Idėja – iš rusiško žurnalo

Apie tai, kaip kilo idėja nuvykti į Šiaurinį Timaną, Justinas Besusparis pasakoja: „Kažkaip su bičiuliu Laurynu gavome rusišką žurnalą apie žūklę, kuriame buvo aprašyta kelionė į Šiaurės Timaną. Pamatę nuotraukas ir meškeriotojų laimikius, sumąstėme ten nuvykti. Savo idėja pasidalinome su dar vienu bičiuliu. Taigi, kelionę planavome jau trise“.

Nusigauti ne taip lengva

Pasak Justino, viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl Šiaurinis Timanas nėra toks populiarus, yra jo sunkus pasiekiamumas: „Nuvykus į Archangelską, tenka pasukti galvą, kaip nusigauti iki Šiaurinio Timano. Pagrindiniai keliai ten ir atgal – jūra arba oru. Dažniausiai tenka vykti senais kukurūzninkais, kurių reisų grafikai tėra teoriniai. Realiai viskas priklauso nuo susidariusių žmonių skaičiaus, oro sąlygų ar net piloto nuotaikos“.

Dykynės ir žuvų eldoradai

Apie Šiaurinio Timano gamtą ir upes keliautojas pasakoja: „Šiame krašte medžių rasite mažai. Todėl kartais tekdavo gerokai pasukti galvą, iš ko susikurti laužą. Dažniausiai čia vyrauja uolėtos kalvos su samanomis. Kaip bebūtų keista, tačiau tose samanose prie menkų medelių ir krūmokšnių glaudžiasi baravykai, raudonikiai, auga mėlynių „plantacijos“. Bet svarbiausia, kad mūsų aplankytose Volongos ir Belajos, upėse galima buvo surasti tikrų meškeriojimo eldoradų. Kartais iš vienos duobės galima buvo „išprašyti“ net keliolika šlakių ar upėtakių“.

Apie Timano lašišas

Keliautojas ir muselininkas apie lašišų žūklę Šiauriniame Timane pasakoja: „Tada dar mažai ką žinojome apie lašišų žūklę. Sakyčiau, gaudėme jas daugiau iš entuziazmo, nei tikrai žinodami. ką ir kaip reikia daryti. Mūsų aplankytose upės jos nebuvo itin didelės, bet – kovingos. Matėme daug neršti plaukiančių kuprių – ši lašišų rūšis nėra būdinga šiems kraštams, bet kažkada buvo introdukuota dėl vertingų ikrų. Tiesa, kelias kupres paragavimui pagavome, tačiau jos kulinarinės mėsos „savybės“, švelniai tariant, nuvylė“.

Užmesti trukdydavo – kiršliai?

Justinas Besusparis prisiminė gan komiškas situacijas žvejojant Šiauriame Timane: „Dažnai užmesti muselę ir pagauti lašišą trukdydavo kiršliai. Kol besiruošiant metimui inkaruodavome muselinį valą, jie čiupdavo masalą. Jų kiekis Šiaurinio Timano upėse būdavo milžiniškas“.

Apibendrinimas

Trumpai visą savo kelionę po Šiaurinio Timano upes muselininkas apibendrina taip: „Žuvies čia yra išties daug. Nesakau, kad visur, bet atradus tinkamas upes ir vietas galima tikrai smagiai pažvejoti. Gal dėl to, kad susisiekimas su šiuose kraštuose tekančiomis upėmis yra sudėtingas, žvejų čia sutiksite tikrai mažai. Vietiniuose kaimeliuose gyvena draugiška elnius auginanti tautelė – nencai. Jie ne kartą mus yra ir apnakvindinę. Taigi, atmetus gan sudėtingą logistiką, šį kraštą tikrai verta aplankyti“.