Per artimiausią dešimtmetį rinkoje gali atsirasti maždaug šešių milijonų žmonių, ieškančių tinkamo darbo, perteklius, skelbia Vietos valdžios asociacija (LGA), rašo CNN.

LGA, atstovaujančios Anglijos savivaldos taryboms, užsakymu atliktas tyrimas paskaičiavo, kad iki 2030 metų beveik 13 mln. vidutinės kvalifikacijos žmonių gali ieškoti devynių milijonų darbo vietų. Tyrime taip pat teigiama, kad penki milijonai žemos kvalifikacijos žmonių gali rungtis dėl dviejų milijonų žemos kvalifikacijos reikalaujančių darbo vietų.

Tam, kad situacija pagerėtų, LGA ragina vyriausybę naudoti biudžetą perduodant visus grąžinimo į darbo rinką įgūdžių, gamybinio mokymo, konsultacijų karjeros klausimais ir paramos verslui schemų įgaliojimus vietos valdžiai. Tarybų teigimu, lokalizuota parama padėtų įveikti įgūdžių spragas, užtikrinti žmonių įdarbinimo atitiktį vietos bendruomenėse ir sumažinti jaunimo nedarbą.

Pasak LGA atstovo Kevino Bentlio, „milijonams žmonių gresia perspektyva, kai jų įgūdžiai neatitiks siūlomų darbo vietų, su brangiai kainuojančiais padariniais žmonių gyvenimams ir vietos bei nacionalinei ekonomikai“.

„Tarybos turi palankias sąlygas padėti vyriausybei skatinti ūkio ir darbo vietų augimą visose šalies dalyse ir užtikrinti, kad kiekvienas žmogus turėtų įgūdžių, būtinų konkuruoti dėl būsimos darbo vietos.“, – teigė K. Bentlis, pridurdamas, kad „tam būtina pritaikyti mūsų sudėtingą ir susiskaidžiusią nacionalinę įgūdžių sistemą prie kintančios darbo rinkos“.

„Geresnis vietinis paslaugų koordinavimas užtikrintų geresnes galimybes jauniems žmonėms kelti savo įgūdžių lygį, o vyresniems žmonėms, – persikvalifikuoti ir kelti savo kvalifikaciją ateities darbo rinkoje. Tai pagrindinis veiksnys, norint padidinti produktyvumą, pašalinti vietos įgūdžių spragas ir sustiprinti vietos ekonomikas“, – tvirtino LGA atstovas.

Darbas

Specialistai dalijasi tokiomis įžvalgomis po pernai nuskambėjusio tarybų perspėjimo, jog vyriausybinė konsultacijų dėl karjeros programa bus nepasiekiama tūkstančiams jaunų žmonių, nors ir tvirtinama, jog ji bus naudinga labiausiai socialiai pažeidžiamiems vaikams. Karjerų centro schema, kuria siekiama nubrėžti darbo rinkos gaires, pasieks tik nedidelę dalelytę studentų, nes tik 1 300 mokyklų bei koledžų dalyvauja minėtoje programoje, teigia LGA.

Stephenas Evansas, vadovaujantis Mokslo ir darbo institutui, atlikusiam tyrimą, pridūrė: „Kitos šalys toliau investuoja į įgūdžius, kai tuo tarpu pažanga šioje srityje Anglijoje pastarąjį dešimtmetį stringa, tam įtakos turėjo didelis Anglijos suaugusiųjų švietimo biudžeto karpymas, nulėmęs, jog atsiliekame nuo kitų šalių, o suaugusiųjų, tobulinančių savo įgūdžius, skaičius siekia rekordines žemumas. Norint užtikrinti geresnes gyvenimo galimybes ir ekonominį klestėjimą bei pasivyti kitas šalis, šiuo metu mums būtina dešimt metų investuoti. Tas investicijas reikia įgyvendinti per partnerystę tarp nacionalinės ir vietos vyriausybės, darbdavių ir profsąjungų.“

Anot švietimo departamento atstovo spaudai, mes turime užtikrinti, kad bet kokio amžiaus ir bet kokios socialinės aplinkos žmonės turėtų įdarbinimui būtinų įgūdžių, kad galėtų gyvenime tobulėti ir stiprinti Jungtinės Karalystės ekonomiką.

„Mes suteikiame papildomus tris milijardus svarų sterlingų – per šio parlamento kadenciją – naujajam Nacionaliniam įgūdžių fondui, skirtam padėti žmonėms įgyti naujų įgūdžių ir pasiruošti ateities ekonomikai. Mes toliau investuosime į švietimą ir suaugusiųjų įgūdžių tobulinimą pasitelkdami Suaugusiųjų švietimo biudžetą.

Maždaug pusė šio biudžeto perduota vietos įgaliojimams, ir tai leido valdžiai tiesiogiai padėti suaugusiems ugdyti įgūdžius, kurių reikia vietos darbdaviams, šalinti įgūdžių spragas ir gerinti bendruomenių gerovę“, – sakė departamento atstovas spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)