Po šeštadienį vykusio partijos Tarybos posėdžio parlamentaras J. Bernatonis pasakojo, kad iki rinkimų abi partijos bandys įrodyti, kuri yra geresnė.

„Jie, be abejo, yra mūsų konkurentai. Ir jie buvo mūsų konkurentai ir praeituose rinkimuose, kadangi mūsų elektoratai persidengia. Ir mums kiekvienam reikia įrodyti, kas yra geresnis, kad už mus balsuotų rinkėjai“, – apie konkurenciją dabartinėje valdančiojoje daugumoje pasakojo jis.

Seimo narys skubėjo tikslinti, kad LVŽS nėra jų oponentai, ar priešininkai, bet sutiko – kad jie yra patys rimčiausi konkurentai.

Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas

LSDDP Rinkimų štabo vadovas J. Bernatonis teigė, kad plano kurti bendro sąraš1 su LVŽS Seimo rinkimams niekada ir nebuvo. Yra kitas planas, ir ne tik su valstiečiais.

„Mes esame susitarę dėl bendradarbiavimo rinkimuose. Tikiuosi, kad mes dar šį mėnesį susėsime su Ramūnu Karbauskiu ir galvosime apie vienmandatininkų iškėlimą – kad nebūtų pastatyti lyderiai, vienas prieš kitą. Analogiškai ir su kitais panašios krypties politikais situacija mus domina. Aš, kaip štabo vadovas visiškai nenorėčiau, kad Gintautas Paluckas ir Gediminas Kirkilas rungtųsi toje pačioje apygardoje. Nes tai būtų bereikalingas balsų išdraskymas“, – kalbėjo J. Bernatonis.

Ilgametis Seimo narys DELFI sakė, jog iki rinkimų sunkiai įsivaizduoja pokyčius buvusioje jo partijoje – Gintauto Palucko vadovaujamų socialdemokratų gretose. G. Kirkilas Tarybos posėdžio pabaigoje užsiminė, kad tikisi, kad buvę kolegos, galbūt sugrįš ir jėgos vėl bus suvienytos.

„Bus įdomu, ką žmonės rinksis“, – apie dviejų socialdemokratų partijų likimą kalbėjo J. Bernatonis.

Įvardijo J. Narkevičiaus klaidą

Parlamentaras sakė, kad nežino, ar antradienį Seimo valdantiesiems pavyks atmesti prezidento Gitano Nausėdos veto dėl Seimo rinkimų kartelės mažinimo iki 3 procentų.

„Jeigu nepraeisime 5 procentų, nepraeisime ir 3 procentų. Viskas priklauso nuo to, kaip įtikinsime žmones“, – apie partijos padėtį kalbėjo jis.

Antradienį Seimas spręs ne tik klausimą dėl parlamento rinkimų kartelės mažinimo, bet ir dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus likimo. Prezidentas G. Nausėda jau ne kartą paragino jį trauktis iš ministro pareigų.

J. Bernatonis įvardijo esminį susisiekimo ministro J. Narkevičiaus klaidą.

„Kažkokios aktyvios pozicijos mes neturime. Galvojame, kad tai yra premjero klausimas, labiau valstiečių ir Lenkų rinkimų akcijos klausimas. Manau, kad tas J. Narkevičiaus vertimas yra dėl to, kad jis padėjo atskleisti tam tikras negeroves sistemoje, kurios buvo iki jo. Ir tai sukėlė įtakingų asmenų pasipriešinimą. Iš kitos pusės – visuomenės nuomonė buvo sėkmingai suformuota prieš ministrą. Manau, kad čia yra ir jo pačio klaida – trūko savalaikės reakcijos“ , – kalbėjo parlamentaras.

Jaroslavas Narkevičius

„Reakcija turi būti žaibiška“, – komentavo J. Bernatonis.

Politikas sakė, kad jo visiškai negąsdina kalbos apie galimą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos.

„Tiesą pasakius, esu politikoje labai senai, manęs šis klausimas visiškai nejaudina, mes vis tiek dirbsime koalicijoje. Kas joje bebūtų, mes sutarę, dirbsime. Kažkieno kito samprotavimai mūsų nelabai paveiks“, – kalbėjo politikas.

„Aš manau, kad nėra prasmės niekam perimti valdžią iki rinkimų likus mažiau nei metams. Padaryti jau nieko nespės, manau, kad ši valdžia išliks iki rinkimų“, – DELFI kalbėjo Seimo narys J. Bernatonis.

Kalbasi ir su kitomis partijomis

LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas žurnalistams Tarybos posėdyje atskleidė, kad dėl Seimo rinkimų sąraše kels nemažai jaunimo, yra kalbamasi ir su kitomis partijomis.

„Iškelta virš 40 vienmandatėje ir iki 100 žmonių mes suformuosim daugiamandatėje sąrašą kartu su vienmandatininkais. Tą padarysime iki vasario pabaigos. Nemažai yra mūsų skyrių pirmininkų, mūsų frakcijos nariai, iškelsim nemažai jaunimo. Sąrašas, mano požiūriu, bus visiškai neblogas. (...) Mes kalbamės ir su kitomis partijomis, ir jie kalbasi su mumis. Niekas neskuba formuoti penketuko, nes po to tą padaryti labai sunku, jeigu nori sudaryti tokią koaliciją“, – tikino jis.

Politikas kol kas nenorėjo atskleisti „tikrųjų“ tikslų, bet prakalbo apie tai, kad yra galima ir kelių partijų koalicija.

„Įvairios partijos galėtų būti, kol kas nenorėčiau atskleisti mūsų tikrųjų tikslų. Su keliomis partijomis mes kalbamės ir jie kalbasi su mumis. Yra galima ne tik vienos, bet ir kelių partijų koalicija“, – sakė jis.