Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Kuro kainos“ galima rasti nuotraukų, kuriose gruodžio pabaigoje litras benzino Vilniuje kainavo 1,17–1,18 euro, dyzelino – 1,14 euro.

Sausio 2–5 dienomis fiksuotose nuotraukose kainos jau išaugusios. Vienur benzinas pabrangęs 5 centais ir kainavo 1,23 euro, kitur – net 11 centų, iki 1,28 euro už litrą kainos.

Dyzelino kainos degalinių tinkluose Vilniuje sausį svyravo tarp 1,18 ir 1,22 euro už litrą ir buvo 4–8 centais didesnės nei gruodį.

Pakėlė akcizą

Praėjusių metų pabaigoje Seimas nusprendė pakelti akcizus degalams.

Standartinis akcizų tarifas bešviniam benzinui padidintas nuo 434,43 iki 466 eurų (t. y. 7,3 proc.) už 1 tūkst. litrų produkto, akcizo tarifas gazoliui – nuo 347 iki 372 eurų (t. y. 7,2 proc.) už 1 tūkst. litrų produkto.

Skelbta, kad dėl mokestinių veiksnių degalų kaina galėtų padidėti apie 0,04 euro už litrą.

Brangs dar labiau

Kainas stebinčio portalo „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas vertino, kad šiuo metu situacija mažmeninėje rinkoje nestabili.

„Mažosios degalinės kainas keitė apie 2 centus, nedaug. Didelėse degalinėse brango labiau, apie 5 centais. Tuo metu didieji tinklai penktadienį buvo pakėlę kainas smarkiau. Pirmadienį tikrinome pakartotinai, pastebėjome, kad apmažėjo kainos. Buvo 1,30 euro už litrą benzino, o pirmadienį jau 1,26–1,27 euro. Pokytis matomas tik akcizo dalyje, dar nėra nusistovėjęs“, – DELFI sakė jis.

Pašnekovas pastebėjo, kad kainos šiek tiek jau padidėjusios ir didmeninėje rinkoje.

„Irgi matome pokytį – 3 ir 4 centų, priklausomai nuo degalų rūšies. Kol kas yra tik sausio 3 dienos duomenys, t.y. prieš įvykį Bagdade, kai nužudytas Irano generolas“, – sakė A. Vizickas.

Kaip žinia, penktadienį paryčiais JAV pajėgos netoli Bagdado tarptautinio uosto surengė aviacijos smūgį, kurio metu žuvo 62 metų Qasemas Soleimani, vadovavęs Islamo revoliucinės gvardijos korpuso Kudso pajėgoms.

Šis įvykis paskatino žaliavinės naftos kainų ralį.

Arūnas Vizickas

„Pernai buvo 58 eurai už barelį, o dabar apie 68 eurai už barelį, – pastebėjo A. Vizickas. – Aišku, kad kainos kils tiek dėl akcizo, tiek dėl didesnių didmeninių kainų. Tuo metu žaliavinės naftos kainoje – labai daug neapibrėžtumo. Manome, kad įvykiai Irake ir Irane turės pasekmių.“

Kaip ne kartą yra aiškinę degalinių atstovai, mažmeninėms kuro kainoms įtakos turi ne tik didmeninės naftos kainos, bet dar daugybė kitų veiksnių – pavyzdžiui, mokesčiai, sukauptos atsargos ir t.t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)