Realių pokyčių siekis ar saviapgaulė?

Psichologas O. Lapinas sako, kad Naujuosius metus kaip atskaitos tašką naujoms pradžioms ir tikslams žmonės renkasi neatsitiktinai. Mums yra artimas ciklinis laiko suvokimas, siejamas su procesais gamtoje, rašoma pranešime spaudai. Kalendorinė metų pradžia beveik sutampa su saulės sugrįžimu, todėl mitologinėje atmintyje – tai prisikėlimo, naujos pradžios metas.

„Dėl šios priežasties žmonės savo siekiamybes ir tikslus yra linkę projektuoti į šią naują pradžią. Tiesa, įvairūs pasižadėjimai sau nuo metų pradžios imtis vieno ar kito dalyko, pasiekti kokio nors tikslo dažnai turi paradoksalią funkciją – padėti žmogui iš tiesų nieko nekeisti. Pažadai patys iš savęs motyvacinės galios neturi ir dažnai yra skirti paprasčiausiai nutildyti vidinį arba išorinį kritiką. Jie leidžia žmogui atidėti pokyčius nukeliant juos vis į naują ir niekaip neateinančią pradžią – „nuo naujų metų“, „nuo kito mėnesio“, „nuo pirmadienio“, – sako O. Lapinas.

Svarbu – aiškus kaitos poreikis

Ne paslaptis, kad vieni iš dažniausių sau keliamų naujametinių tikslų būna susiję su karjera. Jie taip pat ne visuomet lengvai virsta realybe, tačiau A. Vasilkevičienė sako, kad aiškus suvokimas, ko ir kodėl sieki, bei tinkamas planavimas leidžia pasiekti užsibrėžto rezultato.

„Labai svarbu, kad išsikeltas tikslas ateitų iš vidinio poreikio. Visuomet pravartu sau užduoti ir atvirai atsakyti į klausimą – kodėl būtent toks tikslas, kodėl jis man asmeniškai svarbus? Ar norima pasiekti pozicija yra svarbi tik dėl noro padaryti įspūdį draugams, kolegoms ir artimiesiems, didesnio atlyginimo, ar dėl to, kad tose pareigose žmogus mato geresnes galimybes save realizuoti, įgyvendinti savo idėjas ir prisidėti prie komandos sėkmės? Antruoju atveju darbuotojas neabejotinai turės daugiau motyvacijos, o kartu ir galimybių pasiekti savo tikslą“, – sako A. Vasilkevičienė
Anot specialistės, jei atsigręžęs į praėjusius metus žmogus mato, kad per juos iš tiesų išaugo savo poziciją , ji nebesuteikia tobulėjimo galimybių, tuomet siekti aukštesnio karjeros laiptelio iš tiesų verta ir motyvacijos tam neturėtų pritrūkti.

Karjeros tikslai

Apie tai kalba ir O. Lapinas. Tikrąją galią keistis, siekti užsibrėžtų tikslų, anot psichologo, turi ne paprasčiausias pažadas, o valia kylanti iš labai aiškiai jaučiamo poreikio. Be to, O. Lapino teigimu, svarbus ir pasitikėjimas savo jėgomis, jausmas, kad vieno ar kito dalyko, užsibrėžto tikslo žmogus iš tiesų gali pasiekti.

Nuo pažadų – prie planų ir veiksmų

Kaip pastebi A. Vasilkevičienė, svarbu nepamiršti, kad profesinėje srityje augti leidžia ne vien tik kopimas karjeros laipteliais aukštyn. Horizontali karjera, kuomet išbandomos skirtingos pozicijos toje pačioje organizacijos grandyje, kompetencijų gilinimas esamose pozicijose taip pat gali suteikti vertingų patirčių ir įdomių iššūkių. Kitaip tariant, nereikėtų įsivaizduoti, kad karjeros tikslai gali būti susiję tik su aukštesnėmis pareigomis. Joms, anot ekspertės, visų pirma reikia pasiruošti ir pribręsti. Tik tuomet tikslas koptelėti karjeros laipteliu aukštyn bus prasmingas ir įgyvendinamas.

Be to, specialistės teigimu, prieš išsikeliant sau tikslą per metus pasiekti vieną ar kitą poziciją darbe, svarbu įvertinti, ar ji dera su asmeninėmis savybėmis ir vertybėmis. Jei užsibrėžtas tikslas prieštarauja svarbiausioms asmens vertybėms, jo pasiekti bus sunku, šis procesas neteiks džiaugsmo. Na, o jei žmogus gali sau sąžiningai pasakyti, kad naujoji pozicija tiktų jam ir profesine, ir asmenine prasmėmis – ateina metas veikti.

Karjeros tikslai

„Kai paanalizavus suprantama, kad karjeros šuoliui jau pribrendo metas, jaučiamas stiprus noras paaugti – laikas pereiti prie plano. Nuosekliai siekiant profesinio augimo, svarbu aiškiai susirašyti etapus, kurie ves link norimo karjeros laiptelio – pradedant nuo pokalbių su vadovais, užbaigiant geidžiamai pozicijai reikalingų įgūdžių tobulinimu. Geriausia pasidaryti tam tikrą grafiką, nusimatant, kada dėl augimo pasikalbėsite su atsakingais kolegomis, kiek laiko skirsite vienai ar kitai kompetencijai tobulinti, kas kiek laiko aptarsite esamus pasiekimus“, – pasakoja įmonės atstovė.

Verta švęsti ir mažas pergales

Galiausiai, A. Vasilkevičienės teigimu, judant link naujosios pozicijos, svarbu nepamiršti švęsti pergalių, net ir mažesniųjų.

„Kiekvienas sėkmingai įgyvendintas projektas, užbaigti mokymai, kiekviena nauja prie užduočių sąrašo padėta varnelė didina motyvaciją toliau judėti į priekį. Dėl to svarbu pastebėti ir pasidžiaugti kiekvienu nauju žingsneliu, artinančiu prie tikslo. Atsigręžti ir žvilgtelėti į jau nueitą kelią pravartu ir todėl, kad tai leidžia pastebėti, ar nekrypstama nuo pagrindinio tikslo, ar neįsiveliama į su juo nesusijusias užduotis ir darbus“, – sako A. Vasilkevičienė.

Įmonės „Transcom“ atstovė pažymi, kad norint pradėti siekti naujų karjeros tikslų nebūtina laukti metų ar mėnesio pradžios. Imtis to galima bet kada – svarbu tik aiškiai sau atsakyti, kokia pozicija suteiktų ir asmeninį, ir profesinį pasitenkinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)