Lenkijos Nacionaliniame veterinarijos tyrimų institute ištyrus mėginius, paimtus netoliese nuo pirmųjų ligos židinių esančioje kalakutų fermoje, nustatytas H5N8 potipio didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas. Ūkyje buvo auginami 13 186 kalakutai (13 savaičių), rašoma pranešime.

Kitame tos pačios apskrities kalakutų ūkyje buvo auginama per 24 tūkstančius kalakutų jauniklių (13 savaičių). Ištyrus šio paukštininkystės ūkio kalakutų mėginius, H5N8 paukščių gripo diagnozė taip pat pasitvirtino.

Visi abiejose vietose laikyti kalakutų jaunikliai nugaišinti ir saugiai sunaikinti, ūkiuose atliekami valymo ir dezinfekavimo darbai. Aplinkui patvirtintus protrūkių židinius nustatytos naujos apsaugos ir priežiūros zonos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja gyventojus, vykstančius į Lenkiją, kad vengtų lankytis kaimyninės šalies paukščių laikymo vietose ar ūkiuose, tokiu būdu nesudarytų galimybių pernešti ligos sukėlėjų. Taip pat nerekomenduojama vežti į Lietuvą lenkiškus paukščius, paukštieną ar kiaušinius. Labai svarbu, kad į Lietuvos teritoriją grįžtančios transporto priemonės, naudojamos naminiams paukščiams gabenti, būtų valomos ir dezinfekuojamos.

Lenkijos kompetentinga institucija vykdo sustiprintą kontrolę, užtikrinančią, kad iš apribojimų zonų nebūtų vykdomas paukščių ir jų produktų judėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)