VTEK duomenys rodo, kad jokio plačiai aptarto kotleto nebuvo užsakyta, pietų meniu – šniceliai, kepsniai ir didkepsniai.

Kiek kainavo pietūs Baltarusijoje?

VTEK ataskaitoje skelbiama, kad spalio 1 dieną įvykęs ministro ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos susitikimas buvo organizuojamas Lietuvos Respublikos ambasados Baltarusijoje ir pačios įmonės iniciatyva.

Jame dalyvavo pats ministras J. Narkevičius, jo viceministras, patarėjas ir ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja, Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje ir jo antrasis sekretorius, ambasados Baltarusijoje komercijos atašė, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos laikinasis generalinis direktorius bei Rinkodaros ir bendrųjų reikalų direktorius.

Preliminarioje Susisiekimo ministro darbotvarkėje minėtasis susitikimas įvardytas kaip „darbo pietūs“, numatyti 14.30 val. – 15.30 valandomis.

Kaip VTEK informavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus pareigas laikinai einantis asmuo, dalykinio susitikimo metu buvo aptariamos Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo, vežant krovinius per Klaipėdos uostą, klausimas.

Per 200 eurų siekiančias (212,47 Eur) maitinimo išlaidos buvo apmokėtos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos lėšomis. Tai patvirtina restorano „Druzja“, esančioje Minske fiskalinis kvitas.

Iš VTEK surinktos informacijos, 2019 m. spalio 1 d. vykusio susitikimo išlaidas sudarė: barščiai su jautiena (7 porcijos), rūgštynių sriuba (1 porcija), grybų sriuba (1 porcija), lašišos kepsnys (4 porcijos), čekiška kiaulienos dešrelė (1 porcija), Niurnbergo dešrelės (2 porcijos), kiaulienos ir jautienos dešrelės (1 porcija), Berlyno dešrelės (2 porcijos), šnicelis (pjausnys) (2 porcijos), keptas sūris (1 porcija), graikiškos salotos (1 porcija), duonos krepšelis, šviesusis alus (9 x 0,5 l), tamsusis alus (1 x 0,5 l), gira (3 x 0,5 l), šviežios greipfrutų sultys (2 x 100 ml), vanduo (4 x 0,5 l), espreso kava (2 vnt.).

Šia darbiniai pietūs, kaip pastebi VTEK nebuvo paminėti ministro ir jo komandos komandiruotės ataskaitoje. Nors visi kiti renginiai, kuriuose ministras dalyvavo, yra aptarti. Šie pietūs VTEK buvo įvertinti kaip priimta dovana ir buvo pripažinti pažeidimu.

Vakarienė Abu Dabyje

Nuo spalio 5 iki 8 dienos J. Narkevičius lankėsi komandiruotėje JAE, Abu Dabyje. Pačios pirmos dienos vakarą įvyko susitikimas viešbučio restorane „Dino's“.

Jame dalyvavo ministras J. Narkevičius, jo viceministras, ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja. Taip pat Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas, Transporto infrastruktūros planavimo ir inovacijų departamento direktorius, Transporto infrastruktūros statybos ir priežiūros departamento Eismo saugos skyriaus vadovė, Transporto infrastruktūros planavimo ir inovacijų departamento Transporto infrastruktūros stebėsenos ir inovacijų skyriaus vadovas, taip pat Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos inžinerijos fakulteto dekanas ir Kelių tyrimų instituto direktorius.

Jaroslavas Narkevičius

Iš pateiktų susijusių pusių atsakymų VTEK nustatė, kad susitikimą tada organizavo Lietuvos automobilių kelių direkcija. Jo metu buvo aptarta naujausių technologijų ir medžiagų, tiesiant Lietuvos kelius, panaudojimo perspektyvos, kelių saugos praktikos naujovės, kelių specialistų rengimo problematika, dalyvavimo EXPO2020 Dubajuje (JAE) galimybės.

Susisiekimo ministerijos teigimu, minėtą susitikimą organizavo ir jo išlaidų apmokėjimą derino Lietuvos automobilių kelių direkcijos Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyrius.

Ši darbinė vakarienė kainavo per 700 eurų (713,13 Eur), joje buvo perkama: jautienos karpačas (2 porcijos), kepti kalmarai (2 porcijos), keptas mocarela sūris (2 porcijos), ant žarijų keptos jūros gėrybės (3 porcijos), jautienos didkepsnis (6 porcijos), negazuotas vanduo (3 vnt.), šviesusis alus (5 x 0,5 l), šviesusis alus (6 buteliai), vynas (6 taurės).

Ši vakarienė VTEK taip pat buvo pripažintas tarnybinės etikos pažeidimu.

„Kotletas tapo dovana“

DELFI primena, kad premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę komentuodamas šį VTEK sprendimą tikino, jog būtina nustatyti praktikas, kaip politikams elgtis dalykinių pietų metu.

„Reikės sudarinėti darbo grupę, nes kotletas tapo dovana. Ir kotletas dovana, ir kavos puodelis dovana, reikia išsiaiškinti, priimti sprendimus, reglamentuoti“, – praėjusią savaitę sakė S. Skvernelis.

Ministras J. Narkevičius iš karto po VTEK sprendimo neatmetė galimybės skųsti šį sprendimą.

Pati VTEK sako, kad jau ruošia specialias gaires, kuriomis politikai galėtų vadovautis ateityje.