„Nenustatytas orlaivis taikėsi į transporto priemones ir ginklų sandėlius Abu Kamalio rajone, kilo didelis sprogimas. Žuvo mažiausiai aštuoni irakiečių „Hashed“ kovotojai“, – sakė Sirijos karą stebinčios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Jis pridūrė, kad dar keli kovotojai buvo sužeisti.

Sirijoje ir Irake veikianti JAV vadovaujama karinė koalicija, su kurios atstovu spaudai susisiekė naujienų agentūra AFP, paneigė sudavusi šį smūgį.

SOHR vadovas sakė, kad nuo trečiadienio bepiločiais orlaiviais buvo atakuoti trys kaimai Abu Kamalio rajone, kur aktyviai veikia Teheranui lojalios pajėgos. Per smūgius žmonės nežuvo.

Pastarasis gyvybių nusinešęs antskrydis buvo surengtas smarkiai išaugus įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Irano, kurios epicentre atsidūrė Irakas.

Praėjusių metų pabaigoje per JAV antskrydį Irake buvo nukauti 25 kovotojai, priklausę sukarintos organizacijos „Hashed al Shaabi“ radikaliajai grupei „Kata'ib Hizbollah“, remiamai Irano.

Sausio 2 dieną „Hashed al Shaabi“ šalininkų minia apsupo didžiulį JAV ambasados kompleksą, reikšdama įtūžį dėl šio amerikiečių aviacijos smūgio.

Jau kitą dieną per JAV bepiločio orlaivio smūgį šalia Bagdado tarptautinio oro uosto buvo nukauti įtakingas iraniečių generolas Qasemas Soleimani ir „Hashed al Shaabi“ vado pavaduotojas bei „Kata'ib Hizbollah“ įkūrėjas Abu Mahdi al Muhandisas.

Q. Soleimani vadovavo elitinėms Kudso (Jeruzalės) pajėgoms, atsakingoms už Revoliucinės gvardijos operacijas užsienyje, ir buvo itin populiari bei įtakinga figūra Irane.

Teheranas pažadėjo žiauriai atkeršyti už šią amerikiečių operaciją. Trečiadienį jis paleido 22 balistines raketas į Irako bazes, naudojamas amerikiečių ir kitų užsienio valstybių pajėgų.

Iranas paskelbė, kad per smūgius žuvo 80 žmonių, bet nei JAV, nei Irako kariškiai apie aukas nepranešė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)