Interviu valstybinei naujienų agentūrai „Xinhua“ jis pabrėžė, kad „ankstyvas (ligos) nustatymas ir ankstyva (paciento) izoliacija“ vaidina lemiamą vaidmenį suvaldant virusą.

„Labai sunku tiksliai pasakyti, kada proveržis pasieks savo apogėjų, – kalbėjo mokslininkas, kuris yra nacionalinės ekspertų komisijos kovai su virusu vadovas. – Tačiau aš manau, kad po savaitės ar dešimties dienų bus pasiekta kulminacija – ir tada masinio plitimo nebus“.


Kalbėdamas apie vakcinos kūrimą, ekspertas sakė, kad tai nevyksta taip greitai. Procesas esą gali užtrukti 3–4 mėnesius ar dar ilgiau.

Ekspertas teigė nemanąs, kad naujos ligos proveržis tęstųsi tiek ilgai, kiek SARS pandemija prieš 17 metų, kuri truko šešis mėnesius. Tada susirgo 8 000 žmonių, 800 mirė.

Koronavirusas Kinijoje iki šiol nusinešė 132 žmonių gyvybes, daugiau kaip 6 000 užsikrėtė.

Pasaulio sveikatos organizacija dėl koronaviruso siųs ekspertus į Kiniją


Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė „kiek įmanoma greičiau“ siųsianti tarptautinius ekspertus į Kiniją, kurie padės kitoms šalims parengti atsaką mirtino koronaviruso protrūkiui.

Kinija ir PSO sutarė, kad tarptautiniai ekspertai „dirbs su kinų kolegomis, nagrinėdami proveržį ir siekdami padėti pasauliniams bandymams suvaldyti virusą“, – pranešime teigė PSO.

Susitarimas tarp PSO ir Kinijos pasirodė po PSO generalinio sekretoriaus Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimo.

„Svarbiausias PSO prioritetas yra sustabdyti viruso plitimą tiek Kinijoje, tiek ir visame pasaulyje“, – sakė T. A. Ghebreyesus, girdamas Kinijos veiksmų „rimtumą“.

Susitikime Xi Jinpingas ir PSO vadovas sutarė, kad šalis dalysis biologiniais duomenimis apie virusą su PSO, teigė organizacija, pabrėždama duomenų dalijimosi ir tyrimų svarbą.

„Šios priemonės pagerins mokslininkų supratimą apie virusą ir prisidės prie medicininių priemonių prieš virusą, tokių kaip vakcinos ir vaistai“, – sakoma PSO pranešime.

Anksčiau šį mėnesį 11 mln. gyventojų turinčiame protrūkio epicentre Uhane lankėsi PSO komanda.

Į ūminio kvėpavimo takų sindromą (SARS) panašus koronavirusas nusinešė daugiau nei 132 žmonių gyvybes, juo užsikrėtė tūkstančiai žmonių Kinijoje, o užsienyje užsikrėtusių žmonių skaičius siekia kelias dešimtis.

2002–2003 m. SARS žemyninėje Kinijoje ir Honkonge pražudė šimtus žmonių.