Gėlynas

Sausį pagrindinis darbas – apsaugoti augalus nuo atšiauraus oro arba šalinti to padarinius. Jei sninga, stebėkite, kad ant augalų nesusidarytų per storas sniego sluoksnis, o jei sniego nėra, reikia apsaugoti augalus nuo šalčio – papildomai apdengti.

Kai daug prisninga, besikeičiantys atodrėkio ir šalčio laikotarpiai gali pakenkti augalams ar netgi juos sunaikinti. Todėl reguliariai nukaskite per storą sniego sluoksnį.

Tinkamiausia danga žiemą – 20 cm puraus sniego, iškritusio ant įšalusios žemės. Po juo išlieka pastovi temperatūra, ir taip susidaro idealios sąlygos daugelio augalų žiemojimui. Jei sniego mažoka, galim prikasti jo nuo takelių užberti ant lysvių. Tik sniegas turi būti švarus, be druskos, be smėlio ir be akmenukų. Deja, toli gražu ne visada gamta mums atsiunčia šį gėrį.

Jeigu sniego nėra, rožes, daugiamečius augalus, ankštinius pridenkite spygliuočių šakomis, o tulpes ir kitas svogūnines gėles apiberkite durpėmis, mulču.

Sausį dažniau pasirodo saulė, jos spinduliai gali pakenkti kai kurioms tujų rūšims, taip pat rododendrams, kukmedžiams, buksmedžiams, maumedžiams ir kitiems žaliuojantiems augalams. Antroje žiemos pusėje tokius augalus reikia pridengti ar padaryti jiems pavėsį – taip apsaugosite nuo drėgmės ir nudegimų saulėje.

mulčas

Daigai ir kambariniai augalai

Sausį pradedame daiginti augalus. Pagalvokite, ką norėsite pasėti ir pasodinti pavasarį, ir nuspręskite, ką daiginsite patys, o kokius daigus nusipirksite ir pasodinsite į lysves.

Sausio vidury sėjamos gėlių su ilgu vegetaciniu periodu sėklos. Sėklas suberkite į substratą, neužberkite žeme. Substratą uždenkite plėvele arba stiklu, paviršių reguliariai purenkite. Kai sėklos sudygs, daigeliams reikės 18–20 laipsnių temperatūros ir papildomo apšvietimo po 14 val. per dieną.

Ant palangės galima daiginti svogūnus, sėti salierus, burokėlius ir petražoles.

Dienos ilgėja, bet kambariniams augalams šviesos dar mažoka, todėl nereikia jų dažnai tręšti ir laistyti. Bet jeigu namuose labai šilta ir sausa, stebėkite, kad augalai neperdžiūtų, apipurkškite juos vandeniu, o esant reikalui, palaistykite.

Sausį toliau žydi kalėdinis kaktusas. Žydinčius augalus reikia ne tik laistyti, bet ir patręšti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)