Ir smarkiai apsinuodijusių ligonių palatose netrūksta. Toksikologai sako, kad metas po švenčių jiems – tikras darbymetis.

„Šventiniu laikotarpiu būna, žmonės padaugina, kreipiasi į gydymo įstaigas, – teigė Respublikinė Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja toksikologė Gabija Mikulevičienė. – Tačiau po švenčių atvyksta tie, kurie ilgą laiką vartojo ar tie, kurie turi ilgalaikes pasekmes.“

Nuo tokio vartojimo itin kenčia žmogaus kepenys. Tačiau kada suprasti, kad persivalgymas ar persigėrimas – pavojingas gyvybei? „Dauguma pacientų galėtų gydytis namuose. jeigu vieną dieną kažką ne taip suvalgė, vemia, pykina, jei kažkoks alkoholis buvo vartotas, į gydymo įstaigas iš karto kreiptis nederėtų, – kalbėjo gydytoja. – Jeigu tai užsitęsė šiek tiek ilgiau, jeigu vėmimas po dvidešimt kartų per dieną, jeigu viduriuoja po daug kartų, negali pasikelti, karščiuoja, tokiu atveju būtina kreiptis į gydytojus.“

Gydytoja pabrėžė, kad jei nutraukus alkoholio vartojimą prasidėjo traukuliai ar pradėjo vaidentis, klausimų dažniausiai niekam nekyla. Ištikus tokiems simptomams būtina kviesti greitąją pagalbą.

Medikai įspėja, kad jei asmeniui ne tik bloga, bet kamuoja ir skausmai pilve ar šone, ženklas, kad padaryta didelė žala organizmui. Vis dėlto, jei kamuoja tik persivalgymo požymiai, pravartu žinoti, kaip kepenims padėti nesikreipiant į medikus. „Žalioji arbata ir kava. Gal daug kam netikėta, bet kava tikrai naudinga kepenims. Du-trys puodeliai kavos per dieną, yra įrodyta, mažina kepenų suriebėjimo riziką ir netgi vėžio riziką“, – teigė LNK žinių kalbinta Karoliniškių poliklinikos dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė.

Gydytoja tęsė, kad kepenims naudingos ir uogos. Ypač visos tamsios: mėlynės, spanguolės, avietės.

Kepenims taip pat naudinga žuvis ir kai kurie žalumynai. „Kopūstinės daržovės, žalios spalvos daržovės. Jų reikėtų į savo mitybą įtraukti kuo daugiau, – kalbėjo dietologė. – Taip pat kepenims naudingi riešutai, ypač turintys daug vitamino E.“ vieni tokių riešutų – migdolai.

Rimantas Stukas teigė, kad jei žmogus jaučia, jog persivalgė, pirmiausia reiktų sumažinti suvalgomo maisto kiekį bei pasistengti gerti kuo daugiau skysčių. „Taip mes užpildysime skrandį, žmogus nesijaus alkanas“, – tvirtino Vilniaus universiteto profesorius R. Stukas bei pridūrė, kad nėra taip, jog imame ir išvalome savo kepenis.

O koks geriausias receptas nuo alkoholio ir pagirių? Saikas.