Taip VRK pirmininkė sureagavo į naujienų portale DELFI paskelbtą publikacija pavadinimu: „VRK pirmininkės Matjošaitytės ir jos palydovės kelionės užkliuvo net kolegoms“.

„Pažymime, jog žemiau išvardinti publikacijoje nurodyti teiginiai yra neteisingi. Publikacijoje nurodoma, esą VRK pirmininkė L. Matjošaitytė 2018 metų vasario 27–kovo 2 dienomis Gruzijos kurorte Batumyje sėmėsi patirties konferencijoje apie technologijų įtaką skatinant dalyvavimą rinkimuose. Iš tiesų L. Matjošaitytė į šią komandiruotę nevyko, kadangi 2018 m. vasario 28 d. VRK sprendimu komandiruotė buvo atšaukta.

VRK pirmininkė taip pat nevyko į 2018 m. lapkričio 15–18 dienomis Bucharoje (Uzbekija) vykusią konferenciją „Demokratinių rinkimų praktika“, (...) bei 2019 m. rugsėjo 23–26 dienomis vykusią konferenciją Lublianoje (Slovėnija). (...) Siūlymus atšaukti minėtas komandiruotes, atsižvelgiant į užimtumą, VRK nariams visais atvejais pateikė pati VRK pirmininkė“, – teigiama L. Matjošaitytės atsiųstame komentare.

Jame taip pat pažymima, kad VRK narė Olga Kilkinova nevyko stebėti 2019 m. gruodžio 22 d. vykusių parlamento rinkimų Uzbekijos Respublikoje.

„Taip pat pažymime, kad VRK pirmininkė ir O. Kilkinova, 2019 metų birželio 4–6 dienomis Sinajoje (Rumunija) dalyvavusios konferencijoje, vėlavo grįžti į Lietuvą dėl to, kad lėktuvas, skridęs jungiamuoju reisu, nukrypo nuo skrydžio grafiko“, – teigiama DELFI atsiųstame komentare.

Jame pažymima, kad į komandiruotes stebėti rinkimų užsienyje, dalyvauti konferencijose, seminaruose ar kituose renginiuose, susijusiuose su rinkimais, vyksta ne tik VRK pirmininkas, bet ir VRK nariai bei sekretoriato valstybės tarnautojai.

„Minėtuose renginiuose dalyvauja daugelio užsienio valstybių rinkimų komisijų atstovai. Šalyse vykstant rinkimams, yra įprasta stebėti rinkimus kviesti kitų šalių rinkimų komisijų atstovus. Daugumą komandiruočių išlaidų (bilietus ir apgyvendinimą viešbučiuose) apmoka kviečiančioji pusė. Taip pat pažymėtina, kad į visas komandiruotes VRK pirmininkas išvyksta tik VRK sprendimu. Priimdami tokius sprendimus VRK nariai diskutuoja dėl poreikio dalyvauti atitinkamame renginyje. Savo ruožtu VRK pirmininkas ir nariai po kiekvienos komandiruotės parengia ir pateikia finansinę ir aprašomąją ataskaitas“, – teigiama komentare.

Su anksčiau parengta publikacija galima susipažinti čia.