Šis žingsnis tikriausiai pakurstys griežtų regiono nepriklausomybės šalininkų pyktį.

Griežtas separatistas Quimas Torra gali likti Katalonijos regiono vyriausybės vadovo poste. Jis yra pagrasinęs sušaukti naujus regiono rinkimus.

Ispanijos rinkimų komisija nusprendė, kad iš Q. Torros turėtų būti atimtas Katalonijos parlamentaro mandatas, Katalonijos teismui praėjusį mėnesį dėl nepaklusnumo uždraudus jam pusantrų metų užimti valstybinius postus.

Buvo pripažinta Q. Torros kaltė dėl atsisakymo nukabinti nuo visuomeninių pastatų geltonus kaspinus, kuriuos naudoja separatistai ragindami paleisti kelis kalinamus politikus ir aktyvistus. Šie separatistiniai simboliai buvo demonstruojami per Ispanijos visuotinius rinkimus balandžio mėnesį ir tuo buvo pažeistos griežtos rinkimų kampanijų taisyklės.

Q. Torra pateikė apeliaciją, bet Ispanijos Aukščiausiasis Teismas praėjusią savaitę nusprendė, kad rinkimų komisijos sprendimas turėtų būti įvykdytas iš karto.

Separatistų šalininkai vėliau pirmadienį turėtų protestuoti prie Katalonijos regiono parlamento.

Separatistinis judėjimas 7,5 mln. gyventojų turinčioje Katalonijoje yra didžiausia Ispanijos politinė krizė per kelis dešimtmečius. Apklausos rodo, kad Katalonijos gyventojai yra susiskirstę į dvi apylyges nepriklausomybės šalininkų ir priešininkų stovyklas.

Ispanijos konstitucijoje sakoma, kad šalis yra nedaloma.