Apie V. Putino kelionę į Siriją nebuvo skelbta net rusiškoje žiniasklaidoje.

Šeštadienį V. Putinas Rusijoje turėtų priimti Vokietijos kanclerę Angelą Markel, su kuria, be kita ko, aptars padėtį Sirijoje.

„Iš oro uosto Vladimiras Putinas nuvyko į Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų grupės Sirijos Arabų Respublikoje vadavietę, važiavo Damasko gatvėmis“, – sakė Dmitrijus Peskovas.

„Vadavietėje Putiną sutiko Sirijos prezidentas Basharas al Assadas, – sakė spaudos sekretorius. – Abiejų valstybių vadovai išklausė kariškių ataskaitas apie padėtį įvairiuose šalies regionuose.“

Vėliau įvyko dvišalės rusų ir sirų delegacijų derybos, per kurias V. Putinas sakė, kad Sirijoje padaryta didžiulė pažanga.

„Bendraudamas su al Assadu Putinas pažymėjo, jog dabar galima užtikrintai konstatuoti, kad nueitas didžiulis atstumas Sirijos valstybingumo ir šalies teritorinio vientisumo atkūrimo kelyje“, – nurodė D. Peskovas.

Anot D. Peskovo, V. Putinas važiavo Damasko gatvėmis, kad įvertintų situaciją. Čia esą plika akimi buvo matyti, kad „taikus gyvenimas atkurtas“.

Vladimiras Putinas, Basharas al Assadas

V. Putino atstovas taip pat sakė, kad B. al Assadas savo ruožtu padėkojo Rusijos prezidentui už vizitą, ir pridūrė: „Sirijos prezidentas išreiškė dėkingumą už Rusijos pagalbą ir rusų kariškiams, [padedantiems] kovojant su terorizmu ir atkuriant Sirijoje taikų gyvenimą. Al Assadas taip pat šiltai pasveikino Putiną ir visą rusų liaudį su Kalėdų švente.“

V. Putino vizito programoje taip pat numatyta aplankyti kelis kitus objektus, nurodė D. Peskovas.

Vienoje nuotraukoje buvo matyti, kaip V. Putinas ir B. al Assadas spaudžia vienas kitam rankas. Apie vizitą iš anksto nebuvo skelbta.

Beveik devynerius metus trunkančiame pilietiniame kare Maskva greta Irano yra svarbiausia B. al Assado rėmėja. Padedamos Rusijos, B. al Assado pajėgos vėl kontroliuoja du trečdalius šalies teritorijos.

V. Putinas netikėtai Sirijoje lankėsi jau 2017 metų gruodį. Tada jis su B. al Assadu susitiko Rusijos karinių oro pajėgų bazėje Latakijos provincijoje šalies vakaruose. 2017-ųjų lapkritį V. Putinas Sirijos vadovą priėmė Sočyje.

Šeštadienį V. Putinas Rusijoje turėtų priimti Vokietijos kanclerę Angelą Markel, su kuria, be kita ko, aptars padėtį Sirijoje.