Taigi, skyriau laiko pasikapstyti savo drabužinėje, ir iškėliau sau iššūkį išdrįsti pasipuošti niekada iki šiol dar neišbandytais deriniais.

Įsprausta į kampą, išgryninau keturis žingsnius, ką reikėtų daryti, kai norisi atnaujinti garderobą, bet nesinori (ar aplinkybės neleidžia) išleisti nė cento.

1. Generalinis drabužių spintos ir komodų ar drabužinės tvarkymas

Kada paskutinį kartą darėte generalinę kiekvieno turimo drabužio tvarką? Ir aš nekalbu apie sezoninių drabužių keitimą du kartus per metus. Turiu omenyje tokį tvarkymą, kai nuo pakabos nukabinama kiekviena suknelė, o iš stalčiaus išimami kiekvieni marškinėliai.

Be abejo, kai kuriuos žmones toks generalinis tvarkymas veikia kaip terapija, tačiau ne toks svarbiausias jo tikslas. Svarbiausia – inventorizuoti viską, ką šiuo metu turite, ir nuspręsti, ar visų turimų drabužių vis dar reikia. Mano asmeninė taisyklė – atsikratyti visko, ko nenešiojau pastaruosius dvejus metus, tačiau paprastai palieku tokius daiktus, kurie man sukelia kažkokius sentimentus, arba kurie, mano manymu, po kelerių metų vėl gali būti madingi. Taigi, jums teks išsiaiškinti, kokios yra jūsų ribos šiuo klausimu, ir jas gerbti viso tvarkymosi proceso metu.

Išėmusi visus drabužius iš spintos, juos imu strategiškai rūšiuoti – pagal kategorijas ir tada pagal spalvą. Kiekvienas, be abejo, rūšiuos ir tvarkys skirtingai, nes spinta spintai nelygu, o mano nedidukė spinta padalyta pusiau, tad dešinėje pusėje pradedu nuo berankovių marškinėlių, tada sukabinu trumparankovius marškinėlius, tada marškinius ilgomis rankovėmis. Sukneles taip pat kabinu pagal šias tris kategorijas. Po to kabinu sijonus – nuo trumpų iki ilgų, tada kelnes, taip pat pagal ilgį.

Kairėje spintos pusėje sukabinu švarkus – priekyje link vidurio, o spintos gilumoje sukabinu sunkesnius paltus ir striukes.

Sutvarkiusi spintą, imuosi komodos stalčių. Paprastai drabužius į stalčius sudedu pagal naudojimo dažnumą, tada pagal spalvą. Pavyzdžiui, mano mėgstamiausios juodos tamprės (visos keturios poros) yra stalčiaus priekyje, o rožinių tamprių rinkinys (nuo šviesiai iki ryškiai rožinių) – stalčiaus gale.

Ką išmokau, kai patį pirmą kartą iš pagrindų susitvarkiau drabužius? Visų pirma, mane labai nudžiugino naujai sutvarkytas kambarys. Taip pat pamačiau, kad esu įsigijusi aštuonerius puikius baltus marškinius, nors jie ir nedera prie mano stiliaus. Dar pastebėjau, kad turiu užtektinai vasarinių suknelių, bet man trūksta suknelių ilgomis rankovėmis, ir supratau, kad man reikėtų įsigyti ne naujus džinsus, bet kelnes.

Taigi, kai apžiūrėjote, ką turite spintoje, sudarykite sąrašą drabužių, kuriuos norite dėvėti dažniau, ir suplanuokite, kur juos dėvėsite. Pavyzdžiui, buvau visiškai pamiršusi apie tą žibančią auksinę suknelę, kuri prašyte prašėsi apsilankyti vakarėlyje, taip pat pažadėjau sau sugalvoti, prie ko galiu priderinti baltus marškinius – pavyzdžiui, pasivilkti po kašmyriniu megztiniu.

2. Pasimatuokite drabužius, kurių kurį laiką nedėvėjote

Tvarkydamos drabužius surenkite madų šou – sau. Gal turite pečius apnuoginančią palaidinę, kurią įsigijote prieš metus, bet taip ir nebuvote apsivilkusi, o gal spintos užkaboriuose radote odinį sijoną, kuris dažniausiai pernelyg rėžia akį. Pasimatuokite juos su kitais drabužiais – galite nustebti pamačiusios, kad pamirštasis drabužis su jais visai neprastai dera.

Pasimatuokite ir tuos drabužius, kuriuos ketinate atiduoti ar parduoti. Tačiau nesimatuokite tik tam, kad įsitikintumėte, jog įtelpate – matuokitės galvodamos, prie ko galite priderinti. Derinkite batus, rankinę, kitus aksesuarus – sukurkite išbaigtą įvaizdį. Jei derinys jums patinka, jaučiatės patogiai ir galvojate, kad galėtumėte taip rengtis – nusifotografuokite.

3. Ieškokite įkvėpimo ne „Pinterest“, o savo senose nuotraukose

Jei iš vakaro nebūnu susiplanavusi, ką apsirengusiu, ir ryte nubundu tuščia galva, pirmas impulsas būna naršyti instagrame... kokią valandą. Rezultatas? Dažniausiai pavėluoju į darbą, o piniginė suplonėja, nes apimta nevilties nusiperku švarką, su kuriuo taip gražiai atrodo ta stilinga influencerė...

Taigi, nebenorėdama švaistyti laiko ir pinigų, pradėjau naršyti po savo pačios nuotraukų galeriją – ieškodama derinių, kuriuos dėvėjau anksčiau ir apie kuriuos jau esu pamiršusi.

Dabar telefone turiu aplanką, kuriame išsaugau dėvėtus ir patikusius derinius – pavyzdžiui, asmenukę veidrodyje su biuro apranga arba nuotrauką iš darbo vakarėlio. Vieni deriniai visiška klasika, aš kartoju juos metų metus, kiti galbūt drąsesni sprendimai – tam atvejui, jei norėsiu nuotykių.

Ir nors galbūt nebedėvėsiu lygiai tokio paties sijono ir palaidinės derinio kaip 2016-ais, yra tikimybė, jog prisiminsiu, kad vis dar turiu gofruotą golfą, kurį galiu priderinti prie naujesnių odinių kelnių.

4. Išbandykite netikėtus derinius

Jums patinka gyvatės odos raštais margintas švarkas, bet nežinote, prie ko jį derinti ruošiantis į darbą? Arba gal tiesiog nusibodo tie kasdieniai mėlyni džinsai? Svarstote, ar nereikėtų dar kartą pabandyti apsirengti tos juodos suknelės, su kuria paskutinį kartą kažkodėl jautėtės nejaukiai?

Geriausias patarimas šiuo atveju būtų pabandyti šiuos drabužius derinti prie tokių, prie kurių anksčiau nederinote, ir netgi nemanote, kad jie galėtų tarpusavyje derėti.

Pavyzdžiui, po gyvatės odos raštų švarku pasivilkite juodą golfą, mėlynus džinsus pagyvinkite įdomesniu diržu ar batais, o ant juodosios suknelės apsirenkite megztinį ir ji atrodys kaip sijonas. Kaip sakydavo mano mama: „Negali žinoti, kaip atrodysi, kol nepasimatuosi“. Dabar jau žinau, kad ji buvo absoliučiai teisi! Drabužiai, kurie patiesti ant lovos atrodo nesuderinami, gali kuo puikiausiai žiūrėtis ant jūsų figūros.

Tačiau per daug neeksperimentuokite su deriniais – nepamirškite, kad jie turi būti patogūs, kitaip jų nedėvėsite.

Taigi, dabar jau turite šimtą naujų derinių – o juk neišleidote nė cento.

Neseniai radau šviesiai pilką kašmyrinį golfą, kurį pernai dėvėjau kone kas antrą dieną, ir parsinešusi jį iš cheminės valyklos, supratau, kad noriu apsivilkti į darbą. Bet ne prie džinsų. Pasimatavau prie golfo savo mylimiausią vasarinį sijoną – kreminio šilko, margintą subtiliausiu levandų raštu. O tada apsiaviau šviesiai rudus kaubojiško stiliaus batus. Iš aprašymo šis derinys skamba kaip labai nekoks, tiesa? O realybėje jis tobulas – dabar vienas mano mėgstamiausių derinių į darbą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)