Turkijos parlamentas ketvirtadienį davė prezidentui leidimą tokiai operacijai. „Šiuo metu jie pamažu vyksta“, - teigė jis, atsakydamas į vedėjo klausimą, kada daliniai bus nusiųsti.

Kiek karių nusiųs Turkija, kol kas nežinoma. Ankara, pasak R. T. Erdogano, ketina nusiųsti ir aukšto rango personalą. „Operacijos vadavietėje“ dirbs ir vienas generolas, sakė jis. Šis personalas pradžioje perims koordinavimo uždavinius.

R. T. Erdoganas savo iniciatyva nori paremti užsienio pripažįstamą Fayezo al-Sarrajaus vadovaujamą vyriausybę Tripolyje. Šiai tenka kovoti dėl valdžios su įtakingu generolu Chalifa Haftaru. R. T. Erdoganas jau prieš tai sakė, kad Libijoje veiks F. al-Sarrajaus kvietimu. Už iniciatyvą siųsti karinę paramą Turkijos prezidentą kritikavo turkų opozicija, taip pat Egiptas ir Rusija.

Po ilgamečio diktatoriaus Muammaro al Gaddafui nuvertimo 2011-aisiais Libijoje tvyro pilietinio karo chaosas. Ch. Haftaras su savo Libijos nacionaline armija (LNA) pasiskelbusiomis pajėgomis kontroliuoja teritorijas šalies rytuose, tačiau siekia valdžios visoje šalyje. Pernai jis pradėjo Tripolio puolimą, kur dirba F. al-Sarrajaus vyriausybė.

Nuo balandžio, kai buvo pradėtas Tripolio puolimas, JT duomenimis, žuvo daugiau kaip 280 civilių, per 140 000 žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Fayezas al-Sarrajus

ES diplomatijos vadovas perspėja dėl eskalacijos Libijoje


Europos Sąjungos diplomatijos vadovas pirmadienį perspėjo, kad aplink Libijos sostinę Tripolį netrukus gali prasidėti intensyvesnės kovos, ir paragino surasti politinį sprendimą šiai krizei.

„Pastarojo meto įvykiai Libijoje rodo, kad netrukus galima smurto aplink Tripolį eskalacija“, – sakė Josepas Borrellis.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vėliau pirmadienį turi aptarti padėtį Libijoje, kur Turkija pradėjo dislokuoti savo kontingentą, turintį ginti JT pripažįstamą vyriausybę nuo rytinę šalies dalį kontroliuojančių maršalo Khalifos Haftaro pajėgų.

Khalifa Haftaras

Šeštadienį per aviacijos smūgį vienai karo mokyklai sostinėje žuvo mažiausiai 30 žmonių, nurodo JT pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) Sveikatos apsaugos ministerija.

Kh. Haftaro pajėgos neigė, kad yra atsakingos už šią ataką.

„Smerkiame tokias atakas kaip šeštadienio smūgis karo mokyklai, kurios tik atneša daugiau smurto ir žmonių kančių, – sakė J. Borrellis. – Šiandien labiau nei bet kada reikia skubiai ir nuoširdžiai siekti politinio sprendimo Libijos krizei.“

Europos Sąjunga ragina visas šalis įsitraukti į politinį procesą vadovaujant Jungtinėms Tautoms. Europos Sąjunga toliau dės visas pastangas, kad būtu surastas taikus ir politinis sprendimas šiam procesui“, – pridūrė jis.

Šiaurės Afrikoje esanti Libija į chaosą nusirito per NATO paremtą 2011 metų sukilimą nužudžius diktatorių Muamarą Kadhafi. Dabar šalyje yra dvi konkuruojančios administracijos – NSV ir rytinę dalį valdanti administracija.

Nuo Kh. Haftaro pajėgų vykdomo Tripolio puolimo pradžios jau žuvo daugiau kaip 280 civilių ir daugiau kaip 2 tūkst. kovotojų, nurodo JT. Dėl kovų savo namus turėjo palikti maždaug 146 tūkst. žmonių.