Kodėl pelargonija? O gi todėl, kad šis augalas kuo puikiausiai tinka auginti mūsų namų sąlygomis, jos lengvai prižiūrimos, nereiklios, atsparios ligoms, ilgai žydi ir valo namų orą. Savo sudėtyje turi daug naudingų savybių, kurios atbaido kenkėjus ir teigiamai veikia žmogaus sveikatą. Štai kodėl jos taip mylimos ir tokios populiarios. Kadangi selekcininkų pastangos šioje srityje yra tikrai kolosalios, tai dabar pelargonijos yra ir rožiažiedės ir tulpiažiedės, ir neįprastų spalvų bei formų. Atsirado netgi dar viena nauja pelargonijos grupė – zonartikai, kur nepažįstantis šių augalų negalėtų net atspėti nei iš lapų, nei iš žiedų formos, kad tai pelargonija.

O ką jau kalbėti apie kvapiąsias pelargonijas arba jeronimus. Mūsų močiutės, mamos visais laikais Jeronimą augino ant palangių, visų pirma jis valo ir grynina namų orą, gerina miegą, atbaido muses, kandis. Lapelis ant kaktos – mažina galvos skausmą, lapelis į ausį – malšina ausies skausmą, lapelis ant riešo vidinėje rankos pusėje – mažina kraujo spaudimą... Jeronimo kvapiosios medžiagos padeda pašalinti nervinę įtampą, nuovargį. Šiais laikais jį verta auginti šalia kompiuterio. Keli Jeronimo lapeliai į arbatą padės nuo kosulio, gerklės skausmo. Susmulkinti Jeronimo lapai dėl savo aromato ir skonio naudojami salotoms, sriuboms, vaisių patiekalams, želė, ledams, pyragams gardinti.

1. Taigi jeigu dar neturite jeronimo, kvapioji pelargonija, būtinai jį įsigykite. Apie jo gydomas savybes ir teigiamą poveiki žmogui parašytas ne vienas straipsnis ir galima dar daug ir daug parašyti, bet jeigu jums svarbi Jūsų ir jūsų namiškių sveikata kiek fizinė tiek ir emocinė, tuomet privalote jį turėti. Krūmas auga didelis ir vešlus, bet lengvai formuojamas iki norimo dydžio.

2. Rožiažiedė pelargonija – jų yra daugybė ir viena už kitą gražesnė, sunku apsiriboti tik vienu krūmeliu, nes norisi dar ir dar. Labai mylimos ir populiarios. Tarp jų galima paminėti „Anita“, „April Snow“, „Swanland Pink“, „Brighstone.“... Labai nereiklios o žydi ilgai ir gausiai.

3. Tulpiažiedė pelargonijas – šio sezono hitas. Jos dar retenybė, bet meilė joms daro savo darbą, vis daugiau gėlių mylėtojų įsigyja šias gražuoles. Svarbu paminėti, kad kaip tulpė šis žiedas atrodo net tik tam tikroje skleidimosi fazėje, bet per visą žydėjimą. Viena gražiausių ir gyvybingiausių yra „Red pandora“ taip pat nuostabi yra „Happy birthday“.

4. Mabel Grey – tai viena stipriausiai kvepiančių kvapioji pelargonija, kuri selekcininkų dėka kvepia apelsinais. Tikrų tikriausiais ir labai stipriai. Ji yra kaip natūralus aromatizatorius, jos lapuose (kaip ir visose kvapiosiose pelargonijose) yra daug eterinių aliejų kuriais ir prisipildo namai. Nesintetiniai iš garintuvų o natūralūs eteriniai aliejai. Krūmelis gražus taisyklingas ir labai aromatingas. Tikras terasų džiaugsmas.

5. Bontrosai – tai irgi vienas iš jeronimų, tik labai neįprastas, jo lapai atrodo lyg būtų susisukę o kvapas yra kaip citrinos. Užtenka jį lengvai pakedenti ir visas kambarys prisipildys maloniu citrinos aromatu. Galima formuoti kaip medelį.

6. Zonartikai – viena naujausių ir unikaliausių pelargonijos grupių. Lietuvoje sutinkama dar pakankamai retai, nebent privačiose kolekcijose. Kaina zonartikų viena aukščiausių iš visų pelargonijų. Kaip atskira grupė, zonartikai atsirado visai nesenai. Šios rūšies tėvu tapo australas Cliffas Backmanas. Jis pastatė sau tikslą išvesti geltonų žiedų pelargoniją. Po daugelio bandymų metų gavosi daug įdomių rezultatų, kurie buvo apjungti į naują zonartikų kategoriją. Šių pelargonijų žiedai išsiskiria didžių bei spalvomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)