Aljanso „Naujoji vienybė“ parengtoje deklaracijoje tarptautinė bendruomenė raginama kritiškai įvertinti Rusijos pareigūnų pastangas perrašyti Antrojo pasaulinio karo istoriją ir pateisinti Latvijos okupaciją bei aneksiją.

Dokumente teigiama, kad sumenkindama Molotovo-Ribbentropo pakto vaidmenį pradedant karą ir neigdama okupacijos faktą Maskva pakerta Latvijos konstitucinius pamatus ir klaidina pasaulį dėl Sovietų Sąjungos vaidmens karo metu.

Pareiškime pažymima, kad šiemet sukanka SSRS 1940 metų birželio 17 dieną įvykdytos Latvijos okupacijos pradžios 80-osios metinės. Tuo metu gegužės 8 dieną bus minimos 75-osios Antrojo pasaulinio karo, pasibaigusio kapituliavus nacistinei Vokietijai, pabaigos metinės.

Vis tik, pabrėžia parlamentarai, pasibaigus karui nebuvo išvaduotos Latvija ir kitos Vidurio bei Rytų Europos šalys, skirtingai nei Vakarų Europos valstybės. Latviją ir kitas Baltijos šalis buvo okupavęs kitas totalitarinis režimas – Sovietų Sąjunga.

Pareiškime nepriimtinais vadinami Rusijos pareigūnų mėginimai paneigti istorinius faktus, susijusius su Antrojo pasaulinio karo priežastimis, eiga ir pabaiga, siekiant sumažinti SSRS atsakomybę už karo pradžią Europoje ir išvengti atsakomybės už sovietų režimo padarytus nusikaltimus.

Praėjusių metų pabaigoje buvo pranešta, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą neigė SSRS kaltę dėl Antrojo pasaulinio karo pradžios, ir bandė užkrauti dalį atsakomybės už tai Lenkijai.