Trečiadienio vakarą, apie 19.15 val., Vilniaus policija gavo pranešimą, kad Sausio 13-osios g., prie televizijos bokšto, pagrobtas vaikas. Dėl mįslingo ir visuomenę sukrėtusio įvykio sostinės pareigūnai buvo sukelti ant kojų.

Ankstų ketvirtadienio rytą DELFI susisiekė su Policijos departamento atstovu spaudai Ramūnu Matoniu, kuris informavo, jog galimai pagrobta mergaitė vis dar nėra surasta, o jos paieška yra tęsiama.

Anot R. Matonio, šiuo metu vykdomi neviešo pobūdžio veiksmai, o policijos pareigūnai aktyvaus darbo gatvėse nebevykdo, nes tai nebėra tikslinga.

Teigiama, jog šiuo metu yra apklausta net kelios dešimtys liudininkų, jau patikrinta apie tūkstantis žmonių pranešimų susijusiu su galimu mergaitės pagrobimu, visgi, informacijos trūkumas yra iš ties didelis.

Pareigūnai pasirodė ir mokyklose

DELFI pavyko sužinoti, kad policijos pareigūnai Karoliniškių ir Lazdynų mikrorajonuose vyksta į mokyklas. Ramūnas Matonis patvirtino, kad pareigūnai turi daug klausimų ir mokymo įstaigose aiškinasi ne tik apie į pamokas neatvykusius vaikus, bet ir stengiasi sužinoti atsakymus į kitus rūpimus klausimus. Teigiama, kad pareigūnai dirba intensyviai.

Be viso to nuo pat pranešimo apie pagrobtą mergaitę pradžios pareigūnai kreipėsi ir į pasieniečius. Pasirodo, kad buvo stebimi visi įtartini automobiliai išvykstantys iš šalies. Šiuo metu pasieniečiai taip pat atlieka tam tikrus veiksmus, kurie nėra atskleisti, aiškinantis šį įvykį.

R. Matonis atskleidė, kad Viešojo saugumo pareigūnai tikrina įvairias vietas esančias arti galimo nusikaltimo vietos (televizijos bokšto). Šiuo metu gausios VST pareigūnų pajėgos tikrina Pasakų parką.

„Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai yra pasitelkti, jie apžiūrės aplinkines vietas, miškelį. (...) Policijos pareigūnai taip pat šviesiu paros metu nuo pat ryto žiūrinėja įvykio vietą ir ieško galimai susijusių daiktų“, – sakė jis.

Darbas vyksta nuo pat ryto

Vilniaus policijos atstovais spaudai informavo, kad su šiuo mįslingu įvykiu dirba labai daug policijos pareigūnų. Anot pareigūnų, nuo pat ryto įvykio vietoje dirba policijos pareigūnai, o analitikai stebi socialiniuose tinkluose pasirodančią bet kokią informaciją.

„Jokios naujos informacijos nėra. (...) Vykdomi darbai, tikrinama tai, kas buvo gauta – žmonių pakankamai daug kreipėsi su tam tikra informacija. Dabar ir patruliai yra siunčiami, ir su kolegomis iš kitų tarnybų bendraujame – tas nematomas „juodas“ darbas dabar vyksta, kur tikrinamos visos versijos“, – BNS sakė Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas.

Tėvai vis dar nėra rasti

„Visą naktį intensyviai vykdyta paieška kol kas nedavė užčiuopiamų rezultatų, į policiją iki šiol nesikreipė tėvai, kurie pasigestų savo vaiko, policija nėra gavusi oficialios informacijos apie Lietuvoje dingusį vaiką. Tyrimo metu iškelta daug versijų, visos jos nuodugniai tikrinamos“, - rašė Lietuvos policija feisbuke.

Policijos departamento atstovas LRT radijui komentavo, kad tai yra nestandartinė situacija ir šiuo metu tiriamos visos versijos - nuo pagrobimo iki melagingo pranešimo.

„Patvirtinti 100 proc., kad tai tikras pranešimas negalime, kaip ir jo paneigti. Tikriname visas versijas“, – sakė R. Matonis.

R. Matonis taip pat informavo, kad nebuvo gauta jokia informacija net apie dingusį suaugusį žmogų. Visgi visa gauta informacija yra tikrinama, o šiuo metu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR baudžiamojo kodekso 156 str. dėl vaiko pagrobimo. Už tokį nusikaltimą įstatymas numato iki 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

Pareigūnai buvo iškviesti į darbą

DELFI pavyko sužinoti, kad tik gavus šį išties rimtą pranešimą, apie galimą vaiko pagrobimą, ne vienas policijos pareigūnas buvo iškviestas iš namų į tarnybą. Be viso to, nemažai policijos pareigūnų patys savo noru, ne darbo metu, prisijungė prie mergaitės paieškos.

Kiek yra žinoma, į aktyvią galimai pagrobtos mergaitės paiešką buvo pajungta apie 40 policijos ekipažų. Teigiama, kad buvo pasitelkti kinologai su šunimis, o kiek žmonių gatvėse vykdė paiešką savo noru išvis nėra žinoma, bet teigiama, kad tokių buvo daug.

Į pagalbą yra pasitelkti ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, bendradarbiaujama su kitomis institucijomis. Peržiūrėta daugybė įvairiose vietose įrengtų vaizdo kamerų, medžiaga analizuojama ir bendrinama su turimais duomenimis.

Mažamečiai tapo liudininkais

Trečiadienio vakarą, apie 19.15 val., Vilniaus policija gavo pranešimą, kad Sausio 13-osios g., prie televizijos bokšto, pagrobtas vaikas.

Vyriškis pranešė, kad prie jo priėję du vienuolikos metų berniukai pasakė, jog kažkas pagrobė mergaitę. Nepažįstamasis 11–12 metų mergaitę įgrūdo į sidabrinės ar auksinės spalvos automobilio bagažinę ir nuvažiavo. Pasak vaikų, automobilis buvo su geltonais numeriais (neaišku, ar tai taksi, ar užsienietiški numeriai).

Nedelsiant ant kojų buvo sukelta sostinės policija, apie pagrobimą pranešta gretimų rajonų pareigūnams. Pagrobėjų automobilio ieškojo daugybė policininkų. Mieste ir apylinkėse kai kuriose sankryžose buvo išstatyti ženklai, nurodantys mažinti greitį, pareigūnai stabdė ir tikrino automobilius.

Vaikų nurodytoje vietoje, iš kur automobiliu su geltonais numeriais buvo išvežta mergaitė, pareigūnai rado angliškų cigarečių pakelį. O britiški automobilių numeriai yra geltoni.

Ir po vidurnakčio įvykio vietoje dirbo pareigūnai. Apie 0.45 val. čia buvo penki patrulių ekipažai ir kriminalistai. Pareigūnai vėl apžiūrinėjo galimo pagrobimo vietą, apklausė greta gyvenančius žmones.

Vilniaus policijos atstovė Julija Samorokovskaja BNS teigė, kad visuomenė labai aktyviai teikia informaciją, tad liudininkų daugėja. „Pareigūnai dirba visame mieste, liudininkų jau gali būti ir daugiau, jų daugėja, nes labai aktyviai visuomenė teikia informaciją“, – sakė J. Samorokovskaja.

Po vidurnakčio ir toliau buvo tęsiama trečiadienio vakarą sostinės Karoliniškių mikrorajone galbūt pagrobtos mergaitės paieška. „Bendradarbiaujama su kitomis apskritimis vykdant policines priemones“, – teigė J. Samorokovskaja.

Apie 1 val. patruliai iš postų keliuose ir gatvėse buvo atšaukti. Pasak Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio, patruliai vykdo kitas su šiuo įvykiu susijusias užduotis. Iki šiol policija negavo nė vieno pranešimo apie dingusį vaiką ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

Policija kreipėsi į visuomenę

Policija kreipiasi į visuomenę ir prašo atsiliepti vairuotojus, kurie sausio 15 d. nuo 18 iki 20 val. važiavo Karoliniškių ir Lazdynų mikrorajonais (ypatingai Laisvės prospektu ir Sausio 13-osios gatve), kurių automobiliuose įrengti vaizdo registratoriai. Prašome vaizdo registratorių medžiagą išsaugoti ir susisiekti su policijos kontaktiniu asmeniu. Pareigūnai susisieks su pranešėjais.

Kontaktinis policijos asmuo: Eglė Šut, tel. Vilniuje 271 5060 arba el. paštu: egle.sut@policija.lt Jūsų suteikta informacija gali labai pagelbėti tiriant šį rezonansinį atvejį. Iš anksto dėkojame už pagalbą.

Policija teigia sulaukusi šimtų piliečių pranešimų, informacijos, ji tikrinama. „Dingusios mergaitės ieškoma nuo 19.15 val. Paieška vykdoma. Daug surinkta medžiagos, ji analizuojama“, – LRT radijui teigė R. Matonis.

Jis taip pat pridūrė, kad vietoje, kurioje galimai įvyko pagrobimas, yra nemažai vaizdo stebėjimo kamerų.

Vilniaus policija pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo. Pagrobtos mergaitės intensyviai ieškota visą ketvirtadienio naktį.

Skaitykite daugiau čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (364)