Bet tikriausiai niekuomet negalėsiu užmiršti veidų jų motinų, žmonų ir vaikų, kurie žiūrėdami tau į akis, paklausdavo – daktare, pasakykit atvirai, ar dar yra vilties?

Tikriausiai nesuklysiu pasakydamas, kad alkoholizmas – viena iš baisiausių narkomanijos rūšių, kada žmogus jau nebegali nebegerti, o kai jau finansiškai neturi už ką įsigyti alkoholio, pradeda svaigintis įvairiais surogatais, tirpikliais ir panašiai. Beje, teko dalyvauti skrodime asmens, kurio paskutinė taurė šiam gyvenime buvo ištirpinto juodo batų tepalo. Alkoholis ir ypač tarpiniai jo apykaitos metabolitai (acetaldehidas) naikina viską – smegenis, širdį, kepenis, kasą, skrandį, kraujagysles, lytines liaukas ir t.t.

Gydant kūną, vis dėto, man asmeniškai būdavo skaudžiausia stebėti kaip buvusi intelektuali asmenybė, užvaldyta alkoholizmo demonų, palaipsniui imdavo dvasiškai degraduoti, siaurėdavo interesų ratas, keisdavosi gyvenimo prioritetai ir palaipsniui pastebėdavai, kad tai jau visiškai kitas žmogus. Kadangi apie pradines alkoholinės kepenų ligos stadijas jau buvo rašyta, šį kartą pakalbėsime apie kepenų alkoholinę cirozę.

Pastovus ir ilgas piktnaudžiavimas alkoholiniais gėrimais, kad viršijamos toksinės alkoholio dozės (vyrams per parą virš 70-90 g gryno spirito, o moterims dėl silpnesnių fermentinių sistemų 3 kartus mažesnis kiekis) anksčiau ar vėliau, perėjus pradines alkoholinės ligos stadijas, jeigu ir tuo metu dar netampama abstinentais, užsibaigia alkoholine kepenų ciroze. Labai supaprastinant, galima būtų apibrėžti, kad alkoholinė kepenų cirozė – tai dėl lėtinio alkoholizmo atsirandanti labai sunki nepagydoma kepenų liga, kuriai būdinga kepenų audinio riebalinė distrofija, perivenulinė ir periceliulinė fibrozė bei mazginės regeneracijos židiniai kepenų ląstelių (hepatocitų) nekrozės (žuvimo) vietose, susidarant pseudoskiltelėms, dėl ko sutrinka normali organo kraujotaka bei tulžies nutekėjimas.

Bet, manyčiau, kad kur kas svarbiau, jog sutrinka pagrindinės organizmo biocheminės ir detoksikavimo laboratorijos veikla, kurios visoms funkcijoms išvardinti neužtektų ir kelių lapų. Klinika priklauso nuo cirozės progresavimo greičio ir nuo alkoholinio pakenkimo kitų organų.

Atsimenu kelis atvejus, kai ligoniai kreipėsi dėl labai padidėjusio pilvo. Alkoholinė kepenų cirozės atvejais net labai ankstyvose stadijoje gali didėti spaudimas vartų venos baseine (portinė hipertenzija), todėl didėja pilvas ne tik dėl išlendančių iš po šonkaulių lanko kepenų, bet daugiausia dėl ascito (susikaupusio skysčio pilve). Vėlesnėse ligos stadijose padidėja ir blužnis. Beje, terminalinėse stadijose kepenys pradeda mažėti.

Tradiciškai, dažniausi ligonių nusiskundimai būna pastovus nuovargis, sumažėjęs darbingumas, nepaaiškinamas silpnumas, odos niežulys, akių ir odos gelsvumas, tokie dispepsijos reiškiniai, kaip pykinimas, vėmimas, pilvo putimas, viduriavimas, kurie atsiranda ne tik besivystančių kepenų funkcijos sutrikimų, bet ir dėl kasos, skrandžio, žarnyno alkoholinio pažeidimo.

Dėl kepenų padidėjimo pastoviai jaučiamas skausmas arba maudimas dešinėje pašonėje. Ligoniai labai dirglūs, nes juos kankina nemiga. Alkoholinei kepenų cirozei būdinga, kad vyrams anksti pradeda ryškėti lytinio pajėgumo sutrikimai iki visiškos impotencijos, o moterims anksti prasideda menopauzė, to priežastimi yra ne tik kepenų funkcinis nepakankamumas, dėl ko sutrinka lytinių hormonų metabolizmas, bet svarbus ir tiesioginis toksinis alkoholio ir jo tarpinių metabolitų poveikis į lytines liaukas.

Vyrai pradeda visais atžvilgiais moteriškėti, o moterys vyriškėti (atsiranda vyriškas plaukuotumo tipas, grubėja ir žemėja balsas, keičiasi charakteris, atsiranda agresyvumas, retkarčiais pradeda mušti ne tik savo vaikus, bet ir vyrus). Dėl baltymų apykaitos sutrikimų prasideda raumenų atrofija, dėl ko terminalinėse stadijose ligonio figūra įgauna „voro“ formą – plonos galūnės ir didžiulis pilvas. Dėl pasireiškiančios avitaminozės stebima mažakraujystė. Ženkliai mažėja ir trombocitų skaičius, kas didina kraujavimo riziką. Dėl periferinės polineuropatijos sutrinka pėdų jautrumas, todėl einant būtina pastoviai žiūrėti po kojomis. Dėl kepenų retikulioendotelinės sistemos funkcinio slopinimo dažnai prasideda bakterinis peritonitas. Toliau piktnaudžiaujant alkoholiniais gėrimais, išsivysčius ūminiam alkoholiniam hepatitui, cirozės klinikinis vaizdas bus paįvairintas naujai atsiradusiu skausmu, temperatūra, gelta.

Labai dažnai, sergant alkoholine kepenų ciroze dėl kasos pakenkimo išryškėja ir diabeto klinika. Jei pradinėse alkoholinės kepenų cirozės stadijose nustatomas kraujyje daugelio fermentų padidėjimas, tai vėlyvose ligos stadijose, vyraujant ryškiam kepenų funkciniam nepakankamumui, visi rodikliai mažėja – ženkliai krenta visų fermentų aktyvumai, mažėja eritrocitų, trombocitų, leukocitų, cholesterolio, beta-lipoproteinų kiekiai.

Ligoniai, sergantys alkoholine kepenų ciroze dažniausiai miršta nuo kepenų komos, taip pat nuo ūminio kraujavimo iš virškinimo trakto (iš išsiplėtusių stemplės bei tiesiosios žarnos venų) bei sepsio. Beje, lyginant su virusinės kilmės kepenų ciroze, alkoholinės cirozės eiga yra ilgesnė ir palankesnė. Čia gerai tinka patarlė, kad girtuokliui ir velnias pagalvę pakiša, nes nustatyta, kad alkoholis slopina regeneracinius procesus, todėl alkoholinės kepenų cirozės atveju susiformavę kepenyse mazgai būna maži, todėl ne taip stipriai sutrikdo kepenyse kraujo ir tulžies pratekėjimą.

Beje, retais atvejais (5%) alkoholinė kepenų cirozė transformuojasi į kepenų vėžį. Tada ligos eiga tampa labai greita arba tiesiog žaibinė. Kepenų vėžio atveju po diagnozės nustatymo metus išgyvena tik 15% pacientų. Kalbant tik apie alkoholinę kepenų cirozę, tenka konstatuoti, kad prognozė visuomet abejotina. Nebent ankstyvose stadijoje pradėjus intensyvų gydymą, visiškai atsisakius alkoholio, ligos eiga bus lėtesnė bei geresnė, lyginant su kitos etiologijos cirozėmis.

Pasaulinė statistika yra tikrai gąsdinanti. Kasmet pasaulyje nuo ligų, susijusių su pertekliniu alkoholio vartojimu, miršta 150000 žmonių. Asmenims, pastoviai geriantiems nesvarbu kokius alkoholinius gėrimus, bet jeigu apskaičiuota bendra 100% alkoholio dozė siekia 60-80 g (moterims 3 kartus mažesnė), alkoholinės cirozės tikimybė išauga iki 10-20%. Sergant alkoholiniu hepatitu, jeigu nekeičiamas gyvenimo būdas, 70% ligonių išsivysto alkoholinė kepenų cirozė. Net pilnai atsisakius alkoholio, ligos sustabdymas ar net pagerėjimas stebimas tik pas 10% pacientų. Dekompensuotos alkoholinės kepenų cirozės stadijoje po kepenų transplantacijos 5 metus išgyvena 70% pacientų. Taigi, pagrįstai kyla klausimas, ar verta žaisti rusišką rulete su savo sveikata ir gyvybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)