Nuo metų pradžios rinkliava už automobilio parkavimą pradėta rinkti A. Jakšto gatvėje automobilių stovėjimo aikštelėje, priešais Respublikinės Panevėžio ligoninės Konsultacijų polikliniką. Ši rinkliava padėjo sureguliuoti automobilių srautus ir atvykstantiems į medicinos atsirado daugiau vietų mašinoms pastatyti.

Tačiau toje pačioje, A. Jakšto gatvėje esančios Panevėžio rajono poliklinikos lankytojams ir darbuotojams tenka ilgai ieškoti vietos, kur pastatyti automobilį.
Džiaugiasi aikštele, nors ji ir mokama

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas valdymui ir ekonomikai Mindaugas Čipinys naujienų portalui JP pasidžiaugė, kad automobilių stovėjimo aikštelė prie Konsultacijų poliklinikos išasfaltuota ir pagaliau sutvarkyta.

„Savivaldybė geranoriškai pažiūrėjo ir, išklausę mūsų prašymus, surado lėšų aikštelei sutvarkyti. Konsultacinėje poliklinikoje ir Panevėžio ligoninėje per mėnesį apsilanko apie 350 tūkst. žmonių iš viso regiono. Tai maždaug tūkstantis lankytojų per dieną. Būtų labai nesmagu, jei jiems tektų statyti automobilius duobėtoje aikštelėje ir šalia matyti puikiai sutvarkytą gatvę“, – mano M. Čipinys ir teigė, kad išasfaltuota automobilių aikštelė ties Konsultacijų poliklinika jau kuris laikas mokama ir tai yra gerai:

„Automobilių stovėjimo aikštelėje, nors ir mokomoje, atsirado daugiau vietų pacientams, užsiregistravusiems pas medikus. Anksčiau vargiai buvo įmanoma rasti vietą automobiliui pastatyti, nes čia palikdavo mašinas gyventojai. Dabar atsirado daugiau vietos pasistatyti automobilius poliklinikos ir ligoninės pacientams bei lankytojams.“

Miestą skirstys zonomis

Šiuo metu Panevėžyje įrengti 37 parkomatai, apmokestinta apie 1000 automobilių stovėjimo vietų.

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros vyriausioji specialistė Ina Urbonavičienė naujienų portalui JP aiškino, kad parkomatų mieste nedaugėja.

„Jų yra 37 ir tiek kol kas bus. Tik vieni parkomatai, kai vyksta darbai rekonstruojant gatves, aikštes, perkeliami į kitas vietas. Baigus rekonstrukcijas, bus sprendžiama, ar juos grąžinti į buvusias vietas. Sprendimas bus priimtas nustačius automobilių srautus“, – teigė I. Urbonavičienė ir tęsė:

„Kadangi automobilių srautai Panevėžyje didėja, bus galvojama apie parkavimo vietų kainas. Planuojama mieste nustatyti zonas ir jas skirtingai apmokestinti. Šiuo metu visose parkavimo vietose valandos kaina 30 centų.“

Pamiršo rajono polikliniką

Tačiau ne visame Panevėžio mieste prie įstaigų patogiai galima pastatyti automobilį. Pamiršta Panevėžio rajono poliklinika A. Jakšto gatvės ir Liepų alėjos sankirtoje. Medicinos įstaigos darbuotojams ir lankytojams tenka ilgokai ieškoti vietos automobiliui pastatyti.

Baiminasi apmokestinimo

Rajono poliklinikos vyriausioji gydytoja Neringa Šinkūnienė naujienų portalui JP apgailestavo, kad tvarkydami miestą valdininkai užmiršo Panevėžio rajono gyventojus, atvykstančius gydytis į medicinos įstaigą esančią mieste.

„Naujai rekonstruotoje A. Jakšto gatvėje yra įrengtos nemokamos automobilių parkavimo aikštelės, bet jos nuolat užimtos. Anksčiau, prieš rekonstrukciją, galėjome mašinas statyti aikštėje priešais R. Sargūno sporto gimnaziją. Aikštę rekonstravo ir išgrindė specialiais akmenimis – statyti automobilių ten negalima“, – pasakojo gydymo įstaigos vadovė ir pridūrė:

„Labiausiai baiminamės išgirdę kalbas, kad planuojama apmokestinti automobilių parkavimą A. Jakšto gatvėje naujai įrengtose stovėjimo aikštelėse. Tuomet teks sukti galvą, ieškant vietos automobiliui. Pasukti galvą teks ne tik poliklinikos darbuotojams, bet ir įstaigos lankytojams.“

Automobilių parkavimas – problema

Panevėžio rajono poliklinikos Bendrųjų reikalų ir ūkio skyriaus vedėjas Vitalijus Žiurlys taipogi pripažino, kad medicinos įstaigos darbuotojams ir lankytojams sudėtinga rasti vietą automobiliui pastatyti.

„Rajono poliklinikos darbuotojams automobilių parkavimas – sudėtingas dalykas. Problema, kuri nesprendžiama. Kai išgirdome kalbas, kad planuojama įvesti automobilių parkavimo mokestį naujai įrengtose stovėjimo aikštelėse A. Jakšto gatvėje – išsigandome, kur teks automobilius statyti?“, – klausė V. Žiurlys ir sakė:

„Teks ieškoti automobiliams vietos daugiabučių namų kiemuose, gatvėje. Juolab kad rajono poliklinikos kiemas – nedidelis ir ten nėra daug vietos automobiliams. Turime netoli poliklinikos automobilių stovėjimo aikštelę, bet ji labai mažai ir pastoviai užkimšta mašinomis.“

Apmokestinti negali

Tuo tarpu Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Darius Linkonas naujienų portalui JP aiškino, kad A. Jakšto gatvėje įrengtų automobilių stovėjimo aikštelių apmokestinti negali.

„A. Jakšto gatvėje įrengtų automobilių stovėjimo aikštelių apmokestinti negalime – gatvės remontui naudojami Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos. Tai europinis projektas“, – informavo D. Linkonas.