Ką gi daryti, jei vis vien norisi, kad per Kalėdas namai kvepėtų tikru mišku? Išeitis yra – eglę galima užsiauginti namuose!

Kaip išsirinkti eglę namams

Labai svarbu išsirinkti tinkamą augalą, rašo portalas „Botanichka.ru“. Parduotuvėse eglės tręšiamos specialiais papildais, todėl net ir silpnas medelis atrodo gražiai. Bet parsivežus tokią eglutę namo, ji greičiausiai žus.

Eglutę reikia pirkti tik vazone, o tas, kurios yra parduodamos su žemių grumstu, reikia iškart pasodinti į gruntą. Nepirkite augalo, jei žemė vazonėlyje stipriai perdžiūvusi arba jei šakelės lengvai lūžta. Jei norite, kad po žiemos eglutė gerai prigytų sode, neverta pirkti vokiškų ar olandiškų medelių, nes jie sunkiai ištveria mūsų platumų žiemas.

Sąlygos, reikalingos užauginti eglutę namuose

Kažkada mažytė eglutė išaugs į didelį medį, o kol kas jai reikia užtikrinti palankias sąlygas. Miško gražuolę reikia patraukti toliau nuo radiatoriaus ar šildytuvo ir arčiau lango, jos šakeles reikia du kartus per dieną purkšti vandeniu, o žemę drėkinti du kartus per savaitę. Vandenį šioms procedūroms geriausia imti ištirpintą, kambario temperatūros.

Eglutę būtina kasdien truputį pasukti. Šventėms nerekomenduojama jos pernelyg apkarstyti žaisliukais ir blizgučiais – spygliukams bus sunku kvėpuoti.

Geriausia mažajam medeliui žiemoti įstiklintame balkone arba verandoje.

Šiltame kambaryje, greičiausiai, prasidės vegetacija, ir jei pavasarį eglutės nepavyks apsaugoti nuo staigaus temperatūrų svyravimo, žalioji gražuolė gali žūti.

Kambarinės eglutės priežiūra

Nors eglėms ir patinka šviesa, tiesioginiai saulės spinduliai tokiai mažylei gali pakenkti – nudegins spyglius. Augalą būtina laikyti šešėlyje, ypač kai atsiranda jaunų ūglių.

Sausio pradžioje laistymą reikėtų sumažinti ir leisti augalui pailsėti, bet reikia stebėti, kad žemė neperdžiūtų.
Spygliuočiams kenkia ir kai žemė pernelyg drėgna, ir kai pernelyg išdžiūvusi.

Kambarinėms eglutėms labai svarbu palaikyti oro drėgmę. Kai drėgmės trūksta, spygliukai pagelsta ir nubyra. O kadangi spygliukai auga šakų galiukuose, jie paprastai nebeatauga.

Kasmet pavasarį reikia sodo žirklėmis nukirpti ūglių viršūnėles. Pradėti reikia nuo apatinių šakelių, o po savaitės pašalinami pumpurai antroje eilėje, dar po savaites – trečioje ir t.t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)