Asamblėja ištrinko Demokratinės junionistų partijos (DUP) lyderę Arlene Foster pirmąja ministre – faktine vyriausybės vadove, o airių respublikonų partijos „Sinn Fein“ vicepirmininkė Michelle O'Neill (Mišel O'Nil) tapo jos pavaduotoja.

Politiškai ir socialiai nerami provincija be administracijos gyveno nuo 2017 metų sausio, kai DUP ir „Sinn Fein“ vyriausybę sužlugdė nesutarimai dėl skandalo, susijusio su netinkamu lėšų panaudojimu.

90 asamblėjos narių kartais susirinkdavo, tačiau partijoms nepavykstant pasiekti susitarimo, regiono parlamentas savo pagrindinių funkcijų nevykdė.

Vis dėlto artėjantis Jungtinės Karalystės (JK) išstojimas iš Europos Sąjungos (ES) suteikė partijoms naują impulsą pamėginti rasti kompromisą.

Respublikonai ir junionistai buvo spaudžiami susitarti, iškilus naujų regiono rinkimų grėsmei, jeigu jiems nebūtų pavykę rasti bendros kalbos iki galutinio termino – pirmadienio.

JK vyriausybė Londone pažadėjo skirti daug lėšų mažam, bet strategiškai itin svarbiam regionui, jeigu „Sinn Fein“ ir konservatyvi DUP, esanti už ryšių su Britanija išsaugojimą, peržengs savo nesutarimus.

Abiem pusėms patvirtinus, kad remia naująjį susitarimą, Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney pareiškė, kad „kuriama istorija“.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pavadino pasiektą proveržį „itin teigiamu poslinkiu Šiaurės Airijos žmonėms“.

Po praeitą mėnesį įvykusių rinkimų JK konservatorių vyriausybė susigrąžino daugumą parlamente. Šią savaitė įvykęs Bendruomenių Rūmų balsavimas leis įgyvendinti premjero Boriso Johnsono pažadą sausio 31-ąją išvesti šalį iš Europos Sąjungos.

Po „Brexito“ Šiaurės Airijos siena su Airijos Respublika taps JK siena su ES.