Tvarkymasis – paprastai daug laiko ir jėgų pareikalaujanti veikla. Bet galbūt gali būti ir kitaip? Be abejo! Norint susitvarkyti greitai ir nenuvargti iki išsekimo, būtina pasirinkti tinkamą metodiką, rašoma portale zen.yandex.ru.

Mūsų mamos ir senelės perdavė mums per laiką nusistovėjusius tvarkymosi įpročius. Bet galbūt verta pasielgti netradiciškai? Būtent tai ir siūlo padaryti KonMari. Šiuo pseudonimu yra pasivadinusi japonė Mari Kondo, išradusi naują, kur kas efektyvesnę nei įprasta tvarkymosi metodiką. Jos demonstruojamais pavyzdžiais noriai seka daugelio pasaulio šalių šeimininkės. Tereikia nepamiršti 10 toliau išvardytų principų ir jūsų namai visada spindės švara bei tvarka.

1. Ideali tvarka visiems laikams

Pirmiausia, pamėginkite įsivaizduoti, kaip turėtų atrodyti idealiai sutvarkyti namai. Pabandykite nusipiešti mintyse, jūsų galva, tobulą vaizdą. Trokštamo rezultatui siekimas, anot Mari Kondo, turėtų užtrukti net šešis mėnesius. Aišku, jei elgsitės sumaniai ir operatyviai, svajonių viziją galite įgyvendinti ir per mėnesį. Svarbiausia – žvelgti į tvarkymąsi kaip į šventę.

Mari Kondo metodika pasitikinčios šeimininkės tvirtina, kad netvarka jų namuose – itin retas reiškinys, bet net tada, kai namai susijaukia, juos sutvarkyti pavyksta gana greitai.

2. Išmeskite viską, kas nereikalinga

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų – tvarkytis ir tuo pat metu išmetinėti nebereikalingus daiktus. Taip elgiantis procesas net keliomis valandomis pailgėja, todėl per dieną kartais tepavyksta susitvarkyti tiktai vieną kambarį. Jei nutarėte vadovautis KonMari metodika, pirmiausia surūšiuokite daiktus į reikalingus ir nereikalingus. Tai atlikus, ypač ilgai tvarkytis nebeteks.

Praktiškas patarimas. Kad būtų lengviau išsiskirti su širdžiai mielais niekučiais, pamėginkite įsivaizduoti, kaip turėtų atrodyti jūsų vonia, miegamasis arba virtuvė. Tada bus daug lengviau išmesti visus nereikalingus buteliukus, dangtelius ir panašius mažmožius.

3. Tvarkykitės pagal kategorijas , o ne vieną kambarį po kito

Mari Kondo įsitikinusi, kad tvarkant kiekvieną kambarį atskirai užtrukti galima ištisą amžinybę. Kur kas efektyviau, anot jos, surinkti visus kokiai nors kategorijai priklausančius daiktus ir nutarti, ką palikti, o ko atsikratyti. Laikantis šio principo iš karto tampa aišku, kiek konkrečios kategorijos daiktų yra namuose, todėl nesunku nutarti, kurie iš jų būtiniausi. Svarbu ir tai, kad vėliau tuos daiktus būna labai lengva rasti ir sugrąžinti į jiems skirtas vietas.

4. Skirstyti daiktus į kategorijas reikia pagal griežtą sistemą

Rūšiuoti daiktus Mari Kondo siūlo toliau nurodyta tvarka.

• Drabužiai. Tai – bene plačiausia kategorija. Atsižvelgiant į namuose gyvenančių asmenų skaičių, drabužius reikėtų suskirstyti į vyriškus, moteriškus ir vaikiškus. Geriausia pradėti nuo viršutinių drabužių, kadangi jų – palyginti nedaug, todėl bus nesunku nutarti, kuriuos metas išmesti. Vėliau galima pereiti prie kostiumų, suknelių, kelnių, megztinių ir džinsų. Apatinius rekomenduojama rūšiuoti pačioje pabaigoje.

• Knygos. Mari Kondo laikosi nuomonės, kad su knyga galima atsisveikinti, jei ištisą mėnesį nebuvote paėmę jos į rankas. Išimtį sudaro tik žinynai ir panašūs leidiniai, kadangi jų kartkartėmis prireikia.

• Popieriai. Šiai kategorijai priklauso įvairūs darbo dokumentai, sutartys, buitinės technikos naudojimo instrukcijos ir pan.

• Įvairenybės. Tai – visokios smulkmenos: statulėlės, paveikslėliai, vazos ir kt.

• Sentimentus žadinantys daiktai. Jiems priklauso viskas, kas kelia malonius prisiminimus. Skirtis su šiais daiktais paprastai būna sunkiausia.

5. Kiekvienas daiktas turi turėti savo vietą

Jei visi namuose esantys daiktai turės savo vietas, gyvenimas gerokai palengvės. Norint palaikyti tose vietose (tarkim, dėžėse) tvarką, galima sumontuoti pertvaras arba sustatyti skirtingo dydžio dėžutes. Daiktus patogu susidėti kad ir į kartono dėžutes nuo batų. Svarbiausia – gerai žinoti, kur kas sudėta.

6. Daiktų skirstymas pagal spalvas

Labai įdomus gali pasirodyti patarimas įvairius daiktus – drabužius ir kt. – sudėti arba sukabinti taip, kad jie derėtų pagal spalvas. Be to, šviesius drabužius KonMari pataria sukrauti dėžių priekyje, o tamsesnių spalvų – gale. Jei drabužius kabiname ant pakabų, kairėje turėtų būti tamsiausi, o dešinėje – šviesiausi.

7. Daiktų skirstymas pagal dydį

Visus daiktus reikia suskirstyti ne tik kategorijomis bei spalvomis, bet ir pagal dydį, ir didelius laikyti su dideliais, o mažus – su mažais. Taip sudėti daiktai daug sunkiau pasimeta. Juk jei vienos kategorijos, bet skirtingų dydžių daiktai bus sudėti kartu, mažus daiktus bus daug sunkiau surasti.

8. Atsižvelkite ir į panaudojimo dažnį

Daiktus, kurie naudojami gana dažnai, Mari Kondo pataria laikyti lengviausiai pasiekiamose vietose, o tuos, kurių prireikia tiktai kartkartėmis, sudėti į gilesnes lentynas. Taip pavyks optimaliai išnaudoti lentynų ir kitų daiktams susidėti skirtų vietų erdves.

9. Laikykitės vertikalios krypties

Daiktus, jei tik įmanoma, reikia laikyti sukrautus vieną ant kito – vertikaliomis stirtomis. Jei taip laikysite drabužius, bus labai lengva rasti tą, kurio staiga prireikia, be to, tikrai nepamiršite, kas guli jūsų spintoje.

Minėtina ir tai, kad šitaip laikomi drabužiai rečiau praranda formą ir mažiau lamdosi. Šis būdas ypač pasiteisina, jei spinta nėra
didelė.

10. Permatomos dėžės daiktams laikyti

Permatomos dėžės teikia akivaizdžių pranašumų, nes galima iš karto pamatyti, kas jose sukrauta, ir gana greitai rasti tai, ko reikia. Tokias dėžes Mari Kondo taip pat pataria sukrauti vieną ant kitos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)