6 val. 49 min. vietos (5 val. 19 min. Lietuvos) laiku įvykusio drebėjimo židinys buvo 17 km į pietus-pietryčius nuo Borazdžano miesto, 10 km gylyje, nurodoma USGS interneto svetainėje.

Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA pranešė, kad drebėjimas buvo jaučiamas Bušehre, kur įsikūrusi vienintelė šalies atominė elektrinė.

Pranešimų apie elektrinei padarytą žalą nėra, tačiau per drebėjimą buvo sužeisti septyni žmonės; keturi jų paguldyti į ligoninę, nurodė IRNA, remdamasi Bušehro krizių valdymo centro vadovu Jahangiru Dehghani.

„Krizių valdymo komanda yra regione ir vertina žalą [pastatams]", – sakė J. Dehghani. Pranešimas, kuriame cituojami jo žodžiai, pasirodė kelios valandos po žemės drebėjimo.

Naujausias drebėjimas įvyko lygiai dvi savaitės po 5,1 balo drebėjimo tame pačiame rajone, bet tąsyk niekas nenukentėjo ir didelės žalos nebuvo padaryta.

1 tūkst. megavatų Bušehro elektrinę Rusija užbaigė po daug metų trukusių vėlavimų. Oficialiai elektrinė buvo perduota 2013 metų rugsėjį.

2016-aisiais rusų ir iraniečių firmos pradėjo Bušehre statyti du papildomus 1 tūkst. megavatų reaktorius. Jų statyba turi trukti 10 metų.

Irano kaimynystėje esančios arabų valstybės dažnai reikšdavo susirūpinimą dėl Bušehro elektrinės patikimumo ir radioaktyvių medžiagų patekimo į aplinką rizikos didelio žemės drebėjimo atveju.

Iranas siekia mažinti savo priklausomybę nuo naftos ir dujų, ir artimiausiais metais planuoja pastatyti 20 atominių elektrinių.

Jo branduolinė programa yra ginčo su Jungtinėmis Valstijomis centre. Vašingtonas įtaria, kad Iranas bando įgyti karinių pajėgumų, bet Teheranas tai kategoriškai neigia.

Įtampa tarp JAV ir Irano smarkiai išaugo po 2018 metų gegužės, kai prezidentas Donaldas Trumpas pasitraukė iš svarbios tarptautinės 2015 metų sutarties, pagal kurią mainais į Irano branduolinės programos apribojimus buvo sušvelnintos sankcijos Teheranui.