„[Atstovų] Rūmai dabar rengs balsavimą dėl apkaltos straipsnių perdavimo ir [Teismų] Komiteto atstovų paskyrimo trečiadienį, sausio 15 dieną. Prezidentas ir senatoriai turės atsakyti“, – priduriama jame.

„Amerikiečiai nusipelnė tiesos, o Konstitucija reikalauja teismo“, – sakoma jos antradienio pareiškime.

„Senatas privalo pasirinkti tarp konstitucijos ir dangstymo“, – parašė N. Pelosi socialiniame tinkle „Twitter“.

Oficialiai perdavus D. Trumpo apkaltos straipsnius, Senate prasidės prezidento teismas. Veikiausiai tai įvyks ketvirtadienį arba penktadienį.

D. Trumpas taps trečiuoju Baltųjų rūmų šeimininku per JAV istoriją, stosiančiu prieš Senato teismą.

2019 metų pabaigoje Atstovų Rūmai nubalsavo už apkaltą D. Trumpui pagal abu jam pareikštus oficialius kaltinimus dėl piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongresui tirti jo veiksmus.

Aukštuosiuose Kongreso rūmuose tokiais atvejais numatytas teismo procesas, kuriame senatoriams tenka prisiekusiųjų, o Atstovų Rūmų nariams – kaltintojų vaidmuo. Po šio proceso vyks balsavimas. Sprendimui atstatydinti prezidentą reikalingas mažiausiai dviejų trečdalių senatorių palaikymas.

Respublikonai Senate turi daugumą – 53 vietas, todėl beveik neabejojama, kad D. Trumpas bus išteisintas.

Demokratai prezidento apkaltos tyrimą pradėjo rugsėjo 24 dieną, vienam informatoriui išreiškus susirūpinimą dėl liepos 25-ąją įvykusio D. Trumpo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pokalbio telefonu.

Pokalbio metu Amerikos lyderis ragino V. Zelenskį inicijuoti antikorupcinį tyrimą D. Trumpo potencialaus varžovo 2020 metų rinkimuose Joe Bideno ir jo sūnaus Hunterio atžvilgiu, taip pat atlikti tyrimą dėl tariamo Ukrainos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.