„Mūsų tikslas iš tikrųjų nebuvo nukauti priešų karių. Tai nebuvo svarbu“, – šalies parlamentui sakė gvardijos vadas Hosseinas Salami, turėdamas omenyje trečiadienio naktį surengtą operaciją, įvykdytą keršijant už aukšto Irano generolo nužudymą.

„Fizinis (raketų sukeltas) sunaikinimas įvyko todėl, kad norėjome pasakyti, jog esame daug pranašesni už priešą ir galime smogti į bet kurį mūsų pasirinktą tašką“, – pridūrė jis.

Trečiadienį Iranas paleido raketų bangą į bazes Irake, kur yra įsikūrę amerikiečių ir kitų šalių kariai. JAV pranešė, kad nė vienas amerikiečių karys nebuvo sužeistas per šią ataką.

Iranas šią operaciją surengė keršydamas už tai, kad JAV sausio 3 dieną netoli Bagdado oro uosto nukovė Revoliucinės gvardijos elitinių Kudso (Jeruzalės) pajėgų vadą Qasemą Soleimani.

Praėjus kelioms valandoms po raketų paleidimo į JAV bazes, Iranas numušė Ukrainos keleivinį lėktuvą, vos pakilusį iš Teherano. Per nelaimę žuvo visi 176 juo skridę žmonės. Iranas teigia, kad laineris buvo numuštas per klaidą.

JAV gynybos sekretorius: JAV nesitiki naujų Irano atsakomųjų išpuolių

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis sekmadienį pareiškė, kad prezidento Donaldo Trumpo administracija neprognozuoja naujų Irano karinių išpuolių kaip atsakomųjų veiksmų į JAV suduotą smūgį, per kurį žuvo įtakingiausias Irano Islamo Respublikos generolas.

Pentagono vadovas pažymėjo, kad Irano vyriausybei iškilo vidinė grėsmė po to, kai šalies karinės pajėgos numušė Ukrainos civilinį lėktuvą.

„Matome, kaip Irano žmonės sukilo ir gina savo teises, geresnės vyriausybės – kitokio režimo – siekius“, – teigė M. Esperis.

Iraniečiai išreiškė pyktį dėl Ukrainos orlaivio numušimo trečiadienį ir po to paskelbtų klaidinančių pareigūnų paaiškinimų.

Vėliau vyriausybė prisiėmė kaltę sakydama, kad tai buvo tragiška avarija, kurią lėmė žmogiškoji klaida. Lėktuvo katastrofoje žuvo visi 176 orlaivyje buvo žmonės, daugiausia iraniečiai ir iraniečių kilmės kanadiečiai.

Sekmadienio rytą JAV prezidentas D. Trumpas išreiškė savo palaikymą Irano protestuotojams.

„Irano lyderiai – NEŽUDYKITE SAVO PROTESTUOTOJŲ, – tviteryje parašė D. Trumpas. – Jūs jau tūkstančius nužudėte ar įkalinote, o pasaulis jus stebi. Dar svarbiau, kad jus stebi Jungtinės Valstijos. Įjunkite internetą ir leiskite žurnalistams laisvai keliauti! Nustokite žudyti savo didžią Irano tautą!“

M. Esperis teigė, kad Iranas visgi nusipelno pagarbos už tai, jog prisiėmė atsakomybę už nelaimę.

„Manau, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad nors iš pradžių Irano vyriausybės pareigūnai apkaltino JAV propagandą, galų gale jie „pasielgė teisingai, pripažindami savo kaltę“.

M. Esperis taip pat teigė, kad JAV administracijos pasiūlymas derėtis dėl naujo branduolinio susitarimo su Iranu be išankstinių sąlygų tebegalioja.

Gynybos sekretorius teigė, kad Irano sukarintos Kudso pajėgos vis dar kelia grėsmę Viduriniųjų Rytų jūros regione, tačiau specialios atakos, kurias planavo velionis Kudso pajėgų vadas generolas Qasemas Soleimani, buvo „sutrikdytos“.

M. Esperio taip pat buvo prašoma pakomentuoti D.Trumpo „Fox News“ duoto interviu teiginį, kad Q. Soleimani ketino įvykdyti atakas prieš keturias JAV ambasadas.

Į tai M. Esperis atsakė esąs įsitikinęs, kad generolas planavo išpuolius prieš kelis JAV objektus, tačiau nenurodė, kad tarp šių objektų buvo keturios ambasados.

M. Esperis davė interviu kanalams CBS ir CNN.

Ukrainos premjeras: ukrainiečių specialistai tęsia Irane įvykusios tragedijos tyrimą

Ukrainos vyriausybė laikosi nuomonės, kad atsakomybės už Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvo numušimą netoli Teherano prisiėmimas yra svarbus žingsnis atliekant katastrofos tyrimą, šeštadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė Ukrainos ministras pirmininkas Oleksijus Hončarukas.

Šeštadienį Iranas pripažino, kad trečiadienį netyčia numušė ukrainiečių keleivinį lėktuvą. Per katastrofą žuvo visi 176 orlaivyje buvę žmonės.

„[Irano pareiškimas] yra svarbus tebesitęsiančio tyrimo žingsnis. Mūsų ekspertai tęsia darbą tragedijos vietoje, norėdami išsamiai ištirti priežastis ir išsiaiškinti tiesą. Ukrainos specialistai ir toliau ieško svarbių įrodymų, susijusių su tragedija“, – parašė O. Hončarukas.

Ukrainos specialistai kartu su Irano civilinės aviacijos organizacija apžiūrėjo aptiktas numušto lėktuvo „juodąsias dėžes“ ir vietą, kurioje saugomos sudužusio orlaivio nuolaužos.

„Lėktuvo fragmentai buvo išdėlioti, kad būtų galima įvertinti, kiek „Boeing 737-800“ dalių rasta“, – teigė premjeras.

Be to, iš avarijos aukų artimųjų jau paimti DNR mėginiai ir atliekamas žuvusiųjų palaikų identifikavimas, pridūrė jis.


Pasak O. Hončaruko, Ukraina padarys viską, kas įmanoma, kad išsiaiškintų visas įvykio aplinkybes ir suteiktų paramą aukų šeimoms.

Irano žiniasklaidos priemonės, remdamosi Irano ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo paskelbtu pranešimu, šeštadienio rytą pranešė, kad Irano karinės pajėgos per klaidą numušė Ukrainos bendrovei priklausiusį orlaivį.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani incidentą pavadino „didele tragedija ir neatleistina klaida“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo ruožtu teigė, jog Ukraina tikisi, kad Iranas prisiims visą atsakomybę ir atliks išsamų tyrimą.

Reisu PS752 iš Teherano į Kijevą skridęs MAU „Boeing 737-800“ sudužo netrukus po to, kai sausio 8 dieną pakilo iš Imamo Khomeini tarptautinio oro uosto Irano sostinėje.

Žuvo visi 176 lėktuve buvę žmonės: 11 ukrainiečių, tarp jų 9 įgulos nariai, 82 iraniečiai, 63 kanadiečiai, 10 švedų, 4 afganai, 3 vokiečiai ir 3 britai.