Kalcis sutvirtina ląstelių sieneles, tad augalų stiebai tvirtai laikosi, taip pat kalcis perneša kitas maistines medžiagas, rašo portalas hunker.com.

Tiesą sakant, mūsų seneliai ir proseneliai nuo seno laistydavo augalus pienu – tai buvo jų slaptas sodininkavimo receptas.

Šiais laikais ši sena, nepelnytai pamiršta metodika po truputį vėl prisimenama.

Pienas taip pat laikomas labai veiksminga prevencine priemone, apsauganti kambarinius augalus nuo grybelinių ligų, tokių kaip miltligė.

Praktiškai kiekvienam augalui reikalinga papildoma kalcio dozė, tačiau visų pirma kalciu reikėtų palepinti tuos augalus, kurie dažnai kenčia nuo miltligės.

Štai 4 miltligei mažiau atsparūs augalai, į kurių priežiūrą vertėtų įtraukti pieną.

Taškuotoji begonija

Augalas: šis augalas pavadinimą gavo dėl savo įdomios formos, patraukliai taškuotų lapų. Lapai ant vertikalių stiebų auga kartu su dailių žiedų kaskadomis. Begonijos populiarios šimtus metų dėl savo grožio ir dėl to, kad jas nesunku auginti – jei tik patenkinami jų poreikiai.

Kaip begonijų priežiūrai naudoti pieną: į litro talpos ąsotį ar laistytuvą įpilkite vieną arba du valgomuosius šaukštus pieno, o tada iki viršaus vandens ir gerai išmaišykite. Tokiu silpnai užbalintu vandeniu augalą laistykite vieną ar du kartus per mėnesį – taip, kaip laistytumėte paprastu vandeniu.

Bendra priežiūra:

Ryški, netiesioginė šviesa;
Lengva, drenuota žemė;
Laistyti tik kai žemės sausa;
Didelė drėgmė (ore);
Vidutinė oro temperatūra, be šaltų skersvėjų;
Atskiestos skystos trąšos.

Taškuotoji begonija

Storalapis

Šie daug priežiūros nereikalaujantys sukuletai toleruoja praktiškai viską, jiems pakanka minimalaus drėgmės ir maistinių medžiagų kiekio.

Išskirtinis šių augalų bruožas – stori, sodriai žali apvalūs arba ovalūs lapai. Jie auga ant storų sumedėjusių stiebų, todėl storalapis atrodo lyg dailus miniatiūrinis medis. Jie auga daug metų, gali būti perduodami iš kartos į kartą.

Kaip storalapio priežiūrai naudoti pieną: vandens ir pieno mišiniu storalapį apipurkškite tik augimo sezonu. Prieš purkšdami perkelkite augalą į ryškiai apšviestą vietą, nes, specialistų manymu, tiesioginiai saulės spinduliai sustiprina antigrybelines pieno savybes.

Bendra priežiūra:

Puikus drenažas – būtinas;
Tobula žemė – du trečdaliai žemių ir vienas trečdalis perlito;
Bent dvi valandos per dieną tiesioginių saulės spindulių;
Augimo laikotarpiu laistyti reikia tik kai žemės išdžiūva;
Labai ribotas laistymas žiemą;
Tobula temperatūra 18 – 24 laipsniai C.

Storalapis

Sanpaulija

Augalas: ryškiaspalviai sanpaulijų (dar vadinamų afrikinėmis žibutėmis) žiedai lyg brangakmeniai žėri tarp apvalių, minkštų, švelniu pūkeliu dengtų lapų. Šie augalai neauga dideli, tad jei norite didesnio vizualinio įspūdžio, galite sukurti kompoziciją iš kelių vazonėlių su sanpaulijomis (vienodos ar skirtingų spalvų).

Kadangi sanpaulijoms patinka drėgmė, ir joms reikia, kad žemė visada būtų drėgna, jos labiau linkusios sirgti grybelinėmis ligomis, tokiomis kaip miltligė.

Kaip sanpaulijų priežiūrai naudoti pieną: atėjus šiltiems, drėgniems orams, padidėja grybelinių infekcijų tikimybė. Padėkite augalui jas įveikti, kas dešimt dienų apipurkšdami jo lapus 40/60 santykiu sumaišytu pieno ir vandens tirpalu.

Bendra priežiūra:

Puikus drenažas;
Žemė iš perlito, durpinių samanų ir vermikulito;
Vidutinis prislopintos šviesos kiekis;
Reguliariai apsukite vazoną, kad tiesdamasis į šviesą augalas neišsikreiptų;
Tręškite sanpaulijoms skirtomis trąšomis;
Nužydėjusius žiedus surinkite – tam, kad augalas krautų daugiau žiedų.

Sanpaulija

Kalankė

Augalas:
Kartais kalankė vadinama „sukulentu su papildomais privalumais“. Karpyti šio neįprasto augalo lapai tokios sodrios spalvos, kad jis primena rožę sukulentų pasaulyje, bet tai dar ne viskas. Augalas žydi ryškiais žvaigždės formos žiedais, kurie labai išsiskiria sodriai žalių lapų fone. Tinkamai prižiūrima kalankė žydi visą žiemą ir pavasarį.

Kaip kalankės priežiūrai naudoti pieną: naudokite nuriebintą arba regeneruotą pieną, sumaišykite jį su vandeniu ir šiuo mišiniu purkškite lapus. Jei naudosite riebų pieną, jo riebalai gali užkimšti purškiklį.

Bendra priežiūra:

Šviesus kampas, apribojant tiesioginius saulės spindulius;
Negalima laikyti vietoje, kurią apšviečia tiesioginiai pietinės saulės spinduliai;
Laistyti kartą per savaitę;
Gerai drenuota žemė, durpinių samanų ir perlito mišinys santykiu 60/40;
Ataugas nuo lapelių geriausia nuskabyti;
Kas mėnesį reikia laistyti vandenyje ištirpintomis trąšomis.

Kalankė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)