„Mūsų ambasadoriaus areštas Teherane be jokio pagrindo ar paaiškinimų yra skandalingas tarptautinės teisės pažeidimas“, – pareiškė D. Raabas po ambasadoriaus Robo Macaire'o arešto.

Užsienio reikalų sekretorius perspėjo Iraną, kad jis yra „atsidūręs kryžkelėje“ ir turi rinktis „savo žygį parijo statuso link“ arba „imtis žingsnių deeskaluoti įtampą ir pasukti diplomatiniu keliu į priekį“.

R. Macaire'as buvo areštuotas dėl to, kad esą kurstė protestuotojus Teherane, pranešė laikraštis „Daily Mail“. Protestuotojai piktinosi, kad kariškiai trečiadienį per klaidą numušė ukrainiečių keleivinį lėktuvą, kuriam sudužus žuvo 176 žmonės, daugiausia Irano piliečiai.

Ambasadorius buvo paleistas maždaug po valandos, rašė „Daily Mail“.

„Radikalūs“ šūkiai


Irano naujienų agentūra „Fars“ pranešė, kad policija išvaikė studentus, šeštadienį skandavusius „radikalius“ šūkius per susibūrimą Teherane 176 žmonėms, žuvusiems per lėktuvo katastrofą, pagerbti. Dauguma žuvusiųjų yra iraniečiai ir kanadiečiai; tarp aukų yra daug studentų.

Naujienų agentūros AFP korespondentai pranešė, kad šimtai studentų pavakare buvo susirinkę prie Amiro Kabiro universiteto Teherano centre pagerbti aviakatastrofos aukų.

Vėliau susirinkimas virto pikta demonstracija. Studentai smerkė „melagius“ ir reikalavo, kad atsistatydintų ir būtų teisiami asmenys, atsakingi už keleivinio lėktuvo numušimą ir įtariamą šios klaidos dangstymą.

Kaip rašo CNN, viename vaizdo įraše iš protesto akcijos buvo girdėti raginimai Ali Khamenei trauktis. „Mirtis diktatoriui“, – šaukė protestuotojai.

„Khamenei, turėk sąžinės. Palik šalį“, – buvo girdėti vaizdo įraše.


Irano konservatoriams artima „Fars“ pranešė, kad policija „išvaikė“ studentus, kai jie išėjo iš universiteto ir blokavo gatves, sukeldami transporto spūstį.

Britanijos pasiuntinys Irane neigia, kad prieš areštą dalyvavo demonstracijoje

Didžiosios Britanijos ambasadorius Irane sekmadienį neigė, kad dalyvavo demonstracijoje 176 žmonėms, žuvusiems per lėktuvo katastrofą, pagerbti.

„Galiu patvirtinti, kad nedalyvavau jokiose demonstracijose! Nuvykau į renginį, kuris buvo reklamuojamas kaip [reiso] PS752 tragedijos aukų pagerbimas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ambasadorius Robas Macaire'as.

Jis pridūrė, kad buvo sulaikytas pusvalandžiui.

Anksčiau britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas paskelbė, kad Irano pareigūnai Teherane šeštadienį buvo trumpam sulaikę ambasadorių, ir pavadino jo areštą „skandalingu tarptautinės teisės pažeidimu“.

„Svarbus pirmasis žingsnis“


Irano prezidentas Hassanas Rouhani anksčiau pripažino kariškių atliktą vidaus tyrimą parodžius, kad ukrainiečių „Boeing 737“ numušė „dėl žmogaus klaidos paleistos raketos“. Jis tai pavadino „neatleistina klaida“.

Šis pripažinimas yra „svarbus pirmasis žingsnis“, anksčiau šeštadienį sakė JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir pažadėjo remti keturių per lėktuvo katastrofą žuvusių britų šeimas bei pateikti joms atsakymus.

B. Johnsonas pridūrė, kad Didžioji Britanija glaudžiai bendradarbiaus su Kanada, Ukraina ir kitomis tarptautinėmis partnerėmis, kad užtikrintų „išsamų, skaidrų ir nepriklausomą tarptautinį tyrimą bei žuvusiųjų palaikų sugrąžinimą“.

„Ši tragiška nelaimė tik didina įtampos regione deeskalavimo svarbą, – sakė jis. – Gyvybiškai svarbu, kad visi lyderiai dabar siektų diplomatinio kelio į priekį.

D. Trumpas perspėja nevykdyti „žudynių“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos atidžiai stebi demonstracijas Irane, surengtas po to, kai Teheranas pripažino numušęs keleivinį lėktuvą, ir įspėjo nevykdyti jokių naujų „žudynių“.

Iranas, iš pradžių atkakliai neigęs Vakarų tvirtinimus, jog lėktuvą netoli Teherano numušė raketa, vėliau visgi prisipažino netyčia numušęs Ukrainos orlaivį ir pražudęs visus 176 jame buvusius žmones. Apšaudymas įvyko netrukus po to, kai Iranas paleido raketų į bazes Irake, kuriose dislokuotos amerikiečių pajėgos.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani teigė, kad kariškių vidaus tyrimas parodė, jog „Boeing 737“ numušusi raketa buvo paleista „dėl žmogaus klaidos“, ir pavadino šią klaidą „neatleistina“.

D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ anglų ir persų kalbomis pareiškė esantis iraniečių pusėje ir stebintis demonstracijas.

„Drąsiems, ilgą laiką kenčiantiems Irano žmonėms: esu su jumis nuo savo kadencijos pradžios, o mano administracija ir toliau išliks jūsų pusėje“, – parašė D. Tumpas tviteryje.

„Negali įvykti dar vienų taikių protestuotojų žudynių ir negali būti vėl išjungtas internetas. Pasaulis stebi“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje lapkritį įvykusį susidorojimą su protestais.

„Atidžiai stebime jūsų protestus ir esame įkvėpti jūsų drąsos“, – pridūrė jis.

Lapkritį Iranui slopinant kilusius protestus žuvo daugiau kaip 300 žmonių, nurodo tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“.

Pranešama, kad daugelyje Irano provincijų buvo nutrauktas interneto tiekimas prieš atminimo renginius, suplanuotus praėjus mėnesiui po protestų.

Tuo tarpu Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau pareikalavo, kad Iranas pateiktų „visą informaciją“ apie lėktuvo numušimą. Otavos teigimu, tarp žuvusiųjų buvo 57 kanadiečiai.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei taip pat išreiškė užuojautą ir nurodė ginkluotosioms pajėgoms pašalinti „trūkumus“, kad tokia katastrofa nebepasikartotų.

Teheranas pripažino savo kaltę tik po to, kai kelias dienas neigė Vakarų teiginius, jog Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvą numušė per klaidą paleista raketa.

MAU orlaivis nukrito laukuose netrukus po pakilimo iš Teherano Imamo Khomeini oro uosto trečiadienį.

Nelaimė įvyko kelios valandos po to, kai Teheranas raketomis atakavo bazes Irake, kuriose dislokuotos amerikiečių pajėgos, taip atsakydamas į Irano generolo Qasemo Soleimani žūtį per drono smūgį Bagdade.

Nerimas, kad gali kilti plataus masto karas tarp Irano ir jo nesutaikomos priešininkės Amerikos, sumažėjo D. Trumpui pareiškus, jog Teheranas atsitraukė.

Teisingumas ir kompensacijos

Iranas patyrė didelį tarptautinį spaudimą leisti atlikti „patikimą“ tyrimą po to, kai atsirado vaizdo įrašas, parodantis akimirką, kai lėktuvas buvo atakuotas.

Filmuotoje medžiagoje, kurio autentiškumą patvirtino JAV laikraštis „The New York Times“, matomi greitai į dangų kylantis objektas ir ryškus blyksnis. Po kelių sekundžių pasigirsta sprogimas.

Irano kariuomenė teigė, kad po amerikiečių „grasinimų“ buvo paskelbtas aukščiausias parengties laipsnis ir kad lėktuvas pasuko ir priartėjo prie „opaus“ karinių pajėgų taško, o tada į jį dėl „žmogaus klaidos“ buvo paleista raketa.

H. Rouhanis teigė, kad Iranas buvo perspėtas dėl galimų JAV išpuolių po „kankinio” Q. Soleimani žūties.

Irano prezidentas pridūrė įsakęs „visoms susijusioms įstaigoms imtis visų būtinų veiksmų [siekiant užtikrinti] kompensacijas“ žuvusiųjų šeimoms.

Dauguma reiso PS752 keleivių buvo iraniečiai ir kanadiečiai, įskaitant dvigubą pilietybę turėjusius asmenis. Lėktuve taip pat buvo ukrainiečių, afganų, britų ir švedų.

H. Rouhanis šeštadienį Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pažadėjo, kad „visi šioje katastrofoje dalyvavę asmenys bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, pranešė Ukrainos prezidentūra.

Tai daugiausia aukų nusinešusi Irano civilinės aviacijos katastrofa nuo 1988 metų, kai JAV ginkluotosios pajėgos pranešė per klaidą virš Persijos įlankos numušusios Irano oro bendrovės „Iran Air“ lėktuvą. Tuomet žuvo visi 290 lėktuve buvę žmonės.

Patariama vengti skristi virš Irano visais aukščiais

Europos aviacijos saugumo agentūra (EASA) šeštadienį patarė oro bendrovėms vengti skristi virš Irano, šiam pripažinus, kad jo kariškiai per klaidą numušė keleivinį lėktuvą.

Kelias dienas neigęs atsakomybę, Iranas šeštadienį pripažino, kad oro gynyba trečiadienį dėl „žmogaus klaidos“ raketomis numušė ukrainiečių lėktuvą, kuriam sudužus netoli Teherano žuvo visi 176 juo skridę žmonės.

EASA nurodė po Teherano pripažinimo iš naujo įvertinusi pavojus komerciniams skrydžiams.

„Remiantis prieinama informacija rekomenduojama... atsargumo dėlei iki atskiro pranešimo vengti skristi virš Irano visais aukščiais“, – sakoma EASA pareiškime.

„Situacija labai dinamiška ir kitos savaitės pradžioje su Europos Komisija ir Europos Sąjungos narėmis bus vertinama iš naujo“, – nurodoma jame.