Belgija, Danija, Graikija, Italija, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija ir Vokietija parėmė naująsias pajėgas, kurių misijos būstinė įsikurs Abu Dabyje.

Tikimasi, kad iki vasario pabaigos patruliavimą tuose vandenyse pradės viena olandų fregata, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Prancūzijos kariuomenės pareigūnas, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų viešinamas.

Pastaruoju metu Persijos įlankos regione didėjo įtampa, ypač tarp Irano ir Jungtinių Valstijų, pratrūkdavusi atakomis prieš tanklaivius ir kitokiais konfliktais.

Iranas taip pat remia Jemene įsitvirtinusius šiitus sukilėlius husius, jau ne vienus metus kovojančius su Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos pajėgomis. Per šį konfliktą husių kovotojai yra užėmę laivų.

„Ištisus mėnesius padėtis kėlė pavojų tiek Europos, tiek užsienio laivų laivybos laisvei ir įgulų saugumui“, – sakoma Prancūzijos URM pranešime.

Hormūzo sąsiauris laikomas ypač jautriu vandens keliu, nes jo plotis yra tik apie 50 km, o didžiausias gylis – 60 metrų.

ES iniciatyva taip pat pabrėžia Bendrijos siekį veikti atskirai nuo Jungtinių Valstijų, pernai lapkritį kartu su sąjungininkais pradėjusių operaciją laivybai Persijos įlankos vandenyse apsaugoti.

Prancūzija ir jos sąjungininkės Europoje tikisi atsiriboti nuo JAV prezidento Donaldo Trumpo veiksmų, siekdamos išgelbėti 2015 metų istorinį susitarimą, turintį suvaržyti Teherano branduolinę programą.

D. Trumpas 2018 metais iš šios sutarties pasitraukė ir paskelbė Iranui ekonominių sankcijų. Šis žingsnis iš naujo pakurstė rusenantį konfliktą, per kurį buvo surengta išpuolių prieš prekinius laivus ir smūgių Saudo Arabijos naftos infrastruktūrai.

Prancūzija, Danija, Graikija ir Nyderlandai jau anksčiau buvo patvirtinusios, kad prisidės prie patruliavimo, vadovaujamo iš būstinės Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tikimasi, kad artimiausiomis dienomis bus paskelbta „naujų įsipareigojimų“, nurodė prancūzų URM.