausimus, kurių sprendimai yra būtini mūsų veikloje“, – sako A. Šešelgis.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis sakė, kad Valstybės sienos apsaugos tarnyba jau antrą savaitę vykdydama kontrolės procedūras dirba tam tikromis kryptimis šiek tiek padidinto budrumo sąlygomis. Vadovaujasi NVSC rekomendacijomis: yra apsirūpinę medicininėmis kaukėmis, apsauginėmis pirštinėmis, dezinfekciniais skysčiais. „Į tam tikrus dalykus atkreipiame didesnį dėmesį ir tai mums padeda jaustis tvirčiau“, – sakė G. Mišutis.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, pasaulyje naujojo tipo koronavirusu jau užsikrėtė 7824 žmonės (laboratoriškai patvritinti atvejai), mirė – 170. Europoje fiksuoti susirgimai Prancūzijoje (4), Suomijoje (1), Vokietijoje (4). Daugiausiai užsikrėtusiųjų yra Kinijoje, nes iš ten pradėjo plisti virusas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)