Ne vieną mėnesį Australijoje siaučiančios liepsnos pasiglemžė daugybę namų ir net keletą miestelių. Šalyje išdegė didesnis nei 7 mln. hektarų plotas: daugiausia krūmynai, brūzgynai, miškai ir nacionaliniai parkai, kuriuose gyveno unikali bei mylima šalies flora ir fauna, informuoja CNN.

Fotoagentūrų publikuojamose nuotraukose – tragiški vaizdai, kuriuose matyti šimtai gyvūnų gaišenų.

Vien Naujojo Pietų Velso valstijoje nuo gaisrų nukentėjo beveik pusė milijardo gyvūnų. Sidnėjaus universiteto ekologai tvirtina, kad milijonai žuvo. Šis skaičius apima paukščius, roplius ir žinduolius, išskyrus šikšnosparnius, vabzdžius ir varles, todėl tikėtina, jog tikrasis skaičius yra gerokai didesnis.

Sidnėjaus universiteto ekologo Christopherio Dickmano, kuris yra pagrindinis ataskaitos autorius, teigimu, visoje šalyje galėjo nukentėti apie milijardas gyvūnų.


Gaisrai nėra naujiena Australijos žemyne, tačiau pastaraisiais metais jie stiprėja ir sunaikina vis didesnius plotus. Šiuos pokyčius sukėlė klimato kaita.

Nuo gaisrų ypač kenčia gyvūnai – Australija pirmauja pasaulyje pagal rūšių praradimą. Mokslininkai baiminasi, kad, stichinei nelaimei tebesitęsiant, žus dar daugiau gyvūnų.

„Šių gaisrų mastas yra beprecedentis, – pareiškė Dieteris Hochuli, Sidnėjaus universiteto aplinkos apsaugos mokslų dėstytojas. – Yra rimtų nuogąstavimų dėl paveiktų ekosistemų gebėjimo atsigauti po gaisrų.“

Sidnėjaus universiteto mokslininkai savo išvadas padarė naudodami 2007 m. Naujojo Pietų Velso žinduolių populiacijos tankio duomenis.

Jie norėjo bent apytikriai apskaičiuoti, kiek gyvūnų paveikė šį gaisrų sezoną 4,9 mln. hektarų teritoriją nusiaubusios liepsnos.


D. Hochuli mano, kad gautas skaičius – pakankamai tikslus, tačiau, kol gaisrai nesiliaus, neįmanoma tiksliai pasakyti, kiek gyvūnų žuvo.

Kadangi į tankio duomenis nebuvo įtrauktos kai kurios šikšnosparnių ir varlių rūšys, „tikrieji gyvūnijos nuostoliai, ko gero, yra kur kas didesni nei 480 mln.“, – nurodoma universiteto pareiškime.

Kai kurie gyvūnai, tokie kaip koalos ir kengūros, dažniausiai žūsta tiesiogiai nuo liepsnų, pavyzdžiui, sudega arba uždūsta. Gruodžio mėnesį federalinė aplinkos ministrė Sussan Ley pranešė, kad nebeliko beveik trečdalio Naujojo Pietų Velso koalų, sunaikinta apie trečdalį jų gyvenamųjų teritorijų.

Gaisrų vietose padarytose nuotraukose užfiksuotos koalos apsvilusiu kailiu, apdegusiomis kūno dalimis ir pūslių nusėtomis letenomis. Net išgelbėtos koalos, kurioms suteikiama pirmoji pagalba, neretai neišgyvena dėl pernelyg sunkių sužalojimų.

Vombatai taip pat gerokai prisikentėjo nuo gaisrų. Jie prastai susidoroja su stresu ar karščiu, o užuodę dūmus pradeda panikuoti. Šie nedideli sterbliniai gyvūnai trumpomis kojytėmis negali bėgti nei labai toli, nei greitai, todėl daugiausia atsiduoda liepsnų malonei.

„Tiesiog siaubinga, – sakė Naujojo Pietų Velso gyventoja Graeme Jackson, turinti patirties auginant našlaičiais likusius vombatus. – Vombatas gali bėgti 30 kilometrų per valandą greičiu, bet tik nedidelį atstumą, o paskui jis paprasčiausiai sudega.“

Kitų rūšių atstovai krinta ne nuo liepsnų ar dūmų, bet nuo gaisrų padarinių. Mažesni žinduoliai ir ropliai gali išvengti ugnies užsikasdami po žeme arba slėpdamiesi tarp akmenų, tačiau vėliau nelieka nei maisto, nei prieglobsčio, tik tam tikri plėšrūnai, kurie žino, jog gaisrų metu galima lengvai sumedžioti grobį.

„Nemaža problema yra ta, kad laukines kates ir rudąsias lapes traukia gaisro frontas. Jos ateina ir nesunkiai randa maisto, tai atviras medžioklės plotas“, – tvirtino C. Dickmanas.

Australijoje dėl aukštos temperatūros ir stipraus vėjo ugnies nualintose Viktorijos, Naujojo Pietų Velso ir Pietų Australijos valstijose ruošiamasi penktadienį intensyvėsiantiems gaisrams.

Australijos krūmynų gaisrų nuniokota Viktorijos valstija šalies pietryčiuose ketvirtadienį pratęsė „katastrofos padėties“ statusą, specialistams pranešant apie savaitės pabaigoje įsismarkausiančią ugnį.

Pirmą kartą šioje Australijos valstijoje paskelbta padėtis suteikia valstijos valdžiai bei gelbėtojų tarnyboms papildomų galių mobilizuoti išteklius ir evakuoti žmones.

Valdžia įsakė valstijos šiaurės rytų bei Rytų Gipslando teritorijų gyventojams palikti namus, nes penktadieniui numatoma 40 laipsnių Celsijaus temperatūra ir stiprūs vėjai gali nulemti intensyvų ugnies plitimą. Melburno priemiesčio rajone Hastinge ir kitose vietose buvo paruošti keli evakuacijos centrai.

Baiminamasi, kad didžiulis gaisras Viktorijos valstijos šiaurėje gali susijungti su kitu gaisru Naujojo Pietų Velso valstijos pietuose ir taip suformuoti „megagaisrą“.

Valstijos premjeras Danielis Andrewsas ketvirtadienį teigė, kad per ateinančias 48 val. ugnis gali smarkiai intensyvėti ir plisti.