„Šiuo metu yra identifikuoti 37 galimi teršėjai. „Kauno vandenys“ atliks prevencinius veiksmus, pasitikrinimus, aiškinsis, kaip tvarko gyventojai savo fekalą“, – žurnalistams antradienį sakė savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Pasak jos, pirmiausia tikrintojų dėmesio sulauks tie gyventojai, kurie „Kauno vandenų“ gauna vandenį, tačiau nesinaudoja nuotekų linijomis.

Gyventojai ne vienerius metus skundžiasi dėl nemalonaus kvapo, sklindančio nuo upelių. Įtariama, kad taip yra dėl į lietaus nuotekų tinklus nelegaliai išleidžiamų buitinių nuotekų.

Pasak savivaldybės, nustatyti konkrečius teršėjus sunku, nes upeliai žemės paviršiuje teka tik daugiau kaip kilometrą – kitur jie sovietmečiu buvo sukanalizuoti.

Antradienį savivaldybėje vyko pasitarimas su aplinkosaugininkais bei „Kauno vandenų“ atstovais, kaip šią problemą spręsti. Rengiamas veiksmų planas, pagal kurį numatoma tikrinti galimus teršėjus, ieškoti taršos šaltinių.

Pasak R. Savickienės, tikrinami bus tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys.

„Yra tokių atvejų, kuomet gyventojai ar juridiniai asmenys turi įsirengę įvairias skalbyklas, dar kažkokias įmonėles, kurioms nereikia taršos leidimų ir duomenų apie jų veiklą mes kaip ir neturime“, – kalbėjo ji.

„Norime galų gale ne tik gyventojus pasitikrinti, bet visus, prie to baseino prieinančius galimus vartotojus“, – pridūrė savivaldybės atstovė.

R. Savickienė pripažįsta, kad problemą išspręsti greitai nėra realu ir teigia negalinti įvardyti tikslaus termino, kada tikimasi tai padaryti.

„Negalėčiau tiksliai pasakyti, nes ne vien mūsų tai yra klausimas. Kitas dalykas, priklausys nuo to, kiek giliai mes turėsime atlikti tuos patikrinimus“, – kalbėjo ji.

Nedidelė dalis Gričiupio ir Girstupio upelių išnyra į paviršių ties Gričiupio parku ir A. Mickevičiaus slėniu.

Prie kanalizacijos prisijungti nesutinkantiems teršėjams gresia baudos, jiems gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą.

Vandens kokybe miestuose ir galima tarša ypač susirūpinta po to, kai sausio pradžioje paaiškėjo, jog bendrovė „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias galėjo leisti nevalytas nuotekas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)