CNN Travel“ pernai paskelbė sensacingą naujieną: Sambukos miestelyje, pietinėje Italijoje, apleisti, apšiurę namai pardavinėjami už vos vieną eurą, arba už šiek tiek daugiau nei dolerį. Taip tikimasi pritraukti naujų gyventojų ir atgaivinti mirštančias bendruomenes.

Ši istorija žaibiškai išplito, patraukdama pasaulinį susidomėjimą, ypač kai ir kiti miesteliai bei kaimeliai, nuo šiaurinių Alpių iki saulėtosios Sicilijos, pietinės šalies dalies, mėgina siūlyti panašius sandorius, rašo CNN.

Netrukus dalį šių miestelių užplūdo potencialių pirkėjų minios. Miestelių merai sulaukė tūkstančių užklausimų, svetainės lūžinėjo, į apsnūdusius miestelius plūstelėjo lankytojų srautai, vietiniai gyventojai puolė į paniką.

Siaurų skersgatvių tylą skrodė skardūs užsienio svečių bei žurnalistų balsai. Pirmą kartą per ištisus dešimtmečius buvo atrakinamos apdulkėjusios, voratinkliais apaugusios namų durys, žmonės rikiavosi nuo ankstaus ryto svajodami išsirinkti „casa dolce casa“ (širdžiai mielus namus).

Kaip 2018 lapkritį rašė CNN, kai kas iš pirmųjų pirkėjų jau įsikėlė, ir panašu, kad bent kartą pasiūlymas, atrodęs pernelyg geras, kad būtų tiesa, yra iš tiesų vertas dėmesio.

Ar po kiek daugiau nei metų viskas nurimo? Ar visi pigūs namai išgraibstyti?

Na ne. Vis dar įmanoma suskubti į traukinį, praneša CNN.

Žemiau CNN pateikia miestelius, vis dar siūlančius sandorius tiems, kurie yra nusiteikę įsigyti apgriuvusį itališką namą, kartu įsipareigodami jį suremontuoti.


Jeigu domina tokia perspektyva, skiriami keli patarimai:

Pirmiausia – nebent pažįstate asmeniškai žmones, kurie jau išmynę šį kelią ir gali patarti, – verta panaršyti po oficialias svetaines, kuriose pateikiami parduodamų namų sąrašai ir atitinkama prašymo forma.

Patartina, prieš sudarant sandorį, aplankyti išsirinktą vietovę, nors nemažai pirkėjų stveria namą jo nė nematę.

Jeigu jūsų prašymo forma ir dokumentai patvirtinami, miestas susisieks su jumis ir informuos apie tolesnius žingsnius.

Bet atminkite, yra viena gudri sąlyga: pirkėjai privalo sumokėti užstatą, kuris gali siekti nuo 2000 iki 5000 eurų, ir įsipareigoti suremontuoti nuosavybę per trejus metus. Kai namas bus suremontuotas, o jo įsigijimo dokumentas patvirtintas, užstatas bus sugrąžintas.

Be to, sulaukus pasiūlymų gausos, kai kurių miestelių merai skelbė aukcionus, tad kaina greitai padidėjo ir ne visiems pasisekė įsigyti būstą už 1 eurą.

CNN siūlo miestelių sąrašą, kuris padės pasirinkti tinkamą vietą, kur vis dar galima rasti tokių siūlymų.

Gangis

Įsikūręs Sicilijoje, šalia Palermo, šis sraigės formos miestelis buvo vienas iš pirmųjų, 2011 metais pasiūlęs pirkti namus už eurą, ir iki šiol sėkmingiausiai juda šia kryptimi.

„Mes labai tuo didžiuojamės, – sako miestelio meras Giuseppė Ferrarellas. – Naujųjų savininkų dėka suremontuota daugiau nei 160 apšiurusių namų, ir tokia tendencija akivaizdžiai paskatino privačiojo sektoriaus nekilnojamojo turto rinkos pagyvėjimą. Miestelio senamiestis ir vėl švyti.“


Ir dar ne visi tokie namai parduoti – rinkoje tebėra apie penkiolika laisvų namų.

Senieji namai, žinomi kaip „pagliarole“, yra dviejų aukštų, pastatyti devynioliktajame amžiuje; apatinis aukštas buvo numatytas gyvuliams laikyti, viršutinis – valstiečių šeimoms apgyvendinti. Juose yra du įėjimai: vienos durys įkalnėje, kitos nuokalnėje. Tokie namai nuo seno būdingi „bičių avilių stiliaus kaimeliams“, įsikūrusiems ant kalvos šlaito.

Gangis priklauso gražiausių Italijos miestelių klubui, – toks metinis garbingas apdovanojimas suteikiamas kaimo vietovėms.

Miestelį, kurį įkūrė graikai, turi mistinę aurą – tai viena iš dviejų Europos vietų, kurioje, kaip tikima, buvo apsireiškusi Šventoji Dvasia.

Čia atsiveria ir dieviškas vaizdas į Etnos ugnikalnį.

Ololajis

Šis miestelis yra įsikūręs laukiniame Barbagijos kalnų regione, Viduržemio jūros Sardinijos saloje, čia iki šiol kultivuojamos senovinės žemės ūkio tradicijos.

Namai pastatyti iš pilko granitinio akmens, o miesto sienos padengtos ryškiais grafičiais.

Grynas oras, jokio smogo ir įspūdingi vaizdai turi gydomąją galią, įsitikinę nauji atvykėliai. Rudenį, kai čia vyksta „Cortes Apertas“ („Atviri kiemai“) renginys, visuomenei duris atveria arklidės ir senovinės velėnomis išklotos tavernos, siūlančios fantastiškai gero vyno, kumpio, sūrio ir keletą kitų delikatesų. Iš tiesų, šis miestelis – tikra sūrių karalystė, garsėjanti savo rinktiniu „Casu Fiore Sardo“ sūriu.

Iš kultūrinių Olalajo akcentų būtina paminėti kaukių karnavalą su ožių kostiumais ir senoviniais ritualais.

Pasak miestelio mero Efisijo Arbau, iki šiol čia parduota dešimt namų. Vieną iš jų olandų sutuoktinių pora pavertė prabangiais B&B („bed-and-breakfast“, „lova ir pusryčiai“) svečių namais.

„Namų už eurą projektas paskatino tiek turistų bumą, tiek regionines investicijas, – sako meras. – Esame pakeliui į modernųjį renesansą.“

Bivona

Bivona yra paskutinis Sicilijos miestelis, prisijungęs prie jau minėtos grupės; čia taip pat siūlomos mokestinės lengvatos, yra mažesnės biurokratinės kliūtys tiems, kas nori įsigyti apleistą gyvenamąjį būstą.

Įsikūrusi „Sicani Hills“ parko centre akmeninio amfiteatro viduje, Bivona atitinka savo lotynų kilmės pavadinimą „Bisbona“, kuris reiškia „dukart geresnis“ ar „dukart gražesnis“ – aliuzija į derlingą jos žemę ir nepaliestą žmogaus rankų kraštovaizdį.

Apelsinų giraitės, persikų medžiai, arabiški kiemai, egzotiška virtuvė su saldžiarūgščiais patiekalais, gurmaniniai-religiniai festivaliai – vieni iš pagrindinių šio miestelio akcentų, viliojančių naujus gyventojus.

„Mes gauname kasdien šimtus elektroninių laiškų, todėl įsteigėme agentūrą, kuri aptarnauja pirkėjus įvairiomis kalbomis ir padeda jiems įsikurti, – sako miesto municipaliteto patarėja Angela Cannizzaro. – Vietiniai gyventojai šiuo metu puoselėja daug vilčių, šis gražus miestelis nusipelno antrojo gyvenimo.“

Namai bus paskirstyti, kai bus apsvarstyti visi prašymai. Šiuo metu galima įsigyti dešimt tokių namų, bet ateityje, manoma, bus pasiūlyta dar daugiau.

Kamarata

Kamaratoje, ko gero, galima rasti geriausių sandorių, čia namai siūlomi visiškai nemokamai; be to, galioja papildoma paskata – 1 000 eurų premija už kiekvieną naujagimį.

Įsikūręs laukinėje Sicilijos dalyje, jis garsėja kaip „miestelis su 1 000 balkonėlių į Rytus“, nes iš kiekvieno namo lango atsiveria įspūdingi saulėtekiai.

Vietiniai gyventojai didžiuojasi savo ypatingu svetingumu. Miestelio virtuvė garsėja puikiais patiekalais, tokiais kaip žarnokai, aviena, saldžiarūgštis daržovių troškinys „Caponata“ su kedro riešutais bei migdolais, „sanguinaccio“ saliamis, pagamintas su kiaulių krauju (laikomu afrodiziaku).


Miestelis žinomas ir dėl savo gyventojų ilgaamžiškumo, kurį, tikima, lemia švelnus klimatas ir grynas oras Kamaratos kalno gamtos rezervate.

Šiuo metu rinkoje vis dar yra dešimtis nenupirktų namų, iki šiol įsigyti tik du.

„Aš paskelbiau šį siekį savo kampanija, – sako miestelio meras Cincenzas Giambronė. – Jeigu buvę savininkai nepasirodys ir nepareikš pretenzijų į savo griūvančią nuosavybę, visi tušti pastatai bus eksproprijuoti ir pasiūlyti naujiems atvykėliams.“

Zungolis

Zungolis didžiuojasi nuostabia geografine vieta, jis įsikūręs netoli Neapolio ir Amalfio kranto. Įsikūrusį ant smiltainio kalvos, jį sudaro tikras labirintas iš urvų ir zigzagais išraizgytų skersgatvių, – visus juos jungia didžiuliai, nelygūs, žole apžėlę grindinio akmenimis grįsti laiptai, vedantys stulbinančios pilies link.

Viduramžiški tiltai veda prie grupelės pastelinių spalvų ūkinių pastatų – žydrų, rausvų, žalsvų bei gelsvų – ir kupolo formos aristokratiškų didžiulių namų-rūmų, galinčių apgyvendinti apie tūkstantį žmonių.

Daugiasluoksniuose bizantiškojo stiliaus urvuose, kitados, kryžiaus žygių eroje, naudojamuose kaip sandėliai, dabar brandinami ašaros formos „Caciocaballo“ sūriai.

Unikalaus gamtovaizdžio vietovėje, senoviniais piemenų takais, organizuojami pėsčiųjų žygiai.

Zungolis neseniai įgavo naujo švytėjimo ir spalvų, – čia nutiesti nauji šaligatviai, įrengtas modernus apšvietimas, puikiai veikia Wi-Fi ryšys.

Iki šiol parduota trisdešimt namų, bet šių metų sausį planuojama pristatyti rinkai naują, trečiąją namų partiją.

„Pučia permainų vėjai, jie pagyvins vietos kaimo ekonomiką ir sukurs naujų darbo vietų“, – sako miestelio meras Paolas Carosas.


Borgomcavalė

Borgomcavalė – ideali alpinė alternatyva kaitriajai Sicilijai. Įsikūręs Pjemonte prie sienos su Šveicarija, šis miestelis siūlo trigubą sandorį: apleistus namus už eurą, 1 000 eurų už kiekvieną naujagimį ir dar 2 000 eurų kiekvienam, norinčiam pradėti verslą.

Nors įspraustas kanjone, Borgomcavalė mėgaujasi saulės šviesa visą dieną, net žiemą, taip yra dėl milžiniško veidrodžio kitapus šlaito, atspindinčio spindulius.

Šiame miestelyje, dar vadinamame miniatiūriniu brangakmeniu, gyvena 320 žmonių.

Ryškių spalvų namai nendrių stogais – svarus kalnų šlaito akcentas – rikiuojasi aplinkui tvarkingas, akmenimis grįstas aikštes su mediniais suoleliais ir gėlių vazonais.

Čia pamatysite freskomis ištapytas arkų formos verandas ir erdvias lodžijas. Tarp už eurą parduodamų namų yra griūvančių medinių bei akmeninių namelių, daržinių, arklidžių ir buvusių ūkinių pastatų bei amatininkų dirbtuvių.

Tačiau iki šiol parduoti tik penki namai, daugiausia patiems italams ir grupelei vienuolių.

„Čia įsikelia naujos šeimos, – sako miestelio mero pavaduotojas Stefanas Bellottis. – Vos prieš kelias dienas čia gimė mergaitė, tai sveikintinas įvykis, jos tėvai gavo žadėtą premiją.“

Sambuka

Iš visų Italijos vietovių, kur parduodami namai už eurą, aiškiausiai pirmauja Sambukos miestelis, esantis Sicilijoje. Pasaulinei žiniasklaidai paskelbus pernai sausį, kad vietos valdžia išparduoda apleistus statinius, siekdama susigrąžinti gyventojus, į miestelį ėmė plūsti potencialūs pirkėjai. Susidomėję žmonės iš viso pasaulio tikra ta žodžio prasme užtvindė Sambuką, valdžia sulaukė tūkstančių prašymų.

Meras, negalėdamas patenkinti rekordinės paklausos ir įžvelgdamas verslo galimybes, nusprendė parduoti aukcione visus šešiolika namų didžiausią kainą pasiūliusiems pirkėjams, iki 25 000 eurų. Tik vienas namas buvo parduotas už eurą. Priešingai nei kiti miestai, tarpininkavę pirkėjų bei pardavėjų sudaromuose sandoriuose, čionykštei valdžiai priklauso visi pastatai, palikti po 1968 metų žemės drebėjimo, todėl ji gali lengvai disponuoti tuščia nuosavybe.

Meras, negalėdamas patenkinti rekordinės paklausos ir įžvelgdamas verslo galimybes, nusprendė parduoti aukcione visus šešiolika namų didžiausią kainą pasiūliusiems pirkėjams, iki 25 000 eurų. Tik vienas namas buvo parduotas už eurą.

„Mes išgyvename taikią revoliuciją“, – sako miestelio mero pavaduotojas Giuseppė Cacioppo. Nekilnojamojo turto rinką atgaivino daugiau nei 80 privačių pardavimo sandorių, nesiliaujantys potencialių pirkėjų srautai, pageidaujantys įsigyti net dalį žemės, alyvmedžių giraičių ir vynuogynų.

Pagrindinis Sambukos traukos centras – vaizdingas Saračeno apylinkių labirintas, Belvederis, kur kitados stovėjo emyro rūmai, ir jį juosiančios raižytos kalvos su vynuogienojais, iš kurių vynuogių gaminamas aukštos kokybės vynas. Tarp vietos delikatesų būtina paminėti sraiges ir spenelio formos pyragaičius, žinomus kaip „minne“.

Nulvis

Sardinijoje esantis Nulvis, dar žinomas kaip piemenėlių miestelis, įsikūręs ne bet kur – šalia smėlėtų Stintino ir Azinaros salos paplūdimių.

Gamtovaizdis nusėtas senovinių išlikusių statinių nuragų (nuraghe) altoriais, o pats miestelis išsiskiria ryškiomis sieninėmis freskomis (murale), vaizduojančiomis kaimo vietovių realijas ir mistines scenas.

Čia yra keistų, paslaptingų akcentų: sugriuvusios bažnyčioje vietoje dabar driekiasi pagrindinė miestelio gatvė, jos akmeninė nava vis dar stūkso virš praeivių galvų; išliko šventas akmeninis šulinys, kur senovės gentys nešė aukas pagoniškiems vandens dievams.

„Mes turime devynias nuosavybes už eurą, ir jos bus jau artimiausiu metu parduotos, bet ilgainiui rinkai pasiūlysime daugiau tokių statinių, nes kai kurie ankstesni pirkėjai planuoja atsikratyti savo pirkinių, – sako vietos municipaliteto patarėjas Luigis Cuccureddus. – Kai projektas buvo inicijuotas, vietiniai gyventojai manė, kad tai pokštas ir kad įvyks stebuklas, jei bent vienas namas bus parduotas. Mes įrodėm, kad jie klysta.“

Kantjanas

Kantjaną, esantį abipus sienos tarp Umbrijos ir Markės centrinėje Italijoje, įkūrė ūmaus būdo italų gentys, kurios buvo priverstos nusilenkti Romai. Dėl savo strateginės vietos palei vaizdingą Flaminijos kelią (Via Flaminia), vieną iš seniausių Italijos maršrutų, senovės romėnai pavertė miestelį karine gyvenviete.

Dvi apšiurusios ūkio sodybos, įsikūrusios kaimo vietovėje, jau parduotos už eurą, bet pora istorinių statinių miestelio senamiestyje vis dar ieško naujų šeimininkų. Vienas iš jų – stulbinantys, nors ir griūvantys, rūmai, kurių rekonstrukcijai prireiktų 120 000 eurų.

Kantjane tvyro keista atmosfera, susijusi su arkliais. Vietos medkirčiai ilgainiui tapo grynaveislių žirgų veisėjais, čia pradėtos rengti neįprastos žirgų mugės, radosi arkliena paremta virtuvė: mėsos kukuliai ir džiūvėsėliuose apvoliota kumeliukų mėsa – greičiausiai delikatesas, patiekiamas kartu su itališku „ visciolata“, rūgščiu vyšniniu likeriu.

„Mes esame netoli Gubijaus ir Urbino, žmonės žavisi mūsų viduramžiška turgaus aikšte ir lengvu, nesudėtingu gyvenimo būdu“, – sako merijos patarėjas Filippas Gentilotiis.

Fabrikė di Vergemolis

O gal norite įsigyti namą už eurą Toskanoje, šalia Lukos, Pistojos ir elegantiškosios Versilijos krantų?

Tai ne pokštas. Šį miestą sudaro grupė kaimelių, išsibarsčiusių po Apuano Alpių UNESCP saugomus miškus; šis rajonas nusėtas pavienių vaiduokliškų, po vešlia augmenija pasislėpusių statinių, kuriuose kažkada gyveno kalnakasiai. Čia tikros džiunglės, su kyšančiomis akmeninėmis sienomis ir įgriuvusiais stogais. Į daugelį tokių vietų galima nukakti tik pėsčiomis. Sunkiai prieinama vietovė trukdo atsikratyti šių nuosavybių.

„Mes šio projekto ėmėmės 2006 metais, – sako merė Michelė Gianni. – Prireikė ne vienų metų, ir kol kas parduotos tik aštuonios sodybos. Bet greičiausiai yra jų dar koks šimtas, namais domisi žmonės iš Kinijos, Rusijos ir Brazilijos. Bėda ta, kad sunku surasti buvusių savininkų paveldėtojus, daugiausia gyvenančius Jungtinėse Valstijose.“

Kadangi šis rajonas silpnai išvystytas, investuotojai iš Europos Sąjungos gali susigrąžinti iki 60 proc. namų atnaujinimo išlaidų. Tie, kurie susivilioja pasiūlymu, gali mėgautis švariais upeliais, senoviniais neįprastais tiltais ir ypatingu „Grotta del Vento“ – arba Vėjo urvu, – kur vėjo gūsiai sukelia bauginantį aidą.

Musomelis

Pačioje Sicilijos šerdyje esantis Musomelio miestelis pardavė 125 namus po eurą. Dar galima įsigyti penkiasdešimt namų už tokią kainą, taip pat ir nemažai kitų „aukštesnės klasės“, geresnės būklės statinių (bet jau už šiek tiek didesnę kainą).

„Mes raginame senuosius savininkus parduoti savo nuosavybę, kad galėtume perduoti jas į naujų atvykėlių rankas“, – sako miesto merijos patarėjas Toti Nigrelli.

Sausmedžiais ir eukaliptais apjuosto Musomelio pavadinimas kyla iš lotyniško „Mons Mellis“, arba „Medaus kalnas“.

Tarp vietos delikatesų reikia paminėti medumi glaistytas „Guastedde“ bandeles ir „Cuddureddi“, keptas, piene išmirkytas spurgas.

Miestelis didžiuojasi viena iš įstabiausių, kvapą gniaužiančių Italijos tvirtovių, dar vadinama „Užburtąja pilimi“, kuri stūkso ant smailios uolos, lyg koks voras.

Derlingi žali laukai nusėti senomis sieros kasyklomis, šventyklomis, romėnų nekropoliais ir pirmykščių gyvenviečių pėdsakais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)