„Generolas Haftaras leido suprasti: jis nori prisidėti prie Libijos konferencijos Berlyne sėkmės ir iš esmės yra pasirengęs joje dalyvauti. Jis sutiko laikytis dabartinių paliaubų“, – po derybų Bengazyje sakė H. Maasas, remiantis Vokietijos URM paskelbta „Twitter“ žinute.

Jungtinių Tautų pripažįstamos Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) vadovas Fayezas al Sarrajas ketvirtadienį pranešė, kad dalyvaus Vokietijoje organizuojamoje tarptautinėje konferencijoje dėl Libijos, pranešė jo spaudos tarnyba.

„Mes ruošiamės būti Berlyne“, kur sekmadienį vyks konferencija, pareiškė F. al Sarrajas per susitikimą su NSV ir kariuomenės lyderiais Tripolyje, nurodė jo biuras.

F. al Sarrajo varžovas, šalies rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Khalifa Haftaras, kol kas nepatvirtino savo dalyvavimo. Ketvirtadienį Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) išvyko į Bengazį, kur bandys įtikinti jį dalyvauti.

Ši naftos turtinga Šiaurės Afrikos valstybė nugrimzdo į chaosą po 2011-ųjų NATO remto sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Kaip skelbia Jungtinės Tautos, Berlyno konferencijoje bus siekiama užbaigti užsienio šalių kišimąsi ir tarptautinį susiskaldymą dėl Libijos.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį paragino JT Saugumo Tarybą išreikšti tvirtą paramą šiai taikos konferencijai ir paprašė konflikto šalių nutraukti kovas.

NSV pirmadienį Maskvoje pasirašė Rusijos ir Turkijos inicijuotą paliaubų susitarimą, tačiau Kh. Haftaras iš derybų pasitraukė.

F. al Sarrajo ketvirtadienio pareiškime sakoma, kad dokumento pasirašymą jis laiko „pirmu žingsniu siekiant krizės sprendimo, taikos ir stabilumo“.

Pasak NSV lyderio, Kh. Haftaras „nusprendė nepasirašyti susitarimo ir paprašė jį atidėti“, o tai, jo nuomone, yra „bandymas žlugdyti Berlyno konferenciją jai dar neprasidėjus“.

Kaimyninis Tunisas ketvirtadienį išreiškė nusivylimą, kad nebuvo pakviestas į šią konferenciją.

Tuniso ambasadorius Vokietijoje apie savo nepasitenkinimą kalbėjo interviu „Deutsche Welle“, jo požiūriui pritarė ir Tuniso užsienio reikalų ministerija.

Tunisas turi 450 kilometrų sieną su Libija ir ruošiasi priimti tūkstančius pabėgėlių, jeigu konfliktas Libijoje dar paaštrėtų.

Tačiau sekmadienį įsigaliojusių paliaubų konflikto šalys iš esmės laikosi, nors kaltina viena kitą susitarimo pažeidimais.

Šalies rytuose įsitvirtinusios Kh. Haftarui lojalios pajėgos nuo praėjusių metų balandžio bando atimti Tripolio kontrolę iš NSV.

Turkija yra dislokavusi Libijoje savo pajėgų, padedančių NSV kovoti su Kh. Haftaru, kurį palaiko Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Saudo Arabija. Tačiau šios Ankaros varžovės nėra pasiuntusios savo pajėgų į Libiją.

Įtariama, kad Rusija taip pat teikia paramą Kh. Haftarui ginklais, pinigais ir samdiniais. Maskva tai neigia.