Penktadienį Teisėjų taryba vienbalsiai pritarė, kad 26 metus teisėja dirbusi Vaidutė Stangvilienė būtų atleista iš pareigų kaip pažeminusi teisėjo vardą. Teisėjų tarybos nariai pripažino, kad balsuodami dėl pritarimo prezidento Gitano Nausėdos dekretui atleisti teisėją neturėjo kito pasirinkimo, tačiau apgailestavo, jog vienas 59 metų teisėjos nusižengimas iš jos atims socialines garantijas, kurių ji buvo užsitarnavusi.

Pasak tarybos pirmininko A. Valantino, į pensiją išeinantys teisėjai gali pretenduoti į valstybinę teisėjo pensiją, jeigu yra įgiję reikiamą darbo stažą. Į tokią pensiją girta prie vairo įkliuvusi Alytaus teisėja galėjo pretenduoti po kelerių metų, tačiau dabar šios teisės neteko, nes iš pareigų turėtų būti atleista dėl teisėjo vardo pažeminimo – tokiems asmenims ši pensija neskiriama.

„Savo tarnybą baigę ir turėdami tinkamą stažą teisėjai gali pretenduoti į teisėjo pensiją, šiuo atveju, deja, tokios privilegijos, nors nemanau, kad tai privilegija, – tai sąžiningu darbu uždirbamas dalykas, – nebus, bet šioje vietoje norėčiau pasakyti, kad nesu dabartinio reguliavimo šalininkas, – kalbėjo A. Valantinas. – Manau, kad taip neturėtų būti, nes šiuo atveju mes turime teisėją, kuri išdirbo 26 metus, nagrinėjo ne vieną bylą ir vienas toks įvykis... Taip, tai yra žeminantis, skaudus (atvejis), bet jis neturėtų nubraukti 26 metų. Aš žinau, kad mūsų valstybėje yra ir kitokių situacijų, policijos darbuotojams galioja terminas, kada jiems nemokama pareigūno pensija, eina kalba apie trejus metus, matyt, reikėtų keisti reguliavimą ir mūsų teismų įstatyme, kuris reguliuoja pensijų skyrimą, nes aš manau, kad tos pasekmės neturėtų trukti visą gyvenimą.“

Pasak Teisėjų tarybos pirmininko, „visame pasaulyje yra taip sureguliuota, kad bet kokios pasekmės už padarytą veiką turi būti apibrėžtos laike“.

„Nes priešingu atveju gali atsitikti taip, kad sąžiningai ir nuoširdžiai dirbęs žmogus, kaip ir šiuo atveju – 26 metus, vienu tokiu poelgiu praktiškai nubraukia visą savo gyvenimo ateitį, – manau, kad tai nėra gerai, bet šiuo atveju bus taip“, – žurnalistams sakė A. Valantinas.

Paklaustas, ar ketina inicijuoti įstatymų pataisas, teisminės valdžios vadovas pabrėžė, kad Teisėjų taryba nėra įstatymų pakeitimų subjektas, tačiau pridūrė, kad „mūsų bendruomenė apie tai kalba“.

„Valstybėje turėtų būti vienoda tvarka, jeigu kiti pareigūnai gali turėti lengvatų, manau, kad ir teisėjai galėtų, manau, galėtų būti svarstomas šis klausimas“, – sakė jis.

A. Valantinas mano, kad teisėjo vardą savo poelgiu pažeminusiems teisėjams valstybinė pensija galėtų nemokama tam tikrą laiko tarpą. „O paskui žmogus, turintis reikalingą stažą pensijai, tikrai galėtų aplikuoti ir ta pensija galėtų būti skiriama“, – sakė jis.

„Mes niekada nedarome paskubomis, šis klausimas bus dar analizuojamas“, – pridūrė A. Valantinas.

Prieš incidentą – susitikimas su Nausėda

V. Stangvilienė nemalonumų sulaukė po įvykio gruodžio 24 d., kai apie 14 val. Alytuje, būdama neblaivi, sukėlė eismo įvykį – teisėjos vairuojamas „Nissan Primera“ Ligoninės gatvėje, kliudė stovintį „VW Golf“. Teisėjai nustatytas net 2,44 prom. girtumas. Kai teisėja į alkotesterį papūtė antrą kartą, nustatytas dar didesnis girtumas – 2,59 prom.

Viešumo vengianti V. Stangvilienė laikraščiui „Alytaus naujienos“ yra prisipažinusi, kad savo poelgiui pateisinti neturi žodžių: „Bu­vo sun­kus lai­ko­tar­pis dar­be, šiais me­tais dir­bau iki­teis­mi­nių ty­ri­mų tei­sė­ja. To­kių ty­ri­mų šį­met la­bai pa­dau­gė­jo. Dar pri­si­dė­jo as­me­ni­nės pro­ble­mos, tie­siog pa­lū­žau. Par­kuo­da­ma sa­vo au­to­mo­bi­lį už­kliu­džiau ki­tą, to net ne­pa­ju­tau, per sprin­dį nu­brau­kiau jo prie­ki­nę de­ta­lę. Iš na­mo iš­ėję du vy­rai pra­dė­jo ant ma­nęs šauk­ti, aš tie­siog pa­si­me­čiau. Tik­riau­siai jie iš­kvie­tė ir po­li­ci­ją.“

Vaidutė Stangvilienė ir Gitanas Nausėda
Ji tei­gė ne­be­ma­tan­ti sa­vęs ei­nan­čios tei­sė­jos pa­rei­gas: „Kaip aš ga­liu ja bū­ti, jei pa­ti to­kias by­las nag­ri­nė­ju. Man tik­rai gė­da ir prieš ko­lek­ty­vą, ir prieš pa­žįs­ta­mus.“

Dėl šio įvykio yra pradėtas ikiteisminis tyrimas.

V. Stangvilienė buvo viena iš 19 teisėjų iš apylinkių bei apygardų teismų, kurią praėjusių metų gruodžio viduryje prezidentas Gitanas Nausėda pakvietė į susitikimą Prezidentūroje. Tada G. Nausėda teigė, kad pasitikėjimas teismais – tai ir žmonių pasitikėjimas valstybe, todėl šį pasitikėjimą teisėjai privalo stiprinti savo profesionaliu darbu.

Penktadienį prezidentas V. Stangvilienę jau atleido iš pareigų. „Pasak šalies vadovo, teisėjams keliami aukšti etinio bei moralinio pobūdžio reikalavimai. Teisėjai privalo saugoti savo profesijos garbę ir prestižą, nes nuo to priklauso ir žmonių pasitikėjimas teismais“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

Pensijoms – milijonai

Teisėjų valstybinės pensijos pradėtos skirti nuo 2003 m. sausio 1 d. Jos skiriamos asmenims, dirbusiems Konstitucinio Teismo, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjais bei nuo Lietuvos paskirtais ar išrinktais bet kokio tarptautinio teismo teisėjais, jeigu kreipimosi dėl teisėjų valstybinės pensijos skyrimo metu yra Lietuvos Respublikos piliečiai, nuolat gyvenantys Lietuvos Respublikoje, taip pat sukako Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo nustatytą senatvės pensijos amžių, nustojo dirbti teisėjais ir yra įgiję ne mažesnį kaip 5 metų teisėjo darbo stažą.

Teisėjų valstybinė pensija apskaičiuojama iš paskutinių 5, prieš nustojant eiti teisėjo pareigas, metų teisėjo gauto darbo užmokesčio vidurkio ir skiriama: įgijusiems ne mažesnį kaip 20 metų teisėjo darbo stažą – 45 proc. šio dydžio; įgijusiems 15 ir daugiau metų teisėjo darbo stažą – 35 proc. šio dydžio; įgijusiems 10 ir daugiau metų teisėjo darbo stažą – 20 proc. šio dydžio; įgijusiems 5 ir daugiau metų teisėjo darbo stažą – 10 proc. šio dydžio.

Teisėjų valstybinės pensijos mokamos iš valstybės biudžeto, jas skiria ir moka Nacionalinė teismų administracija. Jos duomenimis, iki praėjusių metų gegužės 31 d., valstybinės pensijos buvo išmokėtos 223 teisėjams.

„Vidutinis mėnesinis išmokėtos teisėjų valstybinės pensijos dydis siekė 978,73 Eur, o visoms teisėjų valstybinėms pensijoms per mėnesį išmokėta suma sudarė 218 tūkst. 679,03 Eur“, – teigė teismų atstovai.