Žemės ūkio, diasporos reikalų, sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų ministrų postus jis atidavė trims savo konservatyvios partijos „Likud“ nariams.

B. Netanyahu lapkritį sulaukė oficialių kalinimų trijose atskirose korupcijos bylose ir netrukus pranešė, kad atsisakys vadovavimo trims ministerijoms, kurioms vadovo būdamas ir vyriausybės vadovu.

Izraelio įstatymai reikalauja ministrų, kuriems iškelti baudžiamieji kaltinimai, atsistatydinimo, tačiau premjerui tokio reikalavimo nėra.

Anksčiau sausio mėnesį B. Netanyahu vadovauti be vadovų likusioms ministerijoms paskyrė tris įstatymų leidėjus, tačiau jo planus sugriovė Aukščiausiasis Teismas, išaiškinęs, kad laikinoji vyriausybė turi „susilaikyti nuo savo sudėties keitimo“.

Galiausiai pirmadienį buvo paskelbta, kad laisvi postai atiteks vienam ministro pavaduotojui ir dar dviem dabartinės vyriausybės ministrams.

Užsienio reikalų ministro pavaduotoja Tzipi Hotovely perims diasporos reikalų ministro portfelį, sakoma B. Netanyahu biuro pranešime.

Dabartinis regioninio bendradarbiavimo ministras Tzachi Hanegbi nuo šiol vadovaus ir žemės ūkio ministerijai, o mokslo ir technologijų ministras Ofiras Akunisas kuruos dar ir socialinius reikalus.

Kada paskirtieji ministrai oficialiai pradės eiti savo naujas pareigas, vyriausybės pranešime nenurodyta.

Kovo 2 dieną Izraelyje vyks jau treti per trumpesnį nei vienų metų laikotarpį rinkimai, nes po pernai balandį ir rugsėjį vykusių visuotinių rinkimų nei B. Netanyahu, nei jo varžovui iš centristų stovyklos Benny Gantzui nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos.

Partijos „Likud“ rinkimų kampanijos pareiškime išreiškiama viltis, kad naujasis žemės ūkio ministras „sugrąžins „Likud“ partijai ūkininkus, kurie nebalsavo už „Likud“ praėjusiuose rinkimuose“.

Tačiau rinkimų kampaniją gali užtemdyti B. Netanyahu teisinės problemos, nors premjeras paprašė parlamento suteikti jam teisinę neliečiamybę.

Sekmadienį Kneseto pirmininkas Yuli Edelsteinas pranešė, kad sausio 28 dieną įstatymų leidėjai aptars galimybę suformuoti komitetą, kuriam bus pavesta išnagrinėti premjero prašymą.

B. Netanyahu savo kaltę neigia ir kaltina prokurorus pradėjus raganų medžioklę.