Kada pakviesime Mokytojus dirbti su mūsų vaikais ir atsikratysime pedadogų? Atsakymas paprastas - kada pakelsime atlyginimus.

Statybininkai gyvena konteineriuose prie objekto, kasininkėms, pa(r)davėjoms jau irgi rajonai organizuoja apgyvendinimą, sargai miega darbo vietose... Koks nors vadybininkas ar jaunesnysis specialistas yra darbe ar nėra – jokio skirtumo, nes ir būdami nepadeda.

Ar normalu, kad tai neatsispindi atlyginimuose? Mokytojai vertesni už juos visus kartu sudėjus. O ką gauna? Grašius.

Tai argi keista, kad vaikai nemoka skaityti anei rašyti? Mokykla: į ją eiti bijo, 16 metų būdami mokslą meta?

Aš nesu mokytoja, toli gražu, bet kai kurie homosovietikų „ugdymo“ metodai net man, pašalietei, kelia siaubą.

Raskite nors vieną valstybinėje (!) mokykloje dirbantį sovietinių laikų mokytoją, kuris suvoktų, kas yra motyvacija! Kuris mokėtų pagirti, pakylėti, paskatinti vaiką?.. Tokių nėra.

Deja, tokių nėra! Anų laikų išsilavinimas nereikalavo motyvuoti. Tad dabar jei esi talentingas, sėdėk ir svajok, o jei ne - pagalbos nesulauksi.

Bet juk mokytojai - ne dėstytojai, jie tikrąja to žodžio prasme turi įdėti žinias mokiniams į galvas! Ir dundukams, ir genijams, visiems!!! Dėl to ir vedame savo vaikus į mokyklą – tam, kad juos išmokytų.

O ką gaunam? Nesuprantamus namų darbus. Niekad nepamiršiu, kaip per naktį sėdėjau prie sūnaus pasaulio pažinimo namo darbo, kuriame reikėjo išspręsti labai sudėtingą Kelių eismo taisyklių (KET) situaciją. Kai pasakė, kad buvome vieninteliai klasėje padarę, vos neatlėkiau į mokyklą gerai pasiaiškinti, kas per namų darbai tėvams užduodami.

Jau neminint fizikos uždavinių, kuriuose pilotai lėktuvus turi nutupdyti ant važiuojančios mašinos. Taip „realistiška“, kad net gėda.

Pamenu, kai aš pati dar buvau mokykloje. Viena motina, pasakiusi, kad jos dukters mokytoja neišmoko, buvo klasėje išjuokta... Mokytoja, neabejotinai, irgi vaipėsi, o ką - juk atsakomybės tai jokios...

Ta mokytoja, beje, moko nuo 1975 m. ir iki dabar kerpėja kažkokioje bažnytkaimio pradinėje.

Jeigu paprašysi viso buto remonto už 100 eurų, ką gausi? Špygą. Su tuo visi sutiks. Kodėl nenorime suprasti, kad lygiai tas pats ir kitose srityse?

Mokytojams turi būti mokama normali alga, geri 2000 eurų į rankas! Ir ne po 20 metų, o iškart. Taip!

Juk norime motyvuotų (motyvacija – tai keiksmažodis homosovietikams), išsilavinusių žmonių, būsiančių arti mūsų jaunimo? Aišku, norime. Tad turime visomis išgalėmis juos skatinti ir palaikyti.

Mokytojo darbas yra labai sunkus. Išmokyti nemokius tikrai yra sunku - tam ir ariama universitete, kursuose ir kitur. Ir už tai turi būti atlyginama, antraip su nepažangiais vaikais ir toliau nebus dirbama. O juk jiems ir reikia tikrosios pagalbos, ne talentingiesiems!

Manau, 2000 eurų į rankas yra gera pradžia. Kas su tuo nesutinka?

Ką 500 eurų į rankas gaunantis mokytojas gali pasakyti? Ačiū Dievui, esu pavalgęs, o jei norėčiau nusipirkti knygą arba antrą kartą gyvenime nuvažiuoti į Angliją, kurios kalbos mokau - turėčiau mesti darbą...

Vaikai, jei norit būti mokytojais, dar nuo 18 imkitės ieškoti rėmėjų. Absurdas. Todėl sakau: išleiskime senolius į užtarnautą poilsį. Pakvieskime jaunuolius – pasiūlykime jiems bent 2000 eurų į rankas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kviečiame siųsti nuomones pilieciai@delfi.lt apie mokytojų atlyginimus ir ypač - dalintis savo patirtimi jei esate mokytoja (-as).