Pirmasis iš trijų svarstymų dėl V. Putino reformų plano numatytas praėjus vos savaitei po to, kai prezidentas paragino vykdyti šias reformas, o tada labai greitai atsistatydino vyriausybė ir buvo paskirtas naujas premjeras bei ministrų kabinetas.

Permainų sparta pakurstė spėliones dėl V. Putino planų, bet Kremliui lojalus parlamentas tikriausiai visiškai parems prezidentą dėl pasiūlytų konstitucijos pataisų. Vėliau dėl jų turėtų vykti vienoks ar kitoks visuomenės balsavimas.

Įstatymo projektas dėl konstitucijos pataisų parlamentui buvo pateiktas pirmadienį, vos penkios dienos po to, kai V. Putinas suformavo „darbo grupę“ iš 75 žmonių, įskaitant sportininkus ir garsenybes.

Tačiau grupė, kuri turėjo dirbti dėl šių pataisų, susitiko vos du kartus, o viena jos narių sakė, jog aišku, kad įstatymo projektas buvo parašytas gerokai iš anksto, be paskubomis suburtos grupės indėlio.

„Aš nedirbau [dėl pataisų]. Mūsų vaidmuo aiškiai yra tik reprezentacinis“, – antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Jelena Alšanskaja, vadovaujanti didelei našlaičių labdaros organizacijai.

Valstybės Dūma dėl įstatymo projekto turi balsuoti per tris svarstymus, galbūt padarydama savo pakeitimų, o tada projektas turi būti patvirtintas aukštuosiuose parlamento rūmuose – Federacijos Taryboje. Galutinai projektui pritars Kremlius.

Reikalinga „stipri prezidentinė valdžia“


Praėjusią savaitę sakydamas metinį pranešimą V. Putinas pasiūlė tobulinti konstituciją, nes nuo 1993 metų, kai ji buvo priimta, „viskas labai smarkiai pasikeitė“. Reformos galėtų būti „svarbios tolesnei Rusijos plėtrai“, pridūrė jis.

Prezidentas išdėstė kai kuriuos pasiūlymus, įskaitant Valstybės tarybos, kuri dabar yra patariamoji, vaidmens stiprinimą, didesnių įgaliojimų suteikimą parlamentui ir griežtesnius reikalavimus valstybės pareigūnams.

Įstatymo projekto tekste, paskelbtame parlamento interneto svetainėje, numatyti keli pakeitimai. Premjerą tvirtins ne prezidentas, o parlamentas, nors prezidentas vis tiek galės atleisti bet kokį kandidatą.

Valstybiniai postai federaliniu lygiu bus neprieinami jaunesniems nei 30 metų rusams ir tiems, kas turi bet kokios kitos šalies pilietybę ar leidimą nuolat gyventi.

Taip pat atrodo, kad prezidentas įgauna papildomų galių atmesti įstatymų projektus, priimtus parlamente dviejų trečdalių dauguma. Iki šiol prezidentas privalėdavo pasirašyti tokius įstatymų projektus, o dabar galės kreiptis į Konstitucinį Teismą, kur turi galią atleisti bet kurį teisėją.

Trečiadienį kalbėdamas Vakarų Rusijos Lipecko mieste V. Putinas pakartojo manantis, kad Rusijai reikia stiprios prezidentinės valdžios. Parlamentinės respublikos Europos šalyse, jo teigimu, „stringa“.

„Kai kuriose šalyse... po pusę metų negalima suformuoti vyriausybės. Nepavyksta. Įsivaizduojate, jei Rusija pusę metų gyventų be vyriausybės – katastrofa“, – pareiškė V. Putinas, tikriausiai turėdamas galvoje Belgiją.

„Manau, kad Rusijai su jos didžiule teritorija, daugeliu konfesijų, su didelių nacijų, tautų, tautybių, gyvenančių šalies teritorijoje, skaičiumi... vis dėlto reikalinga tvirta prezidentinė valdžia“, – sakė V. Putinas per susitikimą su visuomene.

Kai kurie stebėtojai ir žiniasklaidos priemonės sako, kad įstatymo projektas reikštų dar didesnį prezidento dominavimą Rusijoje. Kiti sako, kad pataisomis tik būtų įtvirtinta esama tvarka.

Politikos analitikas Glebas Pavlovskis atmetė spėliones, kad V. Putinas planuoja atsistatydinti. „Jis kuria dar sudėtingesnę valdžios sistemą“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.