Praėjusį rudenį pasirodžius kelionių organizatorių išankstiniams 2020 metų pasiūlymams, tarp keliautojų kilo nemažas sujudimas, žmonės piktinosi dėl šoktelėjusių kainų. Kokios priežastys lėmė kainų šuolį ir ar tai išgąsdino lietuvius?

Jau pernai Profesionalių viešbučių vadovų asociacija teigė, kad kainos Turkijoje dar didės. Organizacijos prezidentas Ulka Atmaka praėjusią vasarą sakė, kad mažėjant vidaus turistų perkamajai galiai, Turkijos viešbučių savininkams tenka didinti kainas užsienio rinkai.

„Norime padidinti įkainius, ypač užsienio turistams, nes dvi krizės, kurias patyrėme praeityje, privertė Turkijos viešbučių sektorių nuleisti kainą. Šiandien, kai Antalijoje rezervacijų skaičius išaugo 25 proc., yra galimybė sugrįžti į ankstesnį kainų lygį. Kol kas viešbučių kainos yra mažesnės nei 2014–2015 m.“, – U. Atmaką citavo portalas atorus.ru.

2016-ieji Turkijai buvo labai nesėkmingi dėl atšauktų skrydžių iš Rusijos ir įvairių išpuolių. Tuo metu turizmo sektorius merdėjo, kai kurie kurortai buvo uždaryti, nes pagrindiniai jų klientai buvo rusai. Pavyzdžiui, Antalijos kurortas 2016 metų birželį sulaukė 58 proc. mažiau turistų nei tuo pačiu metu 2015 metais. Konaklio kurorte buvo uždaryta 80 proc. viešbučių.

Turkijos verslininkai buvo priversti drastiškai mažinti kainas, o tai suviliojo nemažai naujų turistų, tarp jų – ir lietuvių. Pasak kelionių organizatoriaus Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, tuo metu poilsis Turkijoje kainavo juokingas sumas.

„Aš puikiai pamenu, kad Turkijos turizmo krizės metu tikrinau viešbučių kainas su „viskas įskaičiuota“ programa ir radau tokių, kurie prašė 7 eurų asmeniui už parą. Sunku suvokti, kad galėjome gauti nakvynę su visu maitinimu už tokią kainą. Pažįstu lietuvių, kurie tuo metu keliavo labai pigiai, bet nelabai kokybiškai, todėl nusisuko nuo Turkijos. Kokybės už tokias kainas buvo sunku tikėtis. Bet praėjo jau daugiau nei treji metai po Turkiją ištikusios krizės. Per tuos kelerius metus pripratome prie itin žemų kainų ir dabar tas kainų pakilimas, kai Turkijos turizmas yra atsigavęs, mus labai stebina“, – sako R. Širvinskas.

Rimvydas Širvinskas

Pasak turizmo eksperto, kelionės į Turkiją brangsta ne dėl kelionių organizatorių godumo, o dėl viešbučių didinamų įkainių.

„Tiesą pasakius, tai nėra susiję su kelionių organizatoriais. Nors jie iš dalies – mano konkurentai, jie nėra plėšikai. Tiesiog labai stipriai sukilo viešbučių kainos. Nepaisant to, kad liros kursas yra kritęs, viešbučiai labai dažnai kainas skaičiuoja doleriais. Žinoma, didžiausią kelionės dalį turbūt sudaro skrydžių kainos, o jie taip pat nepinga – kuras brangsta, oro uosto mokesčiai kyla. Ir iš tiesų – į Turkiją šiemet mes keliausime 15–20 procentų brangiau nei pernai. Vis dėlto kai kurių viešbučių kainos kilo ne taip stipriai. Galbūt jie šiemet nusprendė nedaryti renovacijos, bet yra ir tokių, kurie kainas pakėlė 30 proc.“, – DELFI sakė R. Širvinskas.

Paėjusio sezono pabaigoje R. Širvinskas lankėsi populiariausiuose lietuvių lankomuose aukštesnės klasės viešbučiuose. Pasak verslininko, tautiečiai itin pamėgo geresnės kokybės viešbučius, todėl patys skiria didesnę pinigų sumą savo atostogoms. „Pats mačiau, kad tie viešbučiai labai atsigavę ir stengiasi gerinti savo paslaugų kokybę, kuri krizės metu buvo nukritusi. Tokie viešbučiai kaip „Rixos“,„Gural Premier“,„Amara Dolce Vita“ teigia, kad jiems net nereikia atvykti į Lietuvą savęs reklamuoti, nes reklamuoja patenkinti mūsų tautiečiai.“

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė nesutinka, kad kelionių kainos į Turkija smarkiai išaugusios. Pasak bendrovės atstovės, lietuviai patys noriai graibsto brangesnius pasiūlymus.

„Jeigu kalbėtume apie kelionių į Turkiją kainas Lietuvoje, negalime teigti, kad šiais metais jos žymiai brangesnės. Šiemet mes fiksuojame labai panašų kainų lygį kaip ir praėjusiais metais. Poilsiautojai iš Lietuvos yra patenkinti tokiu kainos ir paslaugų kokybės santykiu, kokį randa šioje šalyje. Šalies populiarumas auga ir tokius rodiklius fiksuoja ne tik Lietuva, bet ir kitos šalys, tokios kaip Rusija, Vokietija.

Tiesa ta, kad brangsta vidutinė įsigyjamos kelionės kaina, nes poilsiautojai yra linkę rinktis ne mažiausios kainos keliones, o investuoja į savo poilsį – perka nakvynes brangesniuose, aukštesnės klasės viešbučiuose. Perkamoji galia auga sparčiau nei kelionių savikaina. Lietuvos gyventojai ne tik keliauja kelis kartus per metus, bet ir renkasi labiau komfortiškas, prabangesnes keliones“, – apie pasikeitusius tautiečių įpročius pasakojo I. Aukštuolytė.

Inga Aukštuolytė

Paklausta, ar norint sutaupyti verta gaudyti paskutinės minutės pasiūlymus, I. Aukštuolytė to daryti nepatarė.

„Pasilikus atostogų planavimą paskutinei minutei, gali tekti labai nusivilti, nes galbūt teks rinktis tik iš likučių. Populiarios datos ar populiarūs viešbučiai išparduodami greičiausiai. Vis dėlto natūralu, jog geriausią kainą bei viešbučio, regiono, kelionės datų pasirinkimą laimi įsigyjantys keliones iš anksto – bent prieš 2–3 mėnesius. Didžiumai Europos atostogauti norisi būtent vasarą, kai šilta, o Turkija populiari ne tik tarp poilsiautojų iš Lietuvos, tad, bandant įsigyti kelionę iki jos likus mažiau nei mėnesiui, jau reikia apsvarstyti ir tam tikrus kompromisus, nes populiariausiuose viešbučiuose nebebūna vietų“, – teigė kelionių ekspertė.

R. Širvinsko nuomonė apie paskutinės minutės pasiūlymus yra visiškai priešinga. Keliautojas tikino: dar nebuvo metų, kad nepasitvirtintų jo spėjimas, jog gegužės mėnuo yra geriausių paskutinės minutės pasiūlymų metas. Pasak jo, tai galioja kalbant ne tik apie Turkiją, bet ir apie kitus Europos kurortus, ypač tuos, kuriuose sezonas tik prasideda, pavyzdžiui, Graikiją, Kretą ir kitas salas.

„Balandžio, gegužės ir spalio mėnesiais poilsinės kelionės yra pačios pigiausios, nes tai yra sezono pradžia arba pabaiga. Tik labai norėčiau, kad keliautojai atkreiptų dėmesį, jog tuo metu tam tikros paslaugos viešbučiuose gali neveikti ir dėl to neverta viešbučiui reikšti pretenzijų. Tuo metu dar neveikia visi barai, baseinai, todėl ir kaina būna žemesnė.

Be to, gegužė yra tas tarpinis mėnuo, kai balandį pasibaigia mokinių pavasario atostogos ir jau laukiama birželį prasidėsiančių vasaros atostogų, todėl būtent gegužę žmonės linkę mažiau keliauti. Dėl šių priežasčių lėktuvai būna mažiau pripildyti ir kelionių organizatoriai pasiūlo labai gerų paskutinės minutės kelionių variantų. Jau pernai, nepaisant to, kad Turkijoje neįtikėtinai sukilo kainos, gegužės mėnesį buvo galima rasti pasiūlymų juokingomis kainomis ir į tikrai gerus viešbučius.

Taigi tiems, kurie laukia paskutinės pasiūlymų ir nėra „prisirišę“ prie savo atostogų grafiko, aš rekomenduoju laukti gegužės mėnesio“, – patarimais dalijosi kelionių organizatorius ir pridūrė, kad paskutinės minutės kelionių neverta laukti tik atostogų piko metu – liepą ir rugpjūtį. Tuo metu paskutinės minutės pasiūlymai nėra labai pigūs ir viešbučių pasirinkimas žymiai mažesnis. Dažnai iš lūpų į lūpas rekomenduojami viešbučiai yra išgraibstomi jau per išankstinius pardavimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)