Juokaujama, jog šių apdovanojimų „svarbiausia muzikos pasaulio naktimi“ vadinti nebegalima – renginys Los Andžele oficialiai prasidėjo dar popietę, vėliau žvaigždės žengė raudonuoju kilimu, kol galiausiai išdalytos statulėlės. Tad avint aukštakulnius viską ištverti tikrai nebuvo lengva, rašo BBC.com.

Į daugiausia statulėlių šiemet pretendavo popmuzikos atlikėja Lizzo, ji nominuota net pagal 8 kategorijas, įskaitant geriausio albumo ir geriausios metų dainos. Po šešias nominacijas gavo Billie Eilish ir Lil Nas X. Tarp nominantų nuskambėjo ir lietuviškos pavardės: į Geriausio orkestro pasirodymo statulėlę pretendavo dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla, vadovaujanti Birmingemo simfoniniam orkestrui. Deja, jų pasirodymas su Kremerata Baltica apdovanojimą perleido kolegoms. Prestižinių apdovanojimų sąrašuose atsidūrė ir mūsų šalies garso režisierių Viliaus ir Aleksandros Kerų darbai.

Renginio metu daugiausia kartų į sceną lipo Billie Eilish, jai atiteko svarbiausių kategorijų statulėlės – už Metų įrašą, Metų albumą, Metų dainą, taip pat ji tapo geriausia Metų scenos naujoke. Iš viso atlikėja šventinį vakarą gavo šešis apdovanojimus, o į sceną jų atsiimti lipo su savo broliu Finneasu, šis prodiusuoja jos muziką. Beje, pastarasis buvo paskelbtas Metų prodiuseriu ir taip pat pelnė apdovanojimą.

Daugiausia nominacijų paminėta Lizzo namo išvyko su trimis gramofonais, pelnytais už geriausią popmuzikos solo pasirodymą, geriausią R&B pasirodymą bei geriausią Urban Contemporary stiliaus albumą.

Renginį vedė Alicia Keys.

Ceremonijos pradžioje jautriai prisimintas ir pagerbtas renginio dieną žuvęs krepšininkas Kobe Bryantas. Apie tragediją skaitykite ČIA.

Ceremonijos vedėja renginį pradėjo nuo užuojautos: „Šiandien Los Andželas, Amerika ir visas likęs pasaulis neteko herojaus.“

Netrukus prie jos prisijungė grupė „Boyz II Men“ ir kartu atliko dainą „It’s So Hard To Say Goodbye to Yesterday.“ Ekrane buvo rodomos krepšininko nuotraukos. Per Lil Nas X pasirodymą buvo galima pamatyti ant krėslo padėtus vardinius NBA žvaigždės marškinėlius. Dainą krepšininkui skyrė apdovanojimų favoritė Lizzo.

Taip pat vakaro metu pagerbti ir kiti anapilin iškeliavę garsūs atlikėjai – Prince'as, Nipsey Hussle'as.

O nominacijos ne visada virsta apdovanojimais. Tai puikiai žino Snoop Doggas, jis anksčiau buvo nominuotas net 17 kartų, tačiau namo išvyko tuščiomis. Teigiama, jog jis ir daugelis kitų nominantų tapo tendencijos daugiau dėmesio per ceremoniją skirti muzikos pasaulio naujokams, o ne senbuviams, auka.

Tačiau šių metų apdovanojimai pateikė nemažai staigmenų ir dar garsiau nuaidėjo dėl kelių priežasčių.

Pavyzdžiui, Lizzo, kuri pretendavo į daugiausia statulėlių, yra ir Geriausio naujoko kategorijos nominantė. Tačiau ji muzikuoja gerokai seniau už konkurentus ir yra įrašiusi net tris albumus. Faktas tas, jog pirmieji du nesulaukė daug dėmesio, o sėkmę bei pripažinimą atlikėjai atnešė tik trečiasis, išleistas 2019-aisiais. Vis dėlto šios kategorijos apdovanojimą Lizzo teko perleisti 18-metei naujokei Billie Eilish.

Ceremonijoje buvo galima pamatyti roko titanus „Aerosmith“, jie atsiėmė apdovanojimą „Metų persona“ už muzikinę bei filantropinę grupės veiklą. Scenoje atliko garsiausias savo dainas, o prie rokerių prisijungė „Run DMC“. Muzikantai kartu atliko 1986 metų hitą „Walk This Way“.

Kitas įdomus klausimas – ar Geriausios audioknygos kategorijos du „Grammy“ jau pelnęs Haris Poteris padvigubins savo statulėlių kiekį. JK Rowling sukurto personažo vardas skambėjo skelbiant dar dviejų kategorijų pretendentus.

Statulėlę gavo ir dar viena puikiai žinoma, tačiau su muzika mažai kuo susijusi persona – Michelle Obama. Jai teko atsiimti prizą už jos pačios audioknygai įskaitytus memuarus „Becoming“.

Scenoje pasirodymus surengė gausybė ryškiausių žvaigždžių, tarp kurių buvo Ariana Grande, Billie Eilish, „Jonas Brothers“, Lizzo ir Ispanijos diva Rosalia. Po pertraukos, kai gydėsi priklausomybę narkotinėms medžiagoms, jautrų pasirodymą surengė Demi Lovato. 2018 metais atlikėja vos nemirė padauginusi narkotinių medžiagų.

Ceremonijos akimirkos:

Iš viso „Grammy“ kasmet apdovanoja 84 kategorijų geriausius, tad vyksta dvi ceremonijos.

Pirmoji, kurioje apdovanojamos audioknygos, užsienio atlikėjai bei įvairiausio muzikos stiliaus albumai, vyksta kiek anksčiau. Antrosios, pagrindinės, ceremonijos metu skelbiami pagrindinių kategorijų laimėtojai.

Prieš pat apdovanojimus – skandalas

Nušalinta muzikos apdovanojimų „Grammy“ vadovė atkirto Įrašų akademijai skundu, kuriame teigia, kad jai buvo atkeršyta, kai ši pranešė apie lytinį priekabiavimą ir diskriminaciją dėl lyties.

Pusmetį dirbusios Deborah Dugan, kurią Įrašų akademija praėjusią savaitę išvarė atostogų, advokatai antradienį pateikė skundą Lygių užimtumo galimybių komisijai (EEOC) dėl diskriminacijos. Skunde D. Dugan teigia, kad patyrė Įrašų akademijos vyriausiojo teisininko Joelio Katzo lytinį priekabiavimą, prieš mėnesį tai aprašė elektroniniame laiške Akademijos žmogiškųjų išteklių departamento vadovui.

Be to, skunde teigiama, kad D. Dugan buvo mokama mažiau nei buvusiam Akademijos vadovui Neilui Portnowui, kuris pernai pasitraukė iš šio posto.

N. Portnowas buvo kritikuojamas už komentarą, kad moterims reikia „pasitempti“, kai 2018 metais „Grammy“ įteikimo ceremonijos užkulisiuose jo buvo paklausta, kodėl tik dvi moterys laimėjo apdovanojimus. N. Portnowas vėliau sakė, kad „prastai parinko žodžius“.

Komentaras sukėlė tokį didžiulį pasipiktinimą, kad N. Portnowas pareiškė pasitrauksiąs iš savo posto, kai baigs galioti jo sutartis.

JAV vidaus pajamų tarnybai (IRS) pateikti dokumentai rodo, kad N. Portnowui 2016 metais buvo sumokėta 1,74 mln. dolerių (1,6 mln. eurų). D. Dugan atlyginimas antradienio skunde nenurodomas.

Praėjusią savaitę, likus visai nedaug laiko iki „Grammy“ įteikimo ceremonijos sausio 26-ąją, Įrašų akademija paskelbė, kad D. Dugan, buvusi Bono labdaros organizacijos (RED) vadovė, buvo išleista atostogų, vienam tos organizacijos lyderių pareiškus įtarimų dėl jos netinkamo elgesio.

Gruodžio 22-osios elektroniniame laiške D. Dugan Akademiją pavadino „berniukų klubu“.

„Man stengiantis sėkmingai išspręsti daug Akademijai iškeltų bylų, kurias paveldėjau, viena pareiškėjų savo patirtį dėl mūsų organizacijos vadovybės apibūdino taip: „Tai – berniukų klubas, ir jie savo finansinius interesus iškelia aukščiau misijos.“ Tuomet nenorėjau tuo tikėti, bet dabar, 5 mėnesius jautusi čia aprašytą elgesį ir aplinkybes, pradėjau įtarti, kad ji teisi“, – rašė D. Dugan.

Įrašų akademijos atstovai kol kas neatsakė į elektroninius laiškus su prašymais pakomentuoti. J. Katzo, kuris, kaip nurodoma, serga, įmonė sakė dar nemačiusi skundo ir negalinti komentuoti įtarimų.

Savo skunde D. Dugan teigia, kad 2019 metų gegužę, kai ji sutiko užimti vadovo postą, bet dar nebuvo pradėjusi dirbti, J. Katzo prašymu viena vakarieniavo su juo Laguna Nigelyje, Kalifornijoje.

Ten J. Katzas elgėsi „itin nederamai“, teigiama skunde. Jis vadinęs D. Dugan „brangute“ ir „akivaizdžiai bei nepageidaujamai bandęs „įkalbėti“ p. Dugan leistis į romantiškus santykius“.

Skunde teigiama, jog D. Dugan aiškiai parodė, kad tuo nesidomi ir palaiko kitus santykius, bet jis vis tiek vakarui baigiantis bandė ją pabučiuoti, o D. Dugan „greit nusisuko“. J. Katzas toliau priekabiavęs per vėlesnį bendravimą.

Skunde taip pat tvirtinama, kad J. Katzui ir jo įmonei Akademija mokėjo nederamai per daug ir kad jo atstovavimas Akademijai bei į „Grammy“ pretenduojantiems artistams buvo interesų konfliktas.

Svarbiausios kategorijos ir jų nominantai (laimėtojai pažymėti ryškiau)

METŲ ALBUMAS

Bon Iver – I,I
Lana Del Rey – Norman F***ing Rockwell!
Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
Ariana Grande – Thank U, Next
H.E.R. – I Used To Know Her
Lil Nas X – 7
Lizzo – Cuz I Love You
Vampire Weekend – Father Of The Bride

METŲ ĮRAŠAS

Bon Iver – Hey, Ma
Billie Eilish – Bad Guy
Ariana Grande – 7 Rings
H.E.R. – Hard Place
Khalid – Talk
Lil Nas X featuring Billy Ray Cyrus – Old Town Road
Lizzo – Truth Hurts
Post Malone & Swae Lee – Sunflower

METŲ DAINA

Lewis Capaldi – Someone You Loved
Lana Del Rey – Norman F***ing Rockwell
Billie Eilish – Bad Guy
H.E.R. – Hard Place
Lady Gaga – Always Remember Us This Way
Lizzo – Truth Hurts
Taylor Swift – Lover
Tanya Tucker – Bring My Flowers Now

GERIAUSIAS NAUJAS ATLIKĖJAS

Black Pumas
Billie Eilish
Lil Nas X
Lizzo
Maggie Rogers
Rosalia
Tank and the Bangas
Yola

GERIAUSIAS POPMUZIKOS SOLO PASIRODYMAS

Beyonce – Spirit
Billie Eilish – Bad Guy
Ariana Grande – 7 Rings
Lizzo – Truth Hurts
Taylor Swift – You Need To Calm Down

GERIAUSIAS POPMUZIKOS DUETO, GRUPĖS PASIRODYMAS

Ariana Grande & Social House – Boyfriend
Jonas Brothers – Sucker
Lil Nas X featuring Billy Ray Cyrus – Old Town Road
Post Malone & Swae Lee – Sunflower
Shawn Mendes & Camila Cabello – Senorita

GERIAUSIAS TRADICINĖS POPMUZIKOS VOKALINIS ALBUMAS

Andrea Bocelli – Si
Michael Buble – Love
Elvis Costello & The Imposters – Look Now
John Legend – A Legendary Christmas
Barbra Streisand – Walls

GERIAUSIAS POPMUZIKOS VOKALINIS ALBUMAS

Beyonce – The Lion King: The Gift
Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
Ariana Grande – Thank U, Next
Ed Sheeran – No. 6 Collaborations Project
Taylor Swift – Lover

GERIAUSIAS ROKO MUZIKOS PASIRODYMAS

Bones UK – Pretty Waste
Gary Clark Jr – This Land
Brittany Howard – History Repeats
Karen O & Danger Mouse – Woman
Rival Sons – Too Bad

GERIAUSIAS METALO STILIAUS PASIRODYMAS

Candlemass featuring Tony Iommi – Astorolus The Great Octopus
Death Angel – Humanicide
I Prevail – Bow Down
Killswitch Engage Unleashed
Tool – 7Empest

GERIAUSIAS ROKO MUZIKOS ALBUMAS

Bring Me The Horizon – Amo
Cage The Elephant – Social Cues
The Cranberries – In The End
I Prevail – Trauma
Rival Sons – Feral Roots

GERIAUSIAS R&B PASIRODYMAS

Daniel Caesar & Brandy – Love Again
H.E.R. featuring Bryson Tiller – Could've Been
Lizzo featuring Gucci Mane – Exactly How I Feel
Lucky Daye – Roll Some Mo
Anderson Paak featuring André 3000 – Come Home

GERIAUSIAS REPO STILIAUS PASIRODYMAS

YBN Cordae featuring Chance The Rapper – Bad Idea
Rick Ross featuring Drake – Gold Roses
21 Savage featuring J. Cole – A Lot
Nipsey Hussle featuring Roddy Ricch & Hit-Boy – Racks In The Middle
DaBaby – Suge

GERIAUSIAS REPO ALBUMAS

Dreamville – Revenge Of The Dreamers III
Meek Mill – Championships
21 Savage – I Am > I Was
Tyler, The Creator – Igor
YBN Cordae – The Lost Boy

GERIAUSIAS VAIZDO KLIPAS

The Chemical Brothers – We've Got To Try
Gary Clark Jr – This Land
FKA Twigs – Cellophane
Lil Nas X & Billy Ray Cyrus – Old Town Road
Tove Lo – Glad He's Gone

GERIAUSIAS NEMUZIKINIS ALBUMAS (POEZIJA, AUDIOKNYGA)

Beastie Boys Book (Various Artists) — Michael Diamond, Adam Horovitz, Scott Sherratt & Dan Zitt, producers
Becoming — Michelle Obama
I.V. Catatonia: 20 Years As A Two-Time Cancer Survivor — Eric Alexandrakis
Mr. Know-It-All — John Waters
Sekou Andrews & The String Theory — Sekou Andrews & The String Theory

GERIAUSIAS MUZIKINIS FILMAS

Homecoming, Beyoncé
Remember My Name, David Crosby
Birth of the Cool, Miles Davis
Shangri-La, various artists
Anima, Thom Yorke

GERIAUSIAS ORKESTRO PASIRODYMAS

„Norman: Sustain“ — Gustavo Dudamel, conductor (Los Angeles Philharmonic)
„Bruckner: Symphony No. 9“ — Manfred Honeck, conductor (Pittsburgh Symphony Orchestra)
„Copland: Billy The Kid; Grohg“ — Leonard Slatkin, conductor (Detroit Symphony Orchestra)
„Transatlantic“ — Louis Langrée, conductor (Cincinnati Symphony Orchestra)
„Weinberg: Symphonies Nos. 2 & 21“ — Mirga Gražinytė-Tyla, Conductor (City Of Birmingham Symphony Orchestra & Kremerata Baltica)

Nuotraukų albume – ceremonijos svečiai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)