„Kažkokios informacijas apie kažkokias grėsmes, kad raštuose kažkas būtų parašyta, (nebuvau gavęs – BNS), būčiau sureagavęs, jei būtų parašyta“, – liudydamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) sakė V. Gedvilas.

Klausiamas, ar prieš pasirašydamas leidimą I. Rozovai dirbti su slapta informacija 2012 metais turėjo kokių nors žinių iš tarnybų, V. Gevilas tikino, kad tokiu atveju leidimo nebūtų suteikęs.

„Jei jai išdavė leidimą, aš galbūt ir pasirašiau, jei būtų buvus kažkokia informacija, aš nebūčiau pasirašęs. Aš daugeliui Seimo narių pasirašiau leidimus per savo kadenciją, jei kažkas būtų perspėjęs, jeigu būtų kažkokia informacija buvusi, aš būčiau nepasirašęs“, – tvirtino G. Gedvilas.

2012–2013 metais Seimo pirmininko pareigas ėjęs V. Gedvilas teigė, jog jam einant pareigas daugiausiai gaunamos informacijos buvo susijusi su Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungai.

„Kad būtų kažkas tokio, kad man būtų reikėję reaguoti, tikrai neprisimenu, ir dėl ponios I. Rozovos galiu pasakyti, kad aš asmeniškai su ja nesu bendravęs išvis, ir kai buvau Seime mažai teko bendrauti, nes ji mažai kalbėjo, nebuvo aktyvi, kiek aš prisimenu“, – pasakojo V. Gedvilas.

Tyrimas dėl I. Rozovos nuslėptų ryšių su Rusijos diplomatais pradėtas paaiškėjus, jog 2018 metų sausį Seimo pirmininkas V. Pranckietis gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) rekomendaciją neišduoti politikei leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

VSD dokumente rašoma apie tarimąsi su Rusijos diplomatais dėl finansinės paramos Rusų aljansui, Seimo narės bendravimą su iš Lietuvos 2014 metais išsiųstu Rusijos generaliniu konsulu Vladimiru Malyginu.

Šių kontaktų I. Rozova nenurodė prašyme išduoti leidimą dirbti su įslaptinta informacija.

Parlamentarė laikosi pozicijos, kad jos ryšiai su rusų diplomatais nebuvo asmeniniai, todėl ji neturėjusi jų deklaruoti VSD klausimyne.

Seime šią savaitę surinkti parašai I. Rozovai dėl nuslėptų ryšių su rusų diplomatais pradėti apkaltą.

Seimas NSGK taip pat pavedė atlikti tyrimą politikų, disponavusių informacija apie I. Rozovą, veiksmų. Komitetas aiškinsis, kokius sprendimus, susipažinęs su medžiaga apie I. Rozovą, priėmė Seimo pirmininkas, kiti informaciją gavę Seimo nariai.

Seime I. Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai.