Pateikimo stadijoje už sprendimą balsavo 91 parlamentaras, prieš – 1, susilaikė 11 Seimo narių.

Prieš Kalėdas sprendimo priimti nepavyko, nes valdantieji teigia neišgirdę iš Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio aiškaus atsakymo, ką jis siūlys į tas pareigas.

Tokiu būdu Seime susidarė teisinių klausimų kelianti situacija. D. Raudonienės kadencija oficialiai baigėsi gruodžio 23 dieną. Seimas jos neatleido. Tada Seimo valdyba išleido ją atostogų iki šių metų sausio 14 dienos, o pavaduoti kanclerę paskyrė Seimo Teisės departamento direktorių Andrių Kibišaitį.

Į keblią situaciją pakliuvęs patyręs Seimo teisininkas raštu kreipėsi į Seimo pirmininką ir Seimo valdymą, ir paragino kuo greičiau spręsti situaciją, nes gali kilti problemų, jei kas nors ginčytų jo kaip kanclerį pavaduojančio asmens sprendimus.

„Jeigu kažkas ginčytų mano priimamus sprendimus, tada man kyla klausimas, ką aš galėčiau pasakyti, nes aš suvokiu, kad tie sprendimai nėra visiškai iki galo tinkamai atliktas dalykas“, – DELFI yra sakęs A. Kabišaitis.

Jis atkreipė dėmesį, kad Konstitucinis Teismas (KT) savo 2009 m. gegužės 15 d. sprendime yra pateikęs išaiškinimą dėl analogiškos situacijos Aukščiausiajame Teisme.

„Tokiu atveju Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, kurio, kaip pirmininko, įgaliojimų laikas de facto pasibaigė, tačiau de jure jis nėra atleistas, nes nėra priimtas atitinkamas individualus teisės taikymo aktas, negali būti laikomas pagal Konstituciją turinčiu Aukščiausiojo Teismo pirmininko įgaliojimus“, – rašoma cituojamame nutarime.

Prognozuoja, kad dar bus ginčų

Socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas neabejojo, kad D. Raudonienę atleisti iš pareigų, pasibaigus kadencijai reikia, tačiau dėl naujos kandidatūros, pasak jo, dar bus ginčų.

„Atleisti tai aišku reikia, mes turėjome tokių istorijų su teisėjais. Atleisti reikia, o dėl kito kanclerio ar kanclerės paskyrimo dar bus ginčų“, – sakė G. Kirkilas.

Jis patvirtino, kad tai gali būti vadinama praktiniu pasitikėjimo V. Pranckiečiu klausimu.

„De facto – taip, kadangi jis su valdančiosios koalicijos frakcijomis, kaip suprantu, kontaktų neturi“, – sakė G. Kirkilas.