Kaip skelbiama pranešime spaudai, unikalus pianistas J. Božanovas mūsų šalies publikai jau gerai pažįstamas ir ne kartą savo atliekama muzika pakerėjęs klausytojus. Jis buvo pavadintas vienu didžiausių atradimų klasikinės muzikos pasaulyje per pastarąjį dešimtmetį.

Lietuvos klausytojai turėjo galimybę skaityti skirtingus pianisto interviu, tad šį kartą kviečiama susipažinti su pianiste, priėmusia J. Božanovo kvietimą pasirodyti vienoje scenoje ir atlikti fortepijonų dueto programą, kurioje tarp kitų kūrinių skambės W. A. Mozarto sonata, F. Liszto Don Žuanas ir M. Ravelio La valse.

Yeol Eum Son – Lietuvos scenoje pirmą kartą koncertuosianti atlikėja, klasikinės muzikos pasaulyje gerai žinomas ir gerbiamas vardas. Pianistė pasirodo su pagrindiniais orkestrais, tokiais kaip Niujorko filharmonijos orkestras, Konzerthausorchester Berlin, Dresdner Philharmoniker, The Tonkunstler Orchestra, Bergen Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre de la Suisse Romande, Seoul Philharmonic, St. Petersburg Philharmonic, Budapest Festival Orchestra, WDR Symphony Orchestra, New Zealand Symphony Orchestra, Liverpool Philharmonic Orchestra ir dar daugeliu kitų.

Yeoleum

Prieš keletą mėnesių pianistė debiutavo kartu su BBC Philharmonic orkestru garsiajame BBC Proms festivalyje, sausakimšoje, 3 tūkst. klausytojų talpinančioje, vienoje garsiausių Londono salių – Royal Albert Hall. Po koncerto kritikai rašė, kad „Yeol Eum Son demonstravo svajonių lygio pianistinę kokybę“.

Yeol Eum naujausi du įrašai pasirodė vienoje svarbiausių leidybinių kompanijų DECCA. 2018 m. pianistė paskirta vieno pagrindinių Korėjos festivalių, Music in PyeongChang meno vadove.

Kviečiame susipažinti su šia atlikėja iš arčiau. Dešimt faktų, kuriuos turėtumėte žinoti apie Yeol Eum Son.

Yeoleum

1. Pianistė pradėjo groti fortepijonu būdama trejų metų savo gimtojoje P. Korėjoje. Kaip sako pati atlikėja, tuo metu tai nebuvo kažkoks išskirtinis įvykis, nes aplink visi vaikai mokėsi groti šiuo instrumentu. Tai buvo tarsi savotiška mada. Noras tapti profesionalia atlikėja ir didelė meilė muzikai atėjo visiškai natūraliai be išorinio spaudimo. Šiandien pianistė yra didžiausia P. Korėjos žvaigždė, kurios statusas šalyje galėtų būti sulyginamas su Holivudo aktorių šlove.

2. Yeol Eum Son yra du kartus tapusi antrosios premijos laimėtoja P. I. Čaikovskio pianistų konkurse Maskvoje. Pirmą kartą, kada ji dalyvavo šiame konkurse, ji buvo vienuolikos metų. Antrąjį kartą ji tapo jauniausia antrosios premijos laimėtoja per visą konkurso istoriją.

3. Kaip sako pati atlikėja, muzikoje kiekvieną kartą ji siekia vis skirtingo, kitokio atlikimo, jai muzika – tarsi skirtingų savijautų, emocijų reflekcija: „Muzika man yra viskas gyvenime, tai aukščiausias įmanomas dalykas šiame pasaulyje“.

„Pianistai neretai pamiršta, kam jie groja, jie pamiršta klausytojus, nes užsidaro tarp savęs ir fortepijono. Manau, kad atlikėjo ir publikos komunikacija yra būtina, tik tada vyksta muzikinis stebuklas“, – sako Yeol Eum Son.

4. Pianisto ir apskritai atlikėjo profesija, Yeol Eum nuomone, yra ypatingai sudėtinga, kadangi neretai būna atvejų, kai pianistas gerai skambina, tačiau turi scenos baimę ir nemėgsta groti publikai, arba atvirkščiai – jis puikiai jaučiasi ant scenos, tačiau nėra stabilus grojime, arba būna ir taip, kad dievina groti, labai gerai groja, tačiau nemėgsta keliauti. Kad atlikėjas savyje turėtų visas savybes – ir aukščiausią talentą, ir meilę muzikai, ir mylėtų sceną bei keliones – pasitaiko gerokai rečiau. „Džiaugiuosi, kad turiu įgimtą dovaną mėgautis muzika, jos atlikimu, scenos meile bei kelionėmis“.

5. Paklausta, kas būtų, jeigu nebūtų pianistė, Yeol Eum nusijuokia ir atsako: „Aš būčiau bevertė.. būčiau niekas“.

6. Nuolat būdama klasikinės muzikos atlikėjų viršūnėse, atlikėja prisipažįsta, kad nepaisant puikios karjeros, ją kaip ir kiekvieną muzikantą bei žmogų aplanko pakilimai ir nuopoliai. Tačiau moteris turi patarimą, kaip išgyventi tuos juodžiausius momentus: „Tiesiog mėgaukitės kiekvienu savo gyvenimo momentu, nesistenkite kovoti su tais nuopoliais, priimkite juos kaip natūralų, gal net būtiną dalyką ir jie patys savaime praeis“.

7. Kas yra didžiausias pianistės įkvėpimas – „žmonės… kuriuos aš sutinku savo gyvenime – jie mane įkvepia labiausiai. Taip pat ir knygos“.

Yeoleum

8. Atlikėja klausosi dar dviejų žanrų muzikos: džiazo ir klasikinio roko.

9. Yeol Eum Son Korėjoje gerai žinoma ir dėl savo plačios edukacinės veiklos bei darbo su jaunąja auditorija: „Dirbu keliomis kryptimis. Pirmoji: labai noriu padėti jauniesiems savo šalies atlikėjams plėsti jų karjerą, atverti galimybes koncertuoti. Manau, nėra labai sąžininga, kad tiek Korėjoje, tiek ir apskritai užsienyje šlovę pelnę tikrai nedaug muzikantų, o kitų atlikėjų tarsi nėra. Talentingų atlikėjų yra apstu, ir norisi, kad apie juos išgirstų plačiau.

Kita problema, kuri mane neramina – kaip pritraukti jaunąją auditoriją į klasikinės muzikos koncertus. Pati šios muzikos prigimtis tarsi skirta vyresniems žmonėms, nes ji nesuteikia pakilimo ar malonumo per vieną sekundę, kaip dabar pamėgęs jaunimas. Jai reikia susikaupti, nusiteikti. Taigi mano tikslas kažkokiu būdu suteikti galimybę jaunimui bent kartą ateiti į koncertą, bent kartą išgirsti šią muziką ir su ja susipažinti. Manau, tam labai pasitarnautų mažiau formali koncertų aplinka, kuri pastaraisiais metais tapo tokia griežta. Net W. A. Mozarto ar L. Van Beethoveno laikais koncertai ir muzikos atlikimas buvo labiau spontaniškas ir laisvas. Tikiu, kad koncertų griežta ir formali aplinka gąsdina jaunimą“.

10. Šiuo metu pianistė gyvena Vokietijoje. Į šią šalį ji atvyko būdama 20-ties ir tik pabaigus muzikos mokslus Korėjoje. Kaip Yeol Eum pati kalba, ji visiškai nesigaili, kad nevyko anksčiau mokytis į Europą, nes jaunam žmogui gana sunku atsiskirti nuo šeimos ir tapti savarankiškam. Be to, savo šalyje ji turėjo gerą dėstytoją.

„Svarbiausia, kad pats degtum muzika, norėtum mokytis, tobulėti – tada visai nesvarbu, kur gyveni, gali klausytis įrašų, lyginti ir pats kartu augti“, – sako pianistė. Paklausta apie didžiausius savo gyvenimo tikslus, jis sako, kad norėtų pasiekti muzikoje tokias aukštumas, kad pati mėgautųsi savo grojimu, taip pat ji nori būti geru ir kitiems padedančiu žmogumi, nes tame ji mato labai didelę prasmę. „Ir dar būtų tobula, jeigu į koncertus galėčiau keliauti su savo fortepijonu“, – juokiasi Yeol Eum.

Yeol Eum Son koncertas Lietuvoje:

Kovo 18 d. 19.00 val. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)