Buvusios Senamiesčio pagrindinės mokyklos (dabar – progimnazijos) observatorija yra senojo pastato laiptinėje. Čia įrengtas kupolas. Observatorijos idėjos iniciatorius – fizikos mokytojas Stanislovas Vitkauskas.

Ji galėjo būti įkurta 1962 metais, tuo metu, kai prie pagrindinio mokyklos pastato buvo statoma sporto salė, priestatas. Sovietmečiu veikusi observatorija nebuvo įmantri, ant medinės pakylos stovėjęs teleskopas nebuvo galingas, bet juo buvo įmanoma stebėti žvaigždes, planetas, mėnulį. Observatorija gyvavo neilgai, jau 8-ojo dešimtmečio pradžioje ji buvo nebenaudojama, o vėliau ir visai apleista.

Pernai vasarį Lietuvoje kuriamo fondo švietimui prie VšĮ „Global Lithuanian Leaders“ idėjos autoriai – visuomenininkas, verslininkas dr. Vladas Lašas bei konsultantas ir švietimo inovatorius Lukas Benevičius – Ukmergės technologijų ir verslo mokykloje organizavo renginį „Švietimo inovacijų dirbtuvės Ukmergėje“. Partneriais buvo Ukmergės rajono savivaldybė, Ukmergės technologijų ir verslo mokykla, nevyriausybinė organizacija „Junior Achievement Lietuva“ bei konsultavimo agentūra Edukatoriai.lt. Jo metu pristatyta idėja atkurti Ukmergės Senamiesčio progimnazijos observatoriją, suremontuoti laiptinę, sumontuoti naujus laiptus į observatorijos aikštelę, sumontuoti koloną teleskopui, aplink koloną sumontuoti specialią pakylą, įsigyti teleskopą, restauruoti kupolą. Nupirkti ir padovanoti teleskopą mokyklai įsipareigojo kuriamas fondas švietimui prie VšĮ „Global Lithuanian Leaders“ ir jo mecenatas dr. V. Lašas, o mokykla – atlikti visus patalpų remonto, kupolo restauravimo darbus.

Šį įsipareigojimą Senamiesčio progimnazija įgyvendino. Darbams atlikti projektą parengė ukmergiškis architektas Saulius Sakalis, darbus atliko Senamiesčio progimnazijos darbuotojai, kuriuos konsultavo Molėtų observatorijos lektorius Saulius Lovčikas ir UAB „IDD“ direktorius Dalius Aleksandravičius. Sudėtingas konstrukcijas pagamino ir sumontavo Gintautas Žitlinskas, o teleskopą „Celestron CPC 1100“ nupirko ir padovanojo dr. Vladas Lašas.

Šis teleskopas didina vaizdą 560 kartų, o tamsoje yra 1 600 kartų stipresnis už žmogaus akį. Jis yra kompiuterizuotas, juo galima fotografuoti. Teleskopas turi priedus, filtrus, sugeriančius miesto šviesas.

„Ši observatorija yra išskirtinis objektas, neturintis analogų Lietuvos ugdymo įstaigose, kuris yra vertingas naudingas ne tik pačiai progimnazijai, bet ir kitoms rajono švietimo įstaigoms.

Mes bendradarbiausime su Molėtų observatorija. Mokykloje vyks astronomijos būreliai, bus organizuojamos edukacinės programos“, – sakė Ukmergės Senamiesčio progimnazijos direktorius Arūnas Kerza.