Kaip skelbia „The Moscow Times“, J. Jeffrey tokią informaciją paviešino po neseniai pasirodžiusių pranešimų, jog Jungtinių Valstijų kariai šeštadienį užkirto kelią Rusijos karių bandymui patekti į naftos telkinio šiaurrytinėje Sirijos Hasakos provincijoje teritoriją.

Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms bandant išspręsti konfliktą Sirijoje vis tenka susidurti su problemomis. Pavyzdžiui, prieš 14 mėnesių kilo nesutarimų, kai Rusijos pajėgos pajudėjo šiaurinio Sirijos Manbidžo miesto link, sakė J. Jeffrey.

„Mes perėmėmė Rusijos generolą majorą, vykusį Manbidžo miesto link“, – savo kreipimesi sakė specialusis Jungtinių Valstijų pasiuntinys. Žurnalistams jis paaiškino, kad šis klausimas buvo sprendžiamas „kariniais kanalais“. Rusijos generolo majoro tapatybės jis neįvardijo. Jis taip pat nepatikslino, ką reiškia perėmimas, tačiau įprastai tokia terminologija reikštų laikiną sustabdymą ir vizualų identifikavimą.

J. Jeffrey taip pat užsiminė apie „akistatas“ su Rusijos kariais, kurios baigėsi konfliktais kitame šiaurrytiniame Sirijos mieste – Kamišli.

Jamesas Jeffrey

Pasiuntinio teigimu, visi nesklandumai buvo išspręsti kariniais kanalais, kartais pulkininkų lygmenyje, kartais vienos žvaigždutės (brigados generolo), kartais – trijų (generolo leitenanto), bet visada kariniais kanalais, pridūrė J. Jeffrey.

Rusijos gynybos ministerija kol kas J. Jeffrey komentarų nekomentuoja.

Rusija Sirijoje karinę kampaniją, skirtą paremti šalies prezidentą Basharą al Assadą, ore, sausumoje ir jūroje vykdo nuo 2015 metų. Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija karo nualintoje šalyje dislokuota 2014 metais ir skirta kovai su teroristinėmis grupuotėmis.

Beveik prieš dvejus metus per JAV surengtus antskrydžius žuvo nuo penkių iki 200 Rusijos samdinių iš „Vagner“ grupuotės, bandžiusių perimti naftos perdirbimo infrastruktūrą Sirijos Deir Ezoro regione.

Gruodžio viduryje JAV pajėgų Sirijos šiaurinėse teritorijoje buvo dislokuota 11 bazių ir karinių postų, iš kurių penki Hasakoje, keturi Deir Ezore ir du Rakoje, gruodį skelbė Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“.

Jungtinių Valstijų pajėgos, Turkijai pradėjus savo karinę kampaniją šiaurrytinėje Sirijoje, pasitraukė iš kurdų kontroliuojamų regionų, tačiau pasiliko gausias naftos atsargas turinčiuose Deir Ezore ir Hasakoje.