„Mes turėjome pavyzdį su rinkimų kartele, kuri sukėlė labai daug diskusijų pastaruoju metu. Yra Europos Tarybos rekomendacija išsakyta 2007 ir 2010 metais , kad kartelės turėtų siekti 3 proc. Europos Tarybos valstybėse narėse, nes taip yra skatinama demokratija ir didesnis partijų arba rinkėjų politinių nuomonių atstovavimas parlamentuose. Girdėjome labai aštrios kritikos, sakant, kad sugriausime demokratiją“, – „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ kalbėjo A. Širinskienė.

Jos nuomone, toks kalbėjimas buvo susijęs su konservatorių rūpesčiu papildomomis vietomis Seime.

„Nuo 1996 m. iki dabar Tėvynės sąjunga dėl balsų perskirstymo, kada partijos neperkopia aukštos kartelės, turėjo laimėjusi keturiolika vietų. Turime tam tikrus merkantilinius interesus“, – sakė A. Širinskienė.

Prašė surasti nors vieną politologą, kuris tam pritartų

Laidoje dalyvavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Kęstutis Masiulis paprašė įvardinti nors vieną politologą, kuris būtų pritaręs iniciatyvai dėl rinkimų kartelės nuleidimo iki 3 procentų.

„Nėra. Visi politologai nepritarė. Ką jie, antivalstybininkai? Jie nepritarė dėl tų pačių argumentų, kaip ir mes. Mes pritarėme ekspertų argumentams. Jie sakė, kad Lietuvoje ir taip yra sunkumų sudarinėti valdančiąsias koalicijas, (…) ar to reikia? Ekspertai – sako nereikia. Jei fragmentuosime labiau, bus dar sudėtingiau. (…) Stipri ir normaliai veikianti Vyriausybė yra valstybės interesas“, – sakė K. Masiulis.

DELFI primena, kad Seimas buvo pritaręs siūlymui nuleisti rinkimų į Seimą kartelę iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. koalicijoms, bet prezidentas Gitanas Nausėda įstatymą vetavo.

Premjero pasisakymą vertina skirtingai

A. Širinskienė ir K. Masiulis skirtingai interpretuoja premjero pasisakymą apie konservatorius.

K. Masiulio nuomone, toks kalbėjimas gali būti arba susijęs su emocijomis, susijusiomis su viešu klausimų kėlimu dėl keliuko prie jo namų asfaltavimu, arba „valstiečių“ rinkimine strategija.

„Jei tai būtų tik vienas asmuo, tada sakyčiau, kad jis emocionaliai įdirgęs dėl savo keliuko. Mūsų žmonės jį spaudė, važinėjo po langais, ir jam kaip žmogui, kuris nomenklatūriškai pasielgė (…), emocijos užvirė, tada kirto mums. (…)

Bet, jeigu jie visi, tada matau, kad tai yra aiškiai pasirinktas kalbėjimo būdas prieš rinkimus, maksimaliai konfliktuoti su mumis, ir tuo būdu sau užsidirbti balų, telkti tuos žmones, kurie mūsų nemėgsta. Mes sakome, kad mes nedalyvausime tame konflikte“ , – sakė K. Masiulis.

Siejo su biudžetu

A. Širinskienei atrodo, kad premjero žodžiai yra susiję su konservatorių elgesiu svarstant biudžeto projektą.

„Žinau tų žodžių kontekstą, kaip buvo pasakyta, nes šitie žodžiai vainikavo du mėnesius vykusius debatus ir tam tikrą elgesį Seime, priimant valstybės biudžetą, kada opozicija, ne tik konservatoriai, elgėsi antivalstybiškai, stengdamiesi kiek įmanoma didinti valstybės išlaidas, balsuodami už tai.

Kartu jie sabotavo tuos projektus, kurie didina pajamas(…). Buvo daroma viskas, kad valstybė nuo sausio mėnesio gyventų iš vienos dvyliktosios. Įvertinus, kad tokiu atveju žmonės nebūtų gavę didesnių atlyginimų, augančių pensijų , nebūtų didėjusios išmokos, tai tas elgesys yra antivalstybiškas“, – sakė A. Širinskienė.