Klaipėdos maisto ir veterinarijos vadovas Antanas Bauža sako, kad dar trečiadienį susitarta su keliais žvejais, kurie dirba skirtingose vietose – mariose ir Baltijos jūroje. Kol vyks tyrimas, apie žvejybos draudimus nekalbama.

„Žvejyba užsiimančius laivus informavome ir sutarėme, kad ketvirtadienį paimsime tirti jų pagautas žuvis. Kiek tyrimas užtruks, kaip buvo ir su chromu, negalime pasakyti. Kai tik gausime atsakymus, tuomet ir bus aišku, ką žvejams toliau daryti. Dabar esame sutarę su Kuršių marių žvejais, susisiekėme ir su keliais, kurie žvejoja Baltijos jūroje, tirsime iš kelių vietų“, – paaiškino A. Bauža.

Žvejai neslepia, kad žinia apie įžūlią taršą sukrėtė, mat žuvys yra jų pragyvenimo šaltinis, nemažai žvejų amatą paveldi iš kartos į kartą, o šviežių žuvų žmonės visuomet norėjo. Jei pasitvirtins blogiausias scenarijus ir žvejyba iš viso bus uždrausta, ne vienam gresia bedarbio dalia.

„Niekas nežinojo, kol spauda pranešė. Dabar neaišku, uždraus žvejybą ar neuždraus. Jei uždraus, kažkas turės kompensuoti viską – įrankiai nupirkti, varikliai, valtys, žmonės negalės dirbti. Ką reiks daryt? Kažkas turi atsakyti už tai. Nors sunku pasakyti, ką parodys mėginiai, nes bent aš žvejoju palei Juodrantę. Čia srovės eina įvairios – ir į vidaus vandenis, ir lauk. Žuvys nuplaukia ir į Rusiją, iš ten atplaukia, atplaukia ir iš Nemuno. Viskas nuo srovių priklauso. O arti vietos, kur bėga teršalai, draudžiama žvejoti. Nebent su meškere kas nueina“, – sako Kuršių mariose ne vieną dešimtmetį žvejojantis Liudvikas Valius.

Sūnui verslą perduoti norintis vyras sako, kad, jei teks atsisakyti žvejybos, net ir kompensacijos, kurios iš pažiūros nemenkos, neatpirks investicijų į verslą. Jau dabar žvejyba ribojama, o, jei visai bus uždrausta, nukentės labai daug žmonių.

Baltijos jūroje žuvis gaudantis klaipėdietis Virginijus Jurkus tikisi, kad penktadienį iš jūros pargabenęs laimikį išgirs tik gerų naujienų.

„Labai seniai yra buvę, kad draudė prekiauti menkėmis, buvo ten kažką radę. O šiaip žuvys tikrinamos gana dažnai, kontrolė tikrai gera, tad tikiu, kad Baltijos jūros žuvys bus geros“, – sako V. Jurkus.

Į Baltijos jūrą, netoli Melnragės molo, žvejoti keliaujantis Marius Rumskas sako, kad jau ne kartą viešai buvo pasklidusios žinios, esą kažkur sužvejotose menkėse aptikta sunkiųjų metalų. Tačiau, kiek pats tikrinęs savo laimikį, dar niekada neišgirdo blogų žinių, kad žuvys būtų užterštos.

„Pasakysiu savo nuomonę: teršė čia ne vienus metus, bet, kiek tikrinamos žuvys, niekada nebuvo nieko rasta. Dabar paprašė pusantro kilogramo strimelių. Atrinksime iš tinkų ir nuvešime Maisto ir veterinarijos tarnybai. Bet netikiu, kad ką nors negero ras“, – sako M. Rumskas.

AB „Grigeo“ pagrindinis akcininkas Gintautas Pangonis ketvirtadienį pripažino, kad tarša iš Klaipėdoje esančios gamyklos tikrai keliavo į Kuršių marias. Kokia padaryta žala gamtai, aiškinasi tiek Aplinkos ministerija, tiek teisėsaugos atstovai.